Cestování

Cesta kolem světa s nejslavnější kočičkou, která ani není kočka

Baby face, malé uši, ještě menší nos, na hlavě červená mašle, krátké nohy, téměř dva miliony fanoušků na Instagramu a ještě víc v reálném světě. Ikonická postavička Hello Kitty slaví 47. narozeniny. Ideální příležitost virtuálně s ní procestovat celý svět.
San José, 26. října 2019: Kde jinde začít oslavu než v kavárně s kusem dortu. Ano, pokud by šlo o narozeniny Micka Jaggera, potkali bychom se v nočním klubu v Londýně, ale Kitty je slušňačka, a tak jsme v Hello Kitty Café v kalifornském San José. Podávají se makronky s mašličkami, jahodové dortíčky a barevné mini donuty. Růžové kelímky se plní růžovými ledovým čajem a pumpkin spice latté s portrétem Kitty. Mám v sobě tolik cukru, že na letiště do San Francisca klidně dojdu pěšky.
Foto: Getty Images
Hello Kitty Café
San Francisco, 27. října 2019: Poslední výzva pro cestující! Let do Tchaj-peje je připraven k odletu. Urychleně se dostavte k odbavení, jinak budete vyloučeni z přepravy. Dneska je to poprvé, co mezi San Franciscem a Tchaj-pejí letí nová linka EVA Air. Asi nic tak zásadního, kdyby nešlo o jediné letadlo svého druhu. Patří Hello Kitty. Ikonické kreslené postavičce, o které každý slyšel minimálně jednou. Je jí všude plno. Kardashianky mohou jen tiše závidět. Letuška v růžové zástěře servíruje další sladkosti, do papírového kelímku s Kitty nalévá vodu (naštěstí ne růžovou). Víno Hello Kitty s díky odmítám. Chci spát, podá mi polštář a deku v designu, který jasně dává najevo, čí narozeniny se tu slaví. Z kosmetické taštičky z The Cream Shop vytahuji sheet masku, vypadám v ní sice jako růžový donut, ale dobře, hlavně že hydratuje. 
Tchaj-pej, 28. října 2019: Zase nemůžu najít kufr. Všechny mají stejnou visačku od aerolinek. Cestu do města proto radši vynechám, stejně jako večeři v Hello Kitty Kitchen. Vyplatilo se, protože jsem se dostala do dřívějšího letu směr Japonsko. 
Tokio, 29. října 2019: Kufr pořád v nedohlednu, tak cestuji jen s taškou přes rameno. Naštěstí v ní mám hydratační krém Pink Water Creme, rozjasňující sérum Brightening Apple Essence, krém na ruce a čisticí ubrousky. Na to Kitty nezapomněla. Cestou vlakem do Tamy si googluji dnešní program Sanrio Puroland. Výletní loď nejezdí, takže si zábavní park projdeme pěšky. Je to jako Disneyland, jen s Kitty a dalšími postavičkami. Pak zase rychle zpátky na letiště a naskočit do letu směr Malajsie. 
Foto: Profimedia
Hello Kitty v železniční stanici v Tokiu
Foto: Profimedia
Hello Kitty Beauty Spa v Dubaji
Johor, 30. října 2019: Probouzím se v hotelu Jen Puteri Harbour. Jsem ráda, že jsem si mohla vybrat modrý pokoj, Kitty si tu hraje na námořníka. Jediným bodem dnešního dne je návštěva Hello Kitty Town, prvního tematického parku mimo Japonsko. V půl dvanácté se v Dream Photo Garden Kitty zdraví s fanoušky a hned pospíchá do Red Bow Café. O hodinu později lituji, že jsem si jízdu v obřích hrnečkách nedala před obědem. 
New York, 31. října 2019: Mám příšerný jet lag, ze kterého mě dostane jen postel a Happy Meal od McDonald’s. Kitty to zařídila. Dneska mě nezláká ani Pátá Avenue ani Metropolitní muzeum. Přečkám těch pár hodin, než bude čas odletěl do Evropy. Na JFK jsem chvilku přemýšlela, jestli bych nedala ještě Řím a pořádnou pastu s rajčatovou omáčkou. Kitty mi však píše, že mi nechala zabalit těstoviny, omáčku i olivový olej z World Marketu do mého nového kufru. Ať pak všechny ty kalorie vyběhám v růžových converskách a šedé teplákové soupravě, kterou tam taky najdu. Merch má teda na jedničku s hvězdičkou. Ani Pierre Cardin v dobách své největší slávy neprodal tolik licencí na své jméno jako Kitty.
Foto: Getty Images
Balenciaga jaro–léto 2020
Paříž, 1. listopadu 2019: Bonjour, Paris. Tohle bude jedna z nejkratších návštěv Paříže. Hotel si beru jen na pár hodin, abych se osprchovala a vyřídila další bod narozeninového turné.
„Dobrý den, Maison Balenciaga, jak vám mohu pomoci?“
„Bonjour, tady Cindy z Vogue Czechoslovakia, přepojte mě na Demnu.“
Na druhém konci asistentka něco zamumlá a už vytáčí linku do studia kreativního ředitele.
„Hello Cindy!“
„Gamardschoba, Demna! Jak se máš? Prosím tě, jsem v Paříži jen na skok a nutně bych potřebovala tu kabelku z jarní kolekce, víš kterou?“

