Vogue Leaders

Když do toho, co děláte, dáte své srdce, úspěch vás nemine

Obavy z toho, že rozhovor s Její Excelencí, velvyslankyní Maroka v České republice, se bude ubírat nepříliš osobním směrem, rychle mizejí. Zvlášť když se k nám na konci setkání připojuje její dcera Noor a řeč se stáčí směrem k emancipaci a společenským změnám, k nimž přispívají nejen ony, ale které iniciovala a nadále iniciuje celá rodina, jak v Maroku, tak v zahraničí.

Paní velvyslankyně, kdy jste naposledy byla v Maroku?

V létě. Můj manžel se mnou v Praze nebydlí, takže pro mě bylo velmi důležité, abych první týdny letní dovolené strávila jen s ním a naší dcerou na cestách po Maroku. Vnímala znovu zemi, kterou miluji a do které se vždy ráda vracím. I když Prahu mám také ráda, jedna věc mi opravdu chybí. Hádáte správně, je to moře. Další část prázdnin jsme strávili s mojí početnou širší rodinou, se kterou jsem se rok neviděla. Současně jsme se připravovali na odjezd naší dcery Noor, která se v té době stěhovala do Paříže, kde nastoupila na univerzitu. Je mi smutno z toho, že ji nemohu následovat.
Foto: Petr Jandera

Zmínila jste, že se váš muž s vámi do Prahy nepřestěhoval. Mám podobnou zkušenost z minulosti, kdy jsme s manželem pět let střídavě pendlovali mezi Prahou a Holandskem, a vím, jak náročné takové uspořádání je. Hned na začátku našeho rozhovoru otevíráme celkem těžké téma. Vnímáte to jako jednu z obětí položenou na oltář své profesní kariéry? Jak jste se s tím vyrovnala? 

Před třiceti lety jsem si vzala kolegu z ministerstva zahraničí, takže jsme od začátku věděli, že kariéra čeká nás oba. Vždy jsme se navzájem podporovali v profesních snech a můj manžel by mi nikdy neřekl, abych místo v zahraničí nepřijala. Jako první byl manžel vyslán do Bulharska a já jsem během prvního roku jeho přidělení zůstala v Maroku sama. Později jsem dostala post nedaleko, v rumunské Bukurešti, takže jsme se scházeli tak jednou za měsíc. Během našeho manželství jsme měli různé fáze, byli jsme spolu nebo na odlišných místech, ale vždy jsme se s tím dokázali vypořádat, protože jsme na začátku našeho vztahu jasně diskutovali o našich hodnotách, našich životních vizích a očekáváních. Pokud máte v tomto jasno, je mnohem snazší vypořádat se s netradičními nastaveními tak, aby fungovala. Musím říct, že mám velké štěstí, jak podporující a chápavý můj manžel je. Vždycky říkám, že on je má nejlepší opora.
Nejnáročnější období bylo, když se nám narodila dcera Noor, protože jsem s ní musela cestovat sama. Do Sevilly, mého druhého působiště, jsme se společně stěhovaly, když jí bylo pouhých osmnáct měsíců. Bylo to velmi náročné pro nás všechny, ale samozřejmě nejvíce pro mého manžela, který se od nás musel odloučit a odjet zpět do Maroka. Občas s nadsázkou říkám, že náš vztah trvá tak dlouho možná právě proto, že se nevídáme tak často.

Zažila jste někdy kvůli své práci tlak zvenčí nebo nepříjemné komentáře týkající se vaší kariéry?

Vlastně si nemůžu stěžovat, že by mne lidé posuzovali nějak špatně. Narodila jsem se ve velmi liberální rodině. Mé starší sestry v průběhu šedesátých let studovaly na univerzitě, pak pracovaly, takže jsme byli atypická rodina. A to i z manželovy strany. Já žila v Casablance a manžel pochází z Marrákeše, což jsou obě dost liberální oblasti. Sestřenice mého manžela byla první ženou-advokátkou v Marrákeši a mnoho členů našich rodin se angažovalo v politice. Moje tchyně se několikrát podivovala, jak dlouho hodláme vydržet to atypické uspořádání, které máme, ale nikdy to nemyslela negativně. A já jsem vždy byla svým způsobem sebevědomá žena, takže i když jsem nějaké negativní komentáře zaznamenala, moc jsem si z nich nedělala, protože jsem věděla, co přesně chci.
Celý rozhovor najdete v tištěném vydání Vogue Leaders, které je společně s prosincovým číslem Vogue CS právě v prodeji. 

Roční předplatné s dárkem 

1 390 Kč / 56 € 
  • Tištěné a digitální předplatné Vogue CS na 1 rok
  • Multifunkční shopper taška s logem Vogue
 Dárek v hodnotě 2500 Kč / 100 €.
 Předplatit na rok:

Ptá se:

RENATA MRÁZOVÁ 
Kariéru začala ve finanční divizi švédské farmaceutické firmy Astra, později jako finanční ředitelka koordinovala fúzi s britskou firmou Zeneca. Od roku 2000 pracovala v nadnárodní skupině ING jako finanční ředitelka pro ČR a Slovensko, pak přijala nabídku stát se CEO a předsedkyní představenstva pojišťovny Direct. Po roce 2007 se věnovala rodině a rodinné firmě, která je dnes významným hráčem na trhu s látkami, a současně konzultovala různé projekty v oblasti financí a pojišťovnictví. V roce 2009 se vrátila do skupiny ING, nejprve jako CEO pro ČR a Slovensko, od roku 2015 pak přesídlila do Nizozemska na pozici globální ředitelky lidských zdrojů se zodpovědností za 18 trhů skupiny ING (dnes NN). Před třemi lety se vrátila do ČR a stala se globální ředitelkou lidských zdrojů v mezinárodní skupině Home Credit, kde má na starosti přes 50 000 zaměstnanců. Patří do top 25 nejvlivnějších žen v českém byznysu (podle žebříčku Forbes). Je vdaná a má dvě dcery.

Odpovídá:

JEJÍ EXCELENCE HANANE SAADI
J. E. paní Hanane Saadi, velvyslankyně Jeho Veličenstva krále Maroka v České republice, se své funkce v Praze ujala v roce 2018. Držitelka diplomu studií mezinárodního práva, magistra mezinárodních vztahů a magistra lingvistiky a překladatelství Hanane Saadi převzala různé odpovědnosti ve službách marockého Ministerstva zahraničních věcí. Mimo jiné byla v roce 2001 vyslána jako chargé d’affaires na Marocké velvyslanectví v Bukurešti, v roce 2007 zastávala pozici politického poradce na Marockém velvyslanectví v Madridu a v roce 2015 vykonávala funkci generální konzulky Maroka na Baleárských ostrovech ve Španělsku. Pro účely článku se fotila v tradičním marockém kaftanu.