Cestování

Podzimní getaway: Zažijte Istrii jinak

Podzim na Istrii? Jestli rádi hrajete golf, jezdíte na kole, jste gurmány, kteří rádi ochutnávají místní kulinářské speciality nebo si jen užíváte dlouhé procházky podél pobřeží, rozhodně neváhejte. Istrie je totiž místo, kde si tamější radosti i atmosféru uliček přímořských městeček užívá i ten, kterému se na podzim cestovat nechce.
Lanýže, domácí kuchyně i luxusní vína
Nejznámější houbou na Istrii je jednoznačně lanýž. Houba se specifickou vůní se vyskytuje v lesích kolem Motovunu na kořenech dubů. Roste na podzim, a proto na ni pořádají hon úplně všichni. Chcete se taky zapojit? Jste vítáni na lanýžové farmě rodiny Karličových, kde vám ukáží, jak pátrat za pomoci speciálně vycvičených psů.  Lanýž je ostatně nejdražší houba na světě. „Cena za černé lanýže dosahuje 900 eur za kilogram. Stejné množství za bílého lanýže stojí kolem 1200 eur,“ vysvětluje Stefano Cosattini, šéfkuchař hotelu Kempinski Adriatic v chorvatské Savudriji. Je jedno, jestli tuto vzácnou houbu ulovíte osobně, anebo si ji již zpracovanou na Istrii objednáte, v každém případě to bude zážitek. Zasvěcení doporučují vyzkoušet těstoviny nebo rizoto s omáčkou ochucené lanýžem. A dezert? Tiramisu, samozřejmě s lanýži, přidává tip místní šéfkuchař. Ovšem kromě bílých a černých lanýžů tu platí za specialitu také istrijské prosciutto a sýry. Najdete zde široký výběr čerstvých ryb a mořských plodů ovoce z Jadranského moře, v malých tavernách či trattoriích vám zase naservírují domácí těstoviny, lahodnou zeleninu, ovoce nebo chřest.
Foto: Archiv karlic tartufi
Krajina, kde sídlí rodina Karličových, kteří vám nejen lanýže prodají, ale i nabídnou jejich hledání.
Chutě Istrie ale můžete prožít i díky komfortnímu ubytování v hotelu Kempinski Adriatic. Spolu s hotelovým resortem vám zde zajistí i gurmánskou snídani (prosecco je samozřejmostí) a vy se nezapomeňte podívat na nabídku místních vín. Nedaleko vinařství Kozlovič se vám naskytne bezkonkurenční výhled na vinice, ale potěší i fakt, že celý areál vinařství je šetrný k okolní přírodě. Ochotně vám tu dají také přednášku o procesu výroby vína a na závěr připraví pětichodové menu se všemi specialitami.
Foto: Archiv hotelu
Hotel Kempinski Adriatic
Další tip na ubytování? Nový hotel Grand Plaza v Ljubjaně. Bydlet budete v designovém prostoru, který je vyladěn do posledního detailu. I lokace je nádherná a bohatá na zážitky všeho druhu. Ljubjana totiž nabízí nespočet gastronomických perel v podobě nejlepších restaurací, jako je Atelje restaurant, nebo nové cool místo Monstera bistro. Po tak dobrém jídle se pak všechny krásy starého města včetně legendárního Trojmostí budou objevovat samy.
Foto: Archiv hotelu
Lobby hotelu Grand Plaza
Istrie aktivně
Všichni, co během své dovolené u moře vyhledávají sportovní aktivity, mohou vyzkoušet jízdu na elektrických kolech. Historická cyklotrasa Parenzana spojuje hned tři země — Chorvatsko, Slovinsko a Itálii — a patří mezi to nejlepší, co istrijské pobreží nabízí. Vede přes vinohrady a olivové háje, takže vás doprovodí příroda v celé své kráse. Co se týče golfu, profesionálové, ale i začátečníci ocení nabídku 18jamkového a prvního golfového hřiště na Istrii vůbec (nachází se v blízkosti Umagu).
Foto: Archiv Kempinski Hotel Adriatic
Golfové hřiště zde patří k největším na Istrii.
Istrijské zlato?
To je celosvětově známý a ceněný olivový olej, který se lisuje v olivovnících háj ve Slovinsku, nedaleko města Portorož. Vřele doporučujeme navštívit rodinnou olivovou farmu Lisjak , kde zjistíte vše o výrobě olivového oleje, kosmetiky z něj anebo o výrobě nábytku z olivového dřeva. Degustaci vína už známe všichni, ale ochutnávali jste tímto stylem i olivový olej? Anebo jste již někdy absolvovali výlet po stopách olivového oleje? Rozhodně vyzkoušejte — ty, co potěší vaše chuťové buňky nejvíc, si můžete odvézt jako suvenýr. Ale nespěchejte domů. Cestou z farmy se k návštěvě vybízejí ještě městečka Izola nebo Koper Piraňa. Prozkoumejte je.
Foto: slovenia.info
Výlet retro minibusy stojí za objednání.
Portorož: Přístav růží
Klenotem pobřeží je rozhodně Portorož. Této zátoce dominuje Iconic Hotel Kempinski Palace, který již více než sto let hraje klíčovou roli v životě města, které má také přezdívku přístav růží. Tato oáza je přístupná ubytovaným hostům i veřejnosti. Pod zdejšími vysokými stoletými stromy si můžete dopřát třeba romantický piknik. Místní hotel milovala také Sophia Loren, která sem atmosféru italského la dolce vita přinesla. Ne náhodou hereččino jméno nese hotelová restaurace Sophia, kterou najdete v průvodci Michelin. Ústřice, ryby, pokrmy ochucené lanýži a bohatý výběr vín zde uspokojí všechny. K hotelu se přidružují také lázně s venkovním a krytým bazénem naplněným mořskou vodou. 
Foto: Archiv hotelu
Hotel Kempinski Palace, Portorož
Výhodou Istrie je jednoznačně i její poloha. Z Čech do této okouzlující destinace dojedete autem za příjemných dvanáct hodin. A vůbec, kdo tu říkal, že k moři se jezdí jen v létě?