„Jasně a nebude ti vadit prototyp z přehlídky? Kolekce ještě není v prodeji.“
„To je ok, hlavně rychle. Gmadlob!“
Asistent si zapisuje adresu hotelu a za hodinu room servis ťuká za dveře a předává mi zásilku. Z velké papírové tašky vytahuji ne jednu, ale hned dvě kabelky z jarní kolekce 2020. Růžovou a bílou Hello Kitty s červenou mašlí a bílým logem Balenciaga. Perfektní doplněk na event v Galerii Lafayette, kde je až do 18. listopadu otevřený pop-up store a café. Odtud rychle na workshop v Salonu du Chocolat a zase rychle zpátky na CDG. 
Praha, 1. listopadu 2019: Vítejte na letišti Václava Havla. Cestou domů se ještě musím zastavit na Václaváku. Zamluvila jsem si v Levi’s džínovou bundu a mikinu. Píše Kitty: „Nedáme si pár dní v Dubaji? Budeme chodit každý den do mého beauty spa. Nebo můžeme do Dohy, jak chceš.“
Foto: Archiv značky
OPI x Hello Kitty
Následující den: Potřebuji nutně relax a manikúru. Rychle se obléknu, na schodech si objednávám taxík do Vězeňské 4. Mám štěstí, že v The Nail Shop mají zrovna volno. „Jakou barvu si vyberete dneska?“ Před sebou mám celou kolekci laků OPI x Hello Kitty. Malinovou All About the Bows? Nebo radši rudou A Kiss on the Chic? Ještě tu je petrolejová My Favourite Gal Pal. Takže nakonec Isn’t She Iconic! Protože jak jinak zakončit tuto crazy jízdu s ikonickou postavičkou, co celé roky klame tělem.
Budíček. To byl ale hodně živý sen. Tolik roztomilosti a kalorií bych nedala. Ale pokud se na to cítíte, všechny informace a místa jsou skutečná. Kitty má opravdu své letadlo, kavárny, víno, Happy Meals; můžete si ji dát k obědu, připít si s ní u večeře, bydlet v jejím pokoji, naplnit šatník i koupelnu nebo rovnou celý dům. Alespoň ty džíny a lak na nehty by to chtělo. Když má Kitty půlkulaté narozeniny.

Nevolejte čiči, pozdravte

Pokud jste si mysleli, že postavička Hello Kitty je bílá kočka oblečená v šatech, žili jste celá léta ve velkém omylu. Ale nebyli jste v tom sami. 
Foto: Profimedia
Katy Perry & Hello Kitty
Před lety kurátorka výstavy z Japanese American National Museum v LA celou dobu označovala Kitty za kočičku, až zástupci společnosti Sanrio, která ikonickou figurku stvořila, ji opravili. Kitty není kočka, ale kreslená postavička malé holčičky. Nikdy nechodila po čtyřech, ale vždy jen po dvou a také sedí jako člověk.
Oficiální verze jejího příběhu říká, že se jmenuje Kitty White a je z Londýna. Rodiče se jmenují George a Mary. Má sestru – dvojče Mimmy, narodila se ve znamení Štíra a miluje jablečné koláče. Což jednoznačně vyvrací teorii o domácím mazlíčkovi, protože zkuste kočce nabídnout ovocný dezert. Od té chvíle budete první na seznamu jejích potenciálních obětí, o pohrdavých pohledech nemluvě.
Kromě jarní kolekce Balenciaga na rok 2020 se Kitty objevila jako hlavní inspirace na London Fashion Week na přehlídce Jimmy Paul a také v Miláně na fashion show GCDS.
Foto: Getty Images
GCDS jaro–léto 2020
Foto: Getty Images
Jimmy Paul jaro–léto 2020
Foto: Getty Images
Balenciaga jaro–léto 2020
Nicméně mi pořád nejde z hlavy jedna otázka. Proč má Kitty fousy a malý ocásek?