Cestování

Jarní Vídeň: Víno, Picasso a česká stopa

Město Mozarta nebo Freuda, které je od nás co by kamenem dohodil. Jestli se do Vídně v brzké době chystáte, existuje pár věcí, které byste si rozhodně neměli nechat uniknout. Co právě teď rakouská metropole nabízí?

Sacher rovnou v místě svého zrodu

Jeho autorem je Franz Sacher, který coby šestnáctiletý učeň zastoupil nemocného šéfkuchaře, aby pro knížete Metternicha vytvořil speciální dezert. Povedlo se. Originální Sacher-Torte se dodnes vyrábí ručně, dle Franzovy původní receptury z roku 1832. Ale pozor, pokud si čokoládový zákusek zatoužíte vychutnat tam, kde se zrodil, bez rezervace se vám to jen tak nepovede. Adresa? Hotel Sacher, samozřejmě.
Foto: Courtesy of HOTEL SACHER
Original Sacher-torte

Víno a historie

Sladké vás neláká? V Paláci Coburg objevíte magický sklep, který vyrostl z historických ruin z 16. století. A co víc, kolekce vín, která se v něm ukrývá, patří mezi nejlepší na světě. Uloženo je zde 60 000 lahví, přičemž nejstarší datum svého vzniku nese německý ryzlink z roku 1727. Nechybí značky jako Petrus, Screaming Eagle ani magnum lahev Domaine de la Romanée-Conti La Tache Grand Cru Monopole z roku 2004. Dostali jste chuť koštovat? Jak je libo, jenom si připravte více než pět milionů korun, tak vzácná vína tu jsou. Nic však není ztracené — vinný sklep nabízí i levnější ochutnávky a samotné prostory nadchnou také ty, kteří vínu neholdují. 
V budově, kterou nechal postavit Ferdinand Sasko-Kobursko-Gothajský (strýc britské královny Viktorie) a která dnes slouží jako hotel, jsou k vidění i původní vídeňské městské hradby. Často se tu pořádají koncerty, případně si v rozkvetlé zahradě můžete dopřát brunch a obdivovat unikátní bílé sloupoví. 
Palác Coburg, který získal ocenění za nejlepší vinný list na světě v roce 2014, 2017 a 2022, stojí naproti městskému parku Stadtpark (mimochodem, právě teď je v nádherném rozkvětu). Tam se nachází i bronzová socha geniálního hudebníka Johanna Strausse. Z parku Stadtpark pak můžete zamířit na Karlovo náměstí. Cesta vám zabere asi deset minut klidné chůze a neminete barokní kostel svatého Karla Boromejského (Karlskirche).
Foto: Getty Images
Karlskirche

Česká stopa ve Vídni

Karlskirche byl postaven za vlády Karla VI., který k duchovní správě povolal Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou. Působí v chrámu dodnes. Jde přitom o jediný církevní řád založený v českých zemích a jediným mužským řádem založeným ženou (tou byla Anežka Přemyslovna). Architekturu monumentálního kostela má na svědomí Johann Bernhard Fischer, který navrhl například i pražský Clam-Gallasův palác nebo kašnu Parnas na Zelném trhu v Brně. 
Foto: Getty Images
Karlskirche

Picasso: Za svobodu štětce a pera

„Trvalo mi čtyři roky, než jsem se naučil malovat jako Raphael, ale trvalo mi celý život, než jsem se naučil malovat jako dítě,“ prohlásil Pablo Picasso, jeden z nejslavnějších umělců, který se narodil ve španělské Malaze v roce 1881. Jen 260 metrů od Karlskirche najdete ikonické muzeum Albertina. A právě tady můžete nyní navštívit výstavu k 50. výročí Picassovy smrti. Vyjímá se tu například obraz Ospalý piják (Sleeping Drinker, 1902) nebo slavná Holubice míru. Celkem zde objevíte 70 unikátních děl. Nechybí přitom četné ukázky z autorových maleb, kreseb, linorytu nebo keramických objektů. 
Foto: Getty Images
Pablo Picasso
Foto: Cecil Beaton
Pablo Picasso se svým obrazem Marie-Thérèse Walter (1932)
Picassovo celkové dílo čítá kolem 50 000 děl a odrážejí se v něm politické otřesy doby, kterou na vlastní kůži prožil. Byly jimi například válečná léta, zákaz vystavování, španělská občanská válka. Dílo zachycuje ale i Picassův vztah k ženám, erotice nebo býčím zápasům...
Výstavu s názvem Picasso: Marking the 50th Anniversary of his Death můžete navštívit až do 18. června 2023.