Sustainability

Vegan diaries Daniely Kociánové: Veselé veganské!

Topmodelka Daniela Kociánová se pravidelně dělí o nové objevy nejen ze světa veganství. Tentokrát se zamyslela nad globálním oteplováním, výrobou veganského mléka a samozřejmě nevynechala vánoční večeři. 
Úplně nevím, jak začít psát nový článek. Vždy mám v hlavně plno nápadů, se kterými bych se chtěla s vámi podělit, ale najít první větu mi dělá trošku problém. Možná toto není úplně špatný start. 
První věc, která mi tento týden vzala dech, byla instalace skupiny čtyřiadvaceti bloků ledu Ice Watch, kterou před Tate Modern nainstalovali umělec Olafur Eliasson a geolog Minik Rosing. Ledové bloky byly vyloveny z fjordu Nuup Kangerlua v Grónsku poté, co se oddělily od ledovce v důsledku globálního oteplování. Přečetla jsem si o této instalaci v novinách, ale myslela jsem si, že po týdnu budou bloky ledu pryč. Když jsem však šla v neděli večer běhat kolem galerie Tate Modern, byly stále tam! A byly nádherné! Musím říct, že nikdy předtím jsem nic tak úžasného neviděla. Každý kus ledu vážil mezi jednou až pěti tunami, každý z nich měl úplně jinou strukturu a barvu, a když jste přiložili ucho k ledu, slyšeli jste, jak praská. Eliasson a Rosing chtěli upozornit na ekologické změny, kterými náš svět prochází, a lépe to udělat nemohli. 
Minulý týden jsem měla práci v mé oblíbené Kodani a je jedna věc, které se tam nikdy nemůžu nabažit. Možná to bude znít zvláštně, ale jakmile přistanu, zamířím do 7Eleven. Možná jste už někdy o tomto obchodu se smíšeným zbožím slyšeli. V Americe v něm najdete převážně nezdravou stravu (až na pár veganských energy bars a předražených jablek a banánů), v Japonsku potraviny, o kterých se vám předtím ani nezdálo (onigiri, bento sets, mochi zákusky) a v Dánsku napůl zdravé a napůl nezdravé jídlo. I když jen část obchodu prodává zdravé jídlo rostlinného původu, stejně stojí za zmínku. Když přistanete v 9 hodin večer, moc obchodů už nebývá otevřeno, ale 7Eleven svítí dlouho do noci. Uvnitř jsou pak veganské džusy, smoothies, pudinky z chia semínek, takeaway obědy/večeře a dokonce i croissanty, moje nejoblíbenější jsou jejich energy balls a shots ze zázvoru a chilli. Schválně, až budete příště v Dánsku, zajděte se podívat.
Sledujete televizní seriály na Netflixu? Já se na filmy moc nedívám a už vůbec ne na horory. Jsem docela poseroutka a musím se přiznat, že ani Stranger Things jsem nedokoukala do konce. Čeho se však nemůžu nabažit nejen na Netflixu, jsou dokumenty o světě kolem nás. Nedávno jsem natrefila na dokumentární sérii Rotten, a pokud vás zajímá, odkud jídlo na vašem talíři pochází, doporučuji zhlédnout. Zatím jsem se stihla podívat jen na dokument o medu, burákových oříšcích, česneku a kuřatech a je to docela síla. Nikdy předtím bych nepřemýšlela nad produkcí některých potravin, hlavně jak může být obchod s nimi ovlivněn korupcí.

Jak na domácí veganské mléko

Nevím, jak je to v Česku, ale v Londýně se roztrhl pytel s nabídkou nekravských mlék. Na pultech najdete mléka ze sóji, rýže, ovesných vloček, kokosu, mandlí, lískových oříšků, konopí a mnoho dalších. Když tak nad tím přemýšlím, tak veganská mléka se dají vyrobit snad ze všeho, haha. Když jsem doma na více než 48 hodin, moc ráda připravuji jednoduchá jídla a jedno z nich bylo tento týden mléko z makadamiových oříšků. 
Pokud totiž nemáte možnost koupit si veganské mléko ve svém okolí, budete překvapeni, jak je jednoduché si jedno připravit. Já jsem použila hrníček makadamiových oříšků, dala je na deset minut do rozehřáté trouby na 180 °C, poté je vychladila, zalila vodou a nechala odstát přes noc. Ráno jsem je opláchla a zalila litrem čisté vody, přidala dvě vypeckované sušené datle místo cukru, špetku soli a nechala rozmixovat v mém NutriBulletu. Jako poslední krok jsem mléko přefiltrovala přes plátno. Jednoduché, delikátní a vydrží vám několik dní v ledničce. Na internetu najdete plno super receptů, tak až se budete příště nudit, zkuste si připravit své vlastní mléko.
Poslední odstavec jsem chtěla věnovat mému kulinářskému zážitku z restaurace The Gate. Už jsem o nich jednou psala a rozplývala jsem se nad jejich jídelním lístkem. Nedalo mi to a zarezervovala jsem stůl na páteční večer, protože The Gate má přes svátky veganské vánoční a silvestrovské menu. Hned na začátku jsem si objednala vol-au-vent s divokými houbami a lanýžovým olejem, poté schnitzel z lilku s bramborami a kapustou a jako zákusek sněhovou kuličku plněnou čokoládovou pěnou. Než nám přinesli předkrm, dostala jsem Christmas cracker, našla jsem v něm skleněné kuličky na cvrnkání a korunu (proto ta ozdoba na hlavě, haha). Jídlo bylo moc fajn! Jediné, co nešlo podle plánu, byl dezert. Chuťově byl vynikající, jen když sem jej polila horkou polevou, nerozpustil se, jak měl, a byl docela boj si ukrojit sousto lžící tak, aby sněhová koule neodlétla k vedlejšímu stolu.
Mějte se krásně a přeji šťastné vánoční svátky.
Za týden ahoj!