Vogue Leaders

Lenka Bakešová: Současné umění ladí pozitivní budoucnost

Stejně jako současné umění v sobě obsahuje naprostou svobodu vyjádření a přehršel možností, a proto nám škatulky jako malba, kresba a socha už dávno nestačí na to, abychom popsali veškeré formy uměleckého vyjádření, vnímám i rovinu našich životů tak, že nám nevyhovují pojmenování povolání jako učitel/ka, ředitel/ka, nebo umělec/kyně. Nenarážím tím na importované -ismy a mužské a ženské koncovky, ale na to, že budoucnost se hlásí o změnu našeho uvažování a jazyk umění je dle mého názoru nejlepším nástrojem, jak ho přeprogramovat.
Jako nejlepší investici doporučuji investovat čas — a ponořit se hlouběji do umění.
Předat tuhle vizi je nyní moje hlavní životní agenda a využívám k tomu několik platforem, aktuálně jsem především ředitelkou uměleckého festivalu Prague Art Week, který se zasazuje o popularizaci českého umění v mezinárodním kontextu. Řekla bych o sobě, že jsem „promotérkou“ současného umění. Je to moje povolání? Určitě ne. Můj život naprosto prostoupilo umění a raději než na práci a volný čas, rozděluji své aktivity na ty, co jsou přínosné a dávají hlubší smysl, a pak ty ostatní, kterých se snažím vyvarovat.
Záměrně proti sobě stavím slova s přežitými stereotypy, abych upozornila na změny paradigmatu, které naši generaci zasáhly s takovou mírou, že nyní čelíme několika globálním, národním i lokálním krizím, jež od nás vyžadují osvojit si nové myšlenky, zvyky a identity. Imaginaci k tomu potřebnou nám nabízí právě současné umění, které v sobě dokáže spojovat to nejlepší z mnoha dalších odvětví a díky kterému si dokážeme představit světy založené na symbióze oproti „dysbióze“, kterou zažíváme v mikro i makro měřítku nyní.
Současné umění navíc v této chvíli celosvětově zažívá nebývalý zájem a česká společnost přistoupila na to, že ke kvalitnímu životu patří nejen kvalitní potraviny, architektura a design, ale také výtvarné umění.
Hodně se mluví o investicích do umění, umělci zažívají pozornost médií, výstavy jsou sdíleny na sociálních sítích. Často však jde jen o povrchní zájem a způsob, jak dát na odiv privilegovaný životní styl.
Jako nejlepší investici pro nás všechny, naši budoucnost a budoucnost našich dětí, doporučuji investovat čas — a ponořit se hlouběji do umění s jeho přesahy do performance, videa, zvukového či digitálního umění a dalších, pro které používáme pojem současné umění. 
Foto: Michal Ureš
Lenka Bakešová
Poezie není luxus, píše Audrey Laurde v knize Sister Outsider, která se až terapeuticky věnuje vztahům mezi genderem, rasou, třídou, sexualitou a geopolitikou a kterou najdete na výstavě Bienále ve Věci umění. K objevování jiného vnímání zase vybízí Sympozium v MeetFactory, filantropickou činnost manželů Havrlantových představuje výstava #HAC1 umístěná aktuálně v Pragovka Gallery. O svém velice empatickém přístupu k fotografické tvorbě promluví Marie Tomanová v Superstudiu PAW 22. Po celé Praze najdete v rámci Prague Art Week celou síť galerií a muzeí, kde se budete moct seznámit s galeristy i umělci. Přeji vám, ať vám tato pražská síť umění, ve skutečnosti dosahující do nejvzdálenějších koutů světa, rozšíří obzory a poskytne oporu, tolik potřebnou v dnešní rozkolísané době.
Lenka Bakešová je umělkyně, galeristka, kurátorka a ředitelka uměleckého festivalu Prague Art Week, která se pohybuje v oblastech současného umění v České republice a zahraničí. S manželem Richardem Bakešem vede pražskou galerii Berlínskej Model, pořádají přehlídku SUMO Prague, a společně založili kreativní studio Sharp Objects, kde se věnují především propagaci výtvarného umění jako celku, ale i jednotlivých umělců. Pravidelně přispívá do českých i zahraničních médií a manažersky se podílela již na několika stěžejních kulturních eventech. Svou vlastní uměleckou tvorbu vytváří v otevřeném kolektivu DUNA group.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.