Vogue Leaders

Michaela Lhotková: Stále mám potřebu se snažit a posouvat

Je jednou z nejvýše postavených žen v českém bankovnictví. Povýšena do nové role v představenstvu skupiny ČSOB byla sice teprve nedávno, inovacím se však věnuje dlouhodobě. Také do svých týmů si ráda vybírá talentované ženy a věří, že neexistuje žádný objektivní důvod, proč by v technických oborech nemohly vynikat. Předávání zkušeností a mentoringu se přitom věnuje jak v rámci divize, kterou řídí, tak ve spolupráci s neziskovou organizací She Loves Data.
Michaela Lhotková se k oboru, v němž dnes exceluje, dostala původně spíše souhrou okolností. Patří ale mezi lidi, kteří se nebojí výzev a ve všem si dokážou najít, co je baví. Nové digitální aplikace objevuje stejně ráda jako nová jídla a technologické inovace přirozeně propojuje s udržitelností, která je jí blízká v práci i doma. Nebojí se nových začátků a snaží být dobrým vzorem své dceři.

Členkou představenstva skupiny ČSOB jste se stala relativně nedávno. Jak se cítíte v nové roli?

Povýšení mě samozřejmě potěšilo. Ukazuje to, jak je agenda inovací a digitální transformace pro skupinu důležitá. Obsah mé práce se příliš nezměnil, ale přibyly mi samozřejmě další povinnosti, odpovědnost nejen za mou divizi. Je to časově náročnější, ale zvládnutelné.
Foto: Petr Jandera

V ČSOB už pracujete téměř dvacet let. Vždycky vás táhlo bankovnictví?

Začala jsem už při škole, v rámci posledního ročníku VŠE. Bankovnictví jsem se původ‐ ně věnovat nechtěla, na mou povahu a můj vkus to byla velmi tradiční záležitost. Ale na druhou stranu – když jsem hledala stáž, líbila se mi kombinace české firmy a zároveň tří měsíců v zahraničí. Navíc jsem se dostala k opravdu odborné práci, nepřerovnávala jsem papíry. Od té doby jsem stále ve skupině ČSOB, ale vystřídala jsem řadu pozic. Začínala jsem péčí o klienty a prošla jsem také v různých rolích úvěrovou oblastí, kde jsem se doučila jádro bankovnictví. Jsem člověk, který si dokáže ve všem najít, co ho baví, a časem se mi dařilo pracovat na spoustě projektů. Už před třicítkou jsem měla na starosti týmy o třech stech lidech. Na manažerskou roli jsem nečekala příliš dlouho. Tehdy to ale bylo možné, dnes to vnímám s mnohem větší pokorou. Tehdy ty příležitosti byly jiné, než má dnešní generace, v korporacích se dalo růst poměrně rychle.

Přichází pokora s věkem?

Je to kombinace zkušeností a věku. V představenstvu, a to se většině českých firem daří, by měla být i věková diverzita. Ale zkušenosti musí získávat člověk sám, nedají se nahradit inteligencí, kreativitou ani charismatem. Určité pozice vyžadují zkušenosti, ty někdo získá dříve a někdo později. Někdo brzy stihne spousty projektů, někdo postupuje pomaleji. Pár let ale přece jen potřebuje každý, aby se naučil řemeslo.

Aktuální číslo + Vogue Leaders 12/21

149 Kč / 5.99 €
První vydání Vogue Leaders vychází společně s prosincovým číslem Vogue CS za cenu 149 Kč.

Koupit:

Ptá se
MICHAELA DOMBROVSKÁ
Přednáší na Slezské univerzitě v Opavě, řeší mimo jiné různé typy gramotností a veřejných politik. Publicistice se věnuje už více než deset let, je autorkou či spoluautorkou řady odborných i popularizačních knih, zatím poslední z nich nazvanou Informační detox vydala v letošním roce Grada. Od roku 2018 spolupracuje s Vogue CS.
Odpovídá
MICHAELA LHOTKOVÁ
V ČSOB zastává pozici Chief Innovation, Digital and Data Officer a řídí také daily banking. Přeje si transformovat tradiční bankovnictví, posouvat ho do budoucnosti a napravovat jeho vnímání. Od července 2021 je členkou představenstva skupiny ČSOB a je zodpovědná za urychlení její digitální transformace v České republice.
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.