Vogue Leaders

Neobyčejné příběhy obyčejných žen: podpora a sdílení mění svět

V říjnu sdílela humanitární organizace CARE příběhy šesti žen z různých koutů světa, které i přes veškeré všední radosti musí řešit také poměrně nevšední starosti. Střípky z jejich běžných dní ukazují, že podpora neziskových humanitárních organizací má smysl a zlepšuje nejen konkrétní životy konkrétních lidí, ale v důsledku také celých komunit a oblastí. 
Miliony žen na světě začínají svůj den snídaní a přemýšlí, co si obléknou. Další miliony žen se však budí s nejistotou a strachem o sebe i své nejbližší. Neřeší, co budou jíst, ale jestli budou jíst. I ony ale ve svých každodenních těžkostech hledají radostné chvíle. Šest příběhů ukazuje hrdinky, které nejsou v centru pozornosti, přesto mohou inspirovat ostatní ženy svou vůlí a odvahou. 
Všechno, co dělám, dělám pro mé děti. Od chvíle kdy se ráno probudím až do večera. — Jeanne-Olivia
Foto: CARE Česká republika
Jeanne Olivia žije ve slumu v Antananarivo, hlavním městě Madagaskaru. Má jediné přání – doufá, že její čtyři děti přežijí ve zdraví do dospělosti a prožijí kvalitnější život než ona. Na jejich výchovu je sama a jen těžko shání obživu. Stala se proto členkou jedné z pouličních úklidových čet, které zřídila humanitární organizace CARE.
Práce v úklidovém týmu je jednou z mála pracovních příležitostí a pro matky samoživitelky představuje stabilní zaměstnání jedinou možnost, jak uživit rodinu. Výsledkem je mimo jiné i bezpečnější a zdravější prostředí pro všechny.
První roky života jsou u dětí zásadní. Jedná se o nejlepší způsob, jak zajistit spravedlivé příležitosti pro všechny děti. — Nadia
Foto: CARE Česká republika
Nadia žije v Casablance, přístavním městě na západním pobřeží Maroka. Jejím přáním je, aby všechny děti v Maroku měly stejné příležitosti. Věří, že kvalitní předškolní vzdělání je tím nejdůležitějším stavebním kamenem pro lepší budoucnost. Právě to je ale pro některé děti v této části světa nedosažitelným luxusem.   
Marocký vzdělávací systém trápí nedostatek pedagogů i vybavení, je nedostupné pro děti z chudých rodin a předškolní péče vůbec neexistuje. CARE proto podpořila vznik školek a Nadia vede jednu z nich, v nejchudší části města.
Sama si dokážu vydělat peníze a můžu se svobodně rozhodnout, jak s nimi naložím. Manžel si mě teď navíc váží. — Minata
Foto: CARE Česká republika
Minata žije s manželem a dětmi ve vesničce N'Zianouan na jihu Pobřeží slonoviny a živí se prodejem ledové vody. Její cesta za snem o soběstačnosti nebyla jednoduchá, ale ona se dokázala chopit nabízené příležitosti. CARE v oblasti založila projekt spořících kooperativ, jejichž cílem je pomoci místním ženám nastartovat vlastní podnikání. 
V průběhu let si Minata vybudovala vlastní podnik a stala se velkou inspirací pro ostatní ve vesnici. Dnes dokonce zaměstnává další ženy. 
Můžu dělat smysluplnou práci, a přitom uživím rodinu. Spousta mých vrstevníků nemá takové štěstí. — Kurdistan
Foto: CARE Česká republika
Kurdistan se narodila ve městě Sharya, na severu Iráku. Vystudovala medicínu a začala pracovat jako gynekoložka a porodní asistentka ve státní nemocnici.  Zdravotnický systém v Iráku je však v kritickém stavu a platové podmínky lékařů neúnosné. Kurdistan získala místo v gynekologicko-porodním oddělení, které CARE zřídila ve městě Baadre s cílem zpřístupnit zdravotní péči všem ženám v oblasti, a může se proto nadále věnovat své profesi.
Už se nebojím o to, co bude zítra. Nebojím se o budoucnost svých dětí. — Eka
Foto: CARE Česká republika
Eka žije se synem v malém domku ve vesnici Darcheli na západě Gruzie. Ze dne na den musela opustit domov v Abcházii, kde probíhaly etnické čistky. Je hrdou členkou ženské kooperativy pro pěstování a sušení ovoce, což jí zajišťuje stabilní příjem a naplňující práci. CARE podporuje podnikání gruzínských žen a dává jim tak šanci na lepší budoucnost. 
Eka může například využívat sdílené sušičky, které ženám umožňují produkovat sušené ovoce ve větším množství, a může se věnovat výrobě produktů, které prodává na svatby a festivaly. 
Moje práce mi přináší vnitřní klid a mám konečně pocit, že dělám něco dobrého. — Nevana
Foto: CARE Česká republika
Nevana žije ve skromných podmínkách s rodinou ve městečku Rudo na jihovýchodě Bosny a Hercegoviny. Už sedmnáct let se stará o seniory, kteří jsou často plně závislí na její pomoci. Svůj rodný domov musela opustit kvůli válce v bývalé Jugoslávii. Postupem času se stala nepostradatelnou součástí místní komunity.
CARE Česká republika se rozhodla podpořit statečné ženy v Bosně a Hercegovině a Nevaně darovala pračku a troubu. Díky spotřebičům ušetří při práci mnoho času, který může věnovat dalším seniorům.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.