Vogue Leaders

Monika Vondráková: Covid ukázal, že bez vědců se ve veřejném prostoru neobejdeme

Už dvanáct let se stará o to, aby si česká společnost všímala a vážila svých vědců. Pandemie význam vědy razantně osvětlila i těm, kdo se o ni dřív nezajímali. Že by tím úloha Nadačního fondu Neuron, který Monika Vondráková spoluzaložila, skončila? Kdepak. Za prvé: kontakt s brilantními a laskavými lidmi je trochu návykový. Za druhé: hlas vzdělaných lidí ve veřejném prostoru nikdy nebude dost silný. Ona jim umí dát do ruky megafon.

Pro váš nadační fond letos vyvrcholila sezona na konci září v úchvatně zrekonstruovaném Národním muzeu, kde jste vědcům rozdali ceny. Jak dlouho člověk sbírá síly poté, co sežene tolik peněz, rozhodne, kdo je dostane, a uspořádá gala?

Bylo to extrémně náročné, ale zároveň krásné. Na rekonvalescenci bych potřebovala čtrnáct dní, ale protože jsme tým o třech lidech, tak jsem si ji dopřát nemohla.

A ve které chvíli jste se rozhlédla po červených kobercích, ulevilo se vám, že laureáti jsou na značkách a Kovy coby moderátor vtipný – a začala si večer užívat?

Mám ráda dokonalost, a tak bývám v napětí déle než ostatní. Když vidím, že program má spád a hosté se baví, tak se mi uleví. Nicméně okamžik, kdy si můžu dát skleničku, přichází až po mé závěrečné řeči. Nejsem totiž rozený spíkr a záleží mi na tom, abych se srozumitelně podělila o věci, které mi připadají podstatné. Až v tu chvíli to ze mě definitivně spadne.
Foto: Vogue CS

S vědci, které podporujete, si nepovídáte jen o tom, co by potřebovali ke své práci. Dostanou se k vám informace o nejrůznějších typech výzkumu, potkáváte se se světovými špičkami napříč obory. Co nejzajímavějšího jste se v poslední době dozvěděla?

Je pravda, že ke mně doputují různé věci. Nedávno jsme třeba podpořili expedici bioložky Marie Šabacké za tajícími ledovci – ovšem do tropů. Do té doby jsem o existenci tropických ledovců neměla tušení. Ale čas od času mě překvapí i jiné věci než jen výzkum. Náš fond například podporuje děti. Před šesti lety se na mě obrátila Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy s tím, že by uvítala podporu dětské vědecké konference. Já si zprvu moc neuměla představit, nakolik by se to s našimi aktivitami a cíli dalo propojit, ale ta akce mě nakonec naprosto okouzlila.
Představte si dvoudenní konferenci, kde se v pátek sejdou šikovné děti z různých koutů země a zdrží se do soboty. Místo pauz na kávu mají pauzy na kakao, prezentují si stejně jako dospělí. Na akci tehdy přišel i dvanáctiletý David, ohromně nadšený fyzik a milovník černých děr, který se dokonce dostavil v košili s motýlkem. Ukázalo se, že jeho životním snem je vidět velký hadronový urychlovač částic ve švýcarském CERNu. Protože na to ve fondu máme potřebné kontakty, oslovila jsem podnikatele a mecenáše Dalibora Dědka, jestli by mu tu cestu neumožnil. Ten byl z nápadu nadšený. Chlapec do Švýcarska odletěl i s rodiči, strašně si tu cestu užil a neuvěřitelně ho to nakoplo do života. Mělo to ovšem ještě pokračování: o rok později do Prahy přiletěl světoznámý fyzik Lawrence Krauss. Zařídili jsme, aby se s ním David mohl setkat. Na velké konferenci, kde padala spousta dotazů, se David nakonec taky přihlásil. Lawrence na jeho otázku odpověděl: „Tohle už je na tobě, to musíš vyřešit ty.“ Podobným způsobem jsme podpořili dalších šest dětí.

Aktuální číslo + Vogue Leaders 12/21

149 Kč / 5.99 €
První vydání Vogue Leaders vychází společně s prosincovým číslem Vogue CS za cenu 149 Kč.

Koupit:

Ptá se
ZUZANA VÁLKOVÁ
Publicistka a šéfredaktorka rozhovorového magazínu Small Talk Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který se zaměřuje na popularizaci vědy a výzkumu ve společenských a humanitních vědách. Spolupracovala či spolupracuje s HN, Respektem, Orientací LN a Deníkem Referendum, magazíny Harper’s Bazaar, FinMag i Marianne. Pravidelně přispívá glosami do vysílání ČRo Plus.
Odpovídá
MONIKA VONDRÁKOVÁ
Expertka na budování značek, spoluzakladatelka Nadačního fondu Neuron, který během své existence podpořil 99 vědců, rozdělil mezi ně 110 milionů korun a financoval osm vědeckých expedic. Ke spolupráci s fondem dokázala Monika Vondráková přesvědčit nejvýznamnější české mecenáše i české a světové vědecké špičky. Vedle filantropie řídí komunikaci softwarové společnosti ABRA, má také zkušenosti z bankovního sektoru. Nejraději odpočívá proháněním rodinné border kolie a jógou.