Cestování

Park Keukenhof – nejkrásnější zahrada na světě

Snovou zahradu plnou barev najdete v Nizozemí poblíž městečka Lisse. Rozhodně ji nesmíte vynechat ve svém jarním itineráři, je totiž největší na světě. Každý rok se otevírá jen na dva měsíce, letos to je od 21. března do 12. května. Stihnete-li tady být v sobotu 20. dubna, užijete si i vyhlášený květinový průvod.
Foto: Patrick van Katwijk/Getty Images
V místech dnešního parku se v první polovině 15. století nacházelo venkovské panství hraběnky Jakoby Bavorské. Šlechtična tu měla bylinkovou zahradu, v níž pěstovala různé léčivé rostliny, kuchyňské byliny a koření. Odtud se vzal název Keukenhof, v překladu Kuchyňský dvůr. V roce 1830 byl na panství povolán krajinný architekt Jan David Zocher. Stvořil tu park o rozloze 32 hektarů inspirovaný anglickými krajinami. A kde se vzal nápad na výstavu rostlin pod širým nebem? Přišli s ním pěstitelé cibulovin, aby tak pomohli obchodu s touhle komoditou. V roce 1949 se sem už hrnuli první návštěvníci, a tak letos slaví tahle opulentní výstava květin své 75. výročí.  
Kufry složte v lázeňském městečku Noordwijk aan Zee. Hotel Villa de Duinen najdete jen pár kroků od pláže, usídlil se v prostorném domě z roku 1902. Pyšní se vynikající kuchyní a v hotelovém spa si můžete dopřát i luxusní lázeňské procedury. Odsud to budete mít do parku Keukenhof pouhých 10 kilometrů.
Foto: Instagram @villadeduinen

Proč se vám v parku bude líbit  

V Keukenhofu vás obklopí velká zahrada plná záhonů tulipánů, krokusů, hyacintů, růží, frézií, narcisů, modřenců, ladoněk, lilií, chryzantém, gerber, karafiátů a další pestrobarevné květeny. Roste tu kolem sedmi milionů květin, záhony vytvářejí překrásné pestrobarevné koberce. A ta vůně! Procházet se budete po více než patnácti kilometrech stezek přírodním parkem a můžete jen žasnout nad nekonečnou paletou barev a tvarů. Kromě květin na vás čekají rozkvetlé keře, tryskající fontány, jezírka, vodní kanály nebo bludiště ze vzrostlých dvoumetrových tisů, ve kterém není těžké se ztratit. Nechybí typický holandský větrný mlýn, který slouží jako rozhledna s vyhlídkou na tulipánová pole v okolí, oblouková loubí, plůtky ze zimostrázů nebo letité stromy. Ve sklenících a výstavních pavilonech vás uhranou zejména opulentní svatební květinová aranžmá nebo výstavy orchidejí. Tip: Vydejte se do parku hned po otevření, než sem začnou proudit davy. Otevírací doba je od 8.00 do 19.30.
Foto: Ines Gil, Pixabay

Co musíte ochutnat? 

Na jídlo si zaskočte třeba do Jacoba's Kitchen v pavilonu Oranje Nassau, v parku nebudete ochuzeni ani o stánky s chuťovkami. K mání jsou vyhlášené sýry, gouda a eidam. Zrají na dřevěných policích a čím jsou starší, tím jsou pikantnější a sušší. Jejich chuť je dokonalá. A nezapomeňte ani na tradičního sledě (herring) vyuzeného v kouři z dubového dřeva.   

Květinové korzo – 20. dubna 2024

Velké alegorické vozy, osobní automobily i jízdní kola jsou ozdobená květinovou nádherou, která vám vyrazí dech. Na Flower parade se do Keukenhofu sjíždějí lidé z celého světa. Průvod vyráží v 8 hodin ráno z Noordwijku a pokračuje po trase dlouhé 42 km Lisse až do Haarlemu, kde se končí ve 22 hodin. Nápadité a technicky náročné efekty, účastníci v rafinovaných kostýmech, nesmí chybět ani rozjásaný hudební doprovod. Prostě jedna velká party.
Foto: Yuriko Nakao/Getty Images