Sustainability

We should all be cyclists: Nasedněte na kolo ve jménu lepšího životního prostředí i mentálního zdraví

Procvičuje svaly, uvolňuje stres a dělá dobře životnímu prostředí. Nasedněte na kolo, ať už vlastní, nebo si ho půjčte, a místo permanentního vysedávání nad sociálními sítěmi udělejte něco pro sebe a pro město. Kdo jiný než my, kdy jindy než teď.
Důvodů, proč místo auta jezdit po městě na kole, je spousta. Zejména teď, kdy se z otázky ekologie a udržitelnosti nestal sezonní trend, ale nutnost. Pro kolo mluví spousta věcí. Neznečišťuje ovzduší a na rozdíl od aut nepřetěžuje silnice, což znamená také méně oprav, méně objížděk, méně prachu, lepší životní prostředí. A rychlejší cesta od startu do cíle.
Nemusíte patřit mezi enviromentální aktivisty ani ultra nadšené sportovce, abyste si kolo zamilovali. Představuje svobodu i radost (jen si vzpomeňte na dětství, když jste se na něm proháněli), ale také elegantní způsob cvičení, aniž byste se museli potit v jedné místnosti s ostatními. Jezdí na něm modelky, módní návrháři a inspiraci najdete i u filmových hvězd. Na rozdíl od jiných sportů si na bicykl nepotřebujete pořizovat nové oblečení, jezdit se dá i v džínách, overalu i šatech. Neomezuje vás ani věk. Když na něm mohla Vivienne Westwood jezdit každý den do práce, mohou všichni ostatní.

Pro lepší město i vlastní hlavu

Foto: Profimedia.cz
Helena Christensen
Kromě toho, že je kolo nejlepší dopravní prostředek (na vzdálenosti do 5 kilometrů jednoznačně bezkonkurenční) a nezatěžuje už tak problematické životní prostředí ve městech, výrazně zlepšuje i psychiku. Snižuje negativní účinky stresu, úzkosti a stejně jako jakýkoliv jiný sport, i cyklistika vyplavuje do mozku endorfiny, hormony štěstí, proto se po cestě do práce a domů budete cítit lépe, než když pojede autem, kdy je naopak velká pravděpodobnost, že se rozčílíte. 
Také pro nespavce představuje kolo ideální cestu, jak si zlepšit spánkovou hygienu a nekoukat každou noc do stropu v marné naději, že usnete bez pomoci prášku. Pokud vás doteď nic nepřesvědčilo šlápnout do pedálů, tak co když se dozvíte, že si snadno a rychle můžete naboostovat kreativitu a produktivitu?

Dalších šest důvodů, proč začít jezdit (víc) na kole

  • Více kol v okolí znamená méně aut a tím i větší bezpečí na silnicích. 
  • Více cyklistů rovná se více byznysu pro okolní (malé) podniky. 
  • Na rozdíl od aut cyklisté nezpůsobují zácpy, takže se dostanete do práce, do školy a na všechny schůzky v okolí včas. 
  • Z toho vyplývá, že si jednodušeji a efektivněji můžete plánovat svůj čas.
  • Kolo představuje cca 1 % nákladů oproti koupi a udržování auta. 
  • Kolo zaparkujete snadněji a zadarmo a nemusíte pětkrát objíždět blok, než najdete místo. Navíc většinou o dost blíže vchodu.