Cestování

Zadar: Poklidná přímořská destinace, která má co nabídnout

Zatoulejte se s námi do jednoho z nejstarších chorvatských měst a metropole severní Dalmácie. Zavítáme i k poklidným plážím Jadranu nebo do muzea, kde pořídíte slastně slanou čokoládu (a nejen ji). Výlet s vůní moře právě začíná!
Foto: Lothar Boris Piltz, Unsplash
Zadar
Široká ulice, které místní neřeknou jinak než Kalelarga, je nejstarší tepnou v Zadaru. Protíná staré město od východu k západu. Po válce byla rozšířena a dnes je z ní dlouhá pěší zóna, kterou lemují paláce vkusně vkomponované do moderního hávu. Je plná šik obchůdků a vybíhají z ní tajemné dvorky i skryté uličky, ve kterých není vůbec těžké se ztratit. Zavítejte do některého z maličkatých podniků, kde vám nabídnou lahodnou zmrzlinu. Na Náměstí pěti studní (Trg pet bunara) vás zaujme rafinovaná kompozice kamenných studní, vysoké věže a zbytků opevnění města z 13. století. Dojděte na Forum, náměstí, které pamatuje doby antického Říma. Obhlédněte zbytky starořímských staveb z 1. století před naším letopočtem a pak se vnořte do útrob kostela svatého Donáta. Potřebujete pauzu? Zadar hýří restauracemi, kavárnami, bary a bistry. Na mořské speciality se však vyplatí vydat do restaurace Foša či do michelinské restaurace Kaštel. Tip: Až vás v Zadaru začne honit mlsná, nezapomeňte si objednat koblížky fritule.  

Hudba z mořských vln

Největší specialitou Zadaru jsou Mořské varhany. Jde o instalaci, která se sestává ze soustavy trubek a píšťal. Její autor, chorvatský architekt Nikola Bašić, je zabudoval do širokých schodů, po nichž můžete sejít až přímo k mořské hladině. Okolím se přitom nesou libé tóny varhan, které vznikají působením mořských vln (přičemž zvuk vychází z otvorů ve schodech). Nikola Bašić ale nezůstal jen u varhan. Stojí také za velkým kruhem zapuštěným do kamenné dlažby. Ten se skládá ze skleněných desek a fotovoltaických solárních modulů. Projekt se, mimochodem, jmenuje Pozdrav Slunci. A má to svůj důvod: když slunce zapadne, světelné prvky ožijí. Po celé ploše se následně rozehraje kouzelná světelná show. Světový unikát!
Foto: Profimedia
Mořské varhany

Jaderská riviéra v luxusním balení

Ubytujte se ve Falkensteiner hotel & Spa Iadera, v jedné z nejkrásnějších oblastí Chorvatska na poloostrově Punta Skala. Moderní architektura budovy hotelu, který je situován dvanáct kilometrů od Zadaru, připomíná zaoceánskou loď, vaří tu skvělou středomořskou kuchyni a na poklidné písečné pláže Jaderského moře to budete mít, co by kamenem dohodil. Až vás unaví opalování nebo rozmazlovací procedury místního spa, vyrazte na výlet. 
Půjčte si kolo a zajeďte do vesničky Nin. V raném středověku zde sídlilo první chorvatské biskupství. Kostel svatého Kříže pochází z 9. století a je považován za nejmenší katedrálu na světě. Právě tady byli korunování chorvatští králové. O kousek dál už čeká Muzeum soli (Muzej soli). Proč zrovna soli? Protože tenhle vzácný minerál se ve zdejší oblasti těžil už v dobách Římské říše, a dokonce sloužil jako platidlo. Dodnes se sůl těží stejným způsobem jako před 2000 lety. Jak? Mořská voda samospádem vtéká do mělkých nádrží, odsolovacích lagun. Vysoké teploty a vítr postupně tekutinu vysušují, až nakonec zůstane jen velmi kvalitní sůl, v které se ukrývá vysoká koncentrace přírodního jódu. Ročně tímto způsobem spatří světlo světa až 3000 tun soli. Tip: Mezi jednotlivými salinami se můžete volně procházet, a pořizovat tak skvělé fotky na svůj Instagram.
A pozor, v muzeu je k vidění i vzácný exponát — pozůstatky kamenného stavidla z římských časů. V muzejní prodejně si navíc můžete koupit kromě různých druhů soli i slanou čokoládu či sušenky máčené ve slané čokoládě. K mání je i fleur de sel (cvijet soli), nejkvalitnější mořská sůl. Oplývá skvělou chutí i léčivými účinky a pro její sběr platí přísná pravidla: musí se provádět výhradně ručně ráno nebo večer, a to za absolutního bezvětří. Z odpařovací laguny se sůl sbírá hned během prvních hodin procesu, kdy se na hladině vytváří tenoučká vrstva krystalů připomínajících okvětní lístky. Pak se to celé jen dosuší na slunci.
Foto: Instagram @solana.nin

Tekutý poklad

Co si určitě přivézt domů? Lékárníci z dominikánského kláštera začali už na počátku 16. století připravovat chutný likér, který nazvali Rosolj (Sluneční rosa). Ingredience získávali z esence zralých plodů dalmatské višně marasky a lístků jejích mladých větviček. Později byl však nápoj přejmenován na Maraschino a získal si světové renomé. Přidává se do známých koktejlů, jako je Mary Pickford, Cuba Libre nebo Daiquiri. Zamiloval si ho samotný Alfred Hitchcock, Honoré de Balzac ho zase zmiňuje v románu Un début dans la vie. Určitě zachutná i vám. Stejně jako celý Zadar a jeho okolí.