Cestování

Ájurvéda ve Svaté Kateřině

Svatá Kateřina má rozhodně své kouzlo. Kdysi tu na první romantický víkend pozval mou kamarádku její (tehdy ještě) přítel a nedávno oslavili desáté výročí šťastného manželství. Určitě už tehdy ukázal, že o svou lásku umí náležitě pečovat, ale trochu možná zapůsobila i zdejší nádherná krajina, čistý vzduch a léčivá voda.
Foto: Resort Svatá Kateřina
Do Svaté Kateřiny jsem se v ekologickém duchu vypravila vlakem. Auta každopádně do resortu nesmějí, zaparkujete na odstavném parkovišti, odkud vás, stejně jako z nádraží, vyzvedne resortní autobus. 
Resort Svatá Kateřina (jak zní oficiální název) se nachází v čisté a malebné krajině mezi Pelhřimovem a Telčí. V blízkosti léčebných pramenů Svatá Kateřina, Svatý Vojtěch a Svatá Markéta na přelomu 18. a 19. století vyrostly lázně a resort později obnovil a navázal na jejich tradici. Dnes nabízí nejen wellness procedury, ale také řadu aktivit včetně golfu nebo jízdy na koni.

Autentický zážitek

Novinkou letošního roku je ájurvédský pavilon, přestože ájurvédě jako takové se tu věnují už řadu let. Ve zvláštních prostorech zaměřených na tento léčebný systém, který uznává i Světová zdravotnická organizace, má svou ordinaci ájurvédský lékař z Indie a další vyškolení indičtí terapeuti. Proto je ájurvéda ve Svaté Kateřině autentická. 
Vedle celotělové masáže Abhyanga jsem zkusila proceduru s názvem Shirodhara, která spočívá v horkém oleji stékajícím na čelo (do oblasti třetího oka) a je hluboce uvolňující. Tento pocit můžete nechat doznít v meditační zahradě nebo na sluneční terase. Nezapomeňte si také zaplavat ve vyhřívaném bazénu, odpočinout v sauně či vířivce nebo relaxačních zónách s výhledem do okolních lesů.
Stále zůstává zachováno i původní spa Svaté Kateřiny, kde můžete zpestřit péči o sebe také thajskými masážemi, strávit čas v relax zóně (a užít si úplné ticho) nebo vyzkoušet solnou páru. Vybrala jsem si bambusovou masáž obličeje, která slibovala okamžité omlazení. Pleť krásně prokrví a vypne, je přitom velmi jemná. Masérka mi zpočátku vše vysvětlila a poté už mě nechala odpočívat. Masáž mě uvolnila natolik, že už jsem se pak vydala rovnou spát, do obrovské postele s nebesy. Užívala jsem si to stejně jako velkou terasu s výhledem na jezero, kterou jsem měla k dispozici jen pro sebe. 

Ájurvéda jako životní styl

Konzultace s ájurvédským lékařem vás čeká v rámci každého pobytového balíčku, který souvisí s ájurvédou. Dostane se vám základní diagnostiky, zodpovíte řadu otázek a zjistíte svůj ájurvédský typ. Lékař vám změří tlak, poslechne si vaše srdce a podívá se na stav kůže, nehtů a očí. Zároveň při konzultaci zjišťuje vaše predominantní dóši (kterými mohou být pitta, váta, kapha, nebo jejich kombinace). Může ještě upravit doporučené procedury, jídlo i další aktivity a zajít za ním můžete i tehdy, když vám něco třeba nesedne. Zvláště ájurvédská strava může být pro tělo zpočátku trochu nezvyklá, přestože je jinak vhodná pro každého. Je totiž silně detoxikační a mnohem lehčí, než jsme u nás zvyklí. Pocity, které obvykle provázejí detox, jako jsou třeba bolesti hlavy, by vás proto neměly nijak znepokojit, brzy pominou. 
Ájurvédský lékař mi vysvětlil, že ájurvéda je především životní styl. Pokud jsou energie v těle v rovnováze, jsme zdraví. Léčba přichází na řadu až tehdy, pokud z nějakého důvodu dojde k jejímu narušení. Vyrovnat je třeba tři základní pilíře, spánek, aktivity a stravu. V mém případě se ukázalo, že spánek není problém, nespím ani málo, ani moc. Bylo by však vhodné upravit jídelníček a ke každodenním aktivitám přidat také například čištění jazyka, pití vlažné vody a meditaci. 
Když jsem se podívala na seznam doporučených a naopak nevhodných potravin, trochu mě vyděsilo, že bych se měla vzdát většiny toho, co mám ráda. Lékař mě však ujistil, že určitě pomůže už jen to, když se pomalu a postupně naučím některé potraviny vynechávat a jiné přidám. Že mi škodí například cukr, ostatně moc dobře vím, takže teď budu mít další důvod a motivaci se jej pokusit výrazně omezit. Ptala jsem se také, jestli je týdenní pobyt dostačující k nějaké změně. Odpověděl s úsměvem, že mnoha lidem otevře oči a ukáže jim alternativu a cestu. Může to být dobrý začátek.  
Ve spolupráci s Resortem Svatá Kateřina