Vogue Leaders

Gabriela Peacock: Je třeba dělat takové změny, které dokážete udržet dlouhodobě

Nutriční specialistka českého původu žijící v Londýně, autorka bestselleru Úžasnější za 2 týdny. Mezi její klienty patří řada světových celebrit a u nás je sama celebritou. Široká veřejnost ji zná jako přítelkyni a výživovou poradkyni britské královské rodiny. Zkušenosti z modelingu a roky studia biochemie, výživy a naturopatie zúročuje v práci, která ji baví a dává smysl. Vyvinula vlastní řadu doplňků stravy a nutričních programů pod značkou GP Nutrition.

Kudy vedla cesta z Pardubic k vlastní poradenské praxi na klinice lékaře britské královské rodiny Tima Ewanse?

Přes modelingovou soutěž, kterou jsem vyhrála, když mi bylo asi patnáct. Součástí výhry byla i smlouva s modelingovou agenturou Madison. Začala jsem cestovat za prací a naplno se věnovala modelingu. Zpětně se divím, že mě v tom rodiče podporovali, ale byla to výjimečná šance, kterou mi nechtěli zkazit, i když se o mě museli hrozně bát. Odjela jsem do Paříže a postavila se na vlastní nohy. Jenže Paříž je v tomhle poměrně drsná a já na ni nemám ty nejhezčí vzpomínky. Docela mi trvalo, než jsem se tam začala ráda vracet. Cestovala jsem po celém světě, po Paříži přišel Milán, Kapské Město, kde se mi moc líbilo, a další místa. Ale práce modelky pro mě nikdy nebyla tím, čemu bych se chtěla věnovat celý život.
Foto: Vogue Leaders

Rozhodla jste se proto studovat?

Šlo to postupně. Při práci v Londýně jsem bydlela v bytě sympatické holky, také modelky, která měla úžasné zakázky. Byla asi o deset let starší než já a zakázek jí postupně ubývalo, i když byla dlouho velmi úspěšná. S věkem se to ale zlomilo. Tehdy jsem si uvědomila, že takhle skončit nechci. Že vrchol mojí kariéry přece nemůže být teď, že nechci být v budoucnu fotografkou, stylistkou nebo vizážistkou, jak to bývalé modelky dělají běžně. Dietologie a výživové poradenství byly tenkrát nový obor. Nejdřív mě ani nenapadlo, že bych se mu mohla profesně věnovat, ale zažila jsem toho na vlastní kůži a viděla v modelingu dost, takže jsem chtěla vědět, jak tělo a výživa doopravdy fungují. Objevila jsem College of Naturopatic Medicine, která se dala studovat o víkendech, tím pádem jsem mohla při studiu nadále pracovat. Začala jsem právě tam.

Bavilo vás to?

Hrozně moc, otevřelo mi to úplně nový svět. Postupně jsem pronikla do účinků doplňků stravy, kterým se teď věnuju, začala jsem všechno zkoušet na sobě i na rodičích. Tátovi, který má vysoký tlak, jsem hned naordinovala hořčík a s úžasem zjistila, že po pár měsících jeho užívání mu tlak začal klesat. Bylo to tříleté studium, ale v zásadě jen základy, chtěla jsem do výživy proniknout mnohem hlouběji. Když se studium blížilo ke konci, bylo mi jasné, že tady se zastavit nemůžu. Chyběly mi informace z anatomie, farmacie a dalších oborů. Zjistila jsem, že na University of Westminster je otevřený obor Nutritional Therapy, tedy výživová terapie, do kterého jsem se zapsala.

V čem se studium od předchozí školy lišilo?

Ve všem. Byla jsem trochu naivní, myslela jsem si, že se tam ukážu jednou týdně na přednášce a budu za hvězdu. Ale to jsem narazila. Měla jsem spoustu výborných spolužáků, kteří měli hlubší základy než já. Zjistila jsem, že moje hovorová angličtina nestačí na psaní akademických prací. Zkrátka jsem musela na sobě začít makat, chodila jsem do školy pětkrát týdně. Byl to pro mě šok, ale nakonec jsem to zvládla, i když během prvního ročníku odpadlo osmdesát procent studentů. Během studia jsem se vdala a porodila první dceru, ale po šesti letech jsem školu dokončila.

Plánovala jste si hned po škole otevřít soukromou praxi?

Vůbec ne. Od začátku jsem věděla, že chci být součástí kliniky, kde budou odborníci z mnoha oborů a já se jako nutriční terapeut zařadím mezi ně. Shodou okolností jsem získala místo v Grace Belgravia, kde působil doktor Tim Ewans, praktický lékař královny Alžběty II.

Celý rozhovor si můžete přečíst v nejnovějším vydání Vogue Leaders, které je společně s červnovou Vogue CS právě v prodeji.

Ptá se

KLÁRA DONATHOVÁ 
Advokátka a nezávislá gastronovinářka. Recenzuje restaurace, kavárny a bary, zajímá ji dění na české i zahraniční gastroscéně. Nic, co se týká jídla, jí není cizí. Její texty vycházejí v řadě českých médií už více než deset let.

Odpovídá

GABRIELA PEACOCK
Z úspěšné modelky se stala ještě úspěšnější nutriční specialistkou. Vlastní praxi provozuje v Londýně už od roku 2011 a mezi její klienty patří řada známých osobností, včetně členů britské královské rodiny. Říká, že každá malá změna se počítá, a své zkušenosti otiskla do knihy Úžasnější za 2 týdny.