Vogue Leaders

Andy Voříšková: Pokrok není jen rovná linka mířící vzhůru

Zhubnout, sportovat a přestat kouřit. Nejvíce novoročních předsevzetí souvisí právě se zdravým životním stylem. Jak ho dosáhnout a především si ho udržet, učí fitness influencerka a advokátka Andrea Voříšková. Cesta k udržitelnému zdravému životnímu stylu podle ní nevede přes extrémy, ale přes postupné změny a péči o duši.
Foto: Anna Turková