Cestování

Sólo cestování — místa v Česku a okolí, kde se o samotě určitě nudit nebudete

Ještě nikdy jste nevyrazili na dovolenou sólo? A co vám v tom brání? Pokud je to obava ze samoty, věřte nám, že naučit se být sami se sebou bude s odstupem času jedna z nejdůležitějších schopností vašeho života. Vybíráme pět míst v České republice i zahraničí, kam je snadné docestovat, ale kde se rozhodně nudit nebudete.

BOTANIQ Castle, Maďarsko

Nedaleko Budapešti stojí zámeček z roku 1869, obklopený desetihektarovým parkem. Již v době svého vzniku disponoval funkčním centrálním topením a byl plně elektrizován. Stejně jako nespočet historických budov v České republice, i BOTANIQ Castle se ocitl v rukou Němců a poté Rusů (a zanechalo to na něm následky). Teprve v roce 2016 prošel celkovou rekonstrukcí a vznikl zde luxusní hotel s restaurací Clarisse, kde kromě pokrmů vycházejících z tradiční maďarské kuchyně můžete ochutnat ta nejlepší vína s doporučením michellinského someliéra Támáse Langó. Momentálně je BOTANIQ Castle jediným místem ve střední a východní Evropě, které spolupracuje s šampaňským domem Krug (a je tím pádem oficiální Krug ambasádou). V červnu tohoto roku zahájili společnou cestu speciálním eventem Krug x Lemon. V tomto neogotickém a neorenesančním hotelu se nachází devatenáct pokojů a objevíte tu i spa nebo venkovní bazén. V nádherném venkovním areálu daleko od ruchu města naleznete samozřejmě také tenisové kurty a posilovnu. V parku vám personál připraví piknik nebo čaj o páté. A pokud byste se přeci jen začali nudit, Budapešť je nablízku. 

Malý Oslov, Česká Republika

Malý Oslov je kouzelná minivesnička vedle vesnice Oslov nedaleko Písku. Kromě ubytování v chatkách, které vám okamžitě připomenou atmosféru Skandinávie, spíš než české letní tábory, zde máte možnost pronájmu celého areálu k účelům teambuildingu, svatby nebo oslavy. Moderní zázemí zahrnuje velkou společenskou chatu, terasu, krb, hřiště a venkovní bazén. A pro ty, co raději plavou v přírodě, hned pod Malým Oslovem je řeka Otava. Chaty  obklopuje louka a lesy. 
„Okolí nabízí spoustu možností  — od malých procházek na nedaleké vyhlídky nebo houby až po ty větší procházky či vyjížďky na kole, například na hrad Zvíkov či Svatou Annu. K dispozici a v ceně jsou sportovní potřeby na volejbal, badminton, paddleboarding, ping-pong, pétanque, letající talíře, spousta stolních her. Pro cyklisty je zde spousta cyklostezek. Řeka zase vybízí k padlegoardingu, kanoistice, veslování i dalším vodním sportům. Pokud rybaříte, určitě si nezapomeňte vzít s sebou prut, jinak budete litovat,” dočtete se na webu. Mimochodem, právě tady vznikl náš letní editorial The Essence of Summer. 

Broumovsko, Česká republika

Adršpašsko-Teplické skály jsou poměrně známou přírodní rezervací, málokdo však ví, že kraj Broumovska ukrývá další pohádková místa a skalní bludiště. Jedná se například o Broumovské stěny s Kovářovou roklí vedoucí na vyhlídku Hvězda, skalní hrad Bichofstein nebo stolovou horu Ostaš se skalními městy. Ta nejsou ani zdaleka tak frekventová jako právě zmíněný Adršpach nebo Teplické skály, a dokonce zde nemusíte platit ani vstup. Ubytovat se můžete v kempech přímo vedle skal, jako to dělají všudypřítomní horolezci, anebo si vybrat z nespočtu hotelů a penzionů v okolí. Ty často ukrývají opravdové poklady. Například v lese u Suchdolu nad Odrou stojí dřevěná kaplička zasvěcená Panně Marii, značící místo mariánských vidění místní obyvatelky Kristiny Ringlové z roku 1892. Zvlášní energii má Ticháčkův les dodnes. Takzvanou Broumovskou skupinu tvoří barokní kostely postavené bratry Ignácem a Kryštofem Dientzenhoferovými. V samotném Broumově se nachází benediktinský klášter s klášterní zahradou, původní knihovnou a kopií Turínského plátna. Překvapí tu i unikátní dřevěný hřbitovní kostel, který představuje jednu z prvních sakrálních staveb tohoto typu v Evropě (konkrétně z roku 1450). 

Vysoké Tatry - Štrbské pleso, Slovensko

Do Vysokých Tater pohodlně dojedete vlakem. V dnešní době ale tato oblast nabízí mnohem více aktivit než jen vysokohorskou turistiku. Jakýmsi centrem je Štrbské pleso, výchozí bod pro řadu návštěvníků. Důvodem jeho popularity může být i fakt, že k ledovcovému plesu je to od zastávky zdejší zubačky opravdu kousek, navíc se tu vybízí mnoho procházkových tras bez převýšení.
Na břehu plesa se také majestátně rozprostírá Grand Hotel Kempinski, který se může pyšnit oceněním Nejlepší historický hotel v Evropě. Je situovaný do tří budov a každá má své vlastní spa. Samozřejmě, hotelů a apartmánů všech cenových kategoriích se v okolí Štrbského plesa, stejně jako restaurací a občerstvení pro hladové turisty, vyskytuje nespočet. Ze Štrbského plesa můžete pokračovat na asi hodinu chůze vzdálené Popradské pleso, k němuž vedou stezky různých obtížností. Dál odtud se táhnou cesty do Furkotské, Hlinické a Mengusovské doliny. V zimě Štrbské pleso platí za jedno z nejoblíbenějších lyžařských středisek, na jižní svah Predného Soliska jezdí expresní sedačková lanovka. Tu můžete využít samozřejmě i během letní sezony. Do dalších krásných míst Tatranského národního parku se dostanete díky železniční trati.

Inhabit Hotel, Londýn, Velká Británie

Speciální wellness koncept hotelů Ihabit vám ukáze zcela nový způsob pobytu. Pokud si jako cílovou destinaci vyberete Londýn, který je sice krásný, ale také velký a extrémně uspěchaný, oceníte především klid v místě, kde se ubytujete. Hotely Inhabit nabízejí přímo oázu pro vaši duši, ale i tělo. Inhabit Queen's Gardens sousedí s Kensington Gardens a není daleko ani od nádraží Paddington, ze kterého často jezdí vlaky například do Windsoru a Eatonu. Celá filozofie hotelu je zaměřená na zdraví, což se odráží i v barvách a materiálech použitých v interiéru, ale i ve složení veganské kuchyně a nealkoholických nápojích, které jsou součástí menu v Kitchen restaurant.
To, že pro Inhabit je nejdůležitější odpočinek hostů, dokazuje možnost vybrat si vlastní aromaterapeutickou vůni v pokoji, každodenní lekce jógy a vedené meditace v Inhabit Spa, společně s Gaia treatmenty nebo tichá knihovna s velkou selekcí zajímavých publikací. Samotné pokoje přitom zdobí umělecká díla inspirovaná přírodou, kurátorovaná amsterodamskou kreativní agenturou Culture A. Povlečení je ušito z udržitelného textilu, stejně jako další dekorativní prvky. Inhabit Hotels pracují s množstvím charitativních organizací a chráněných dílen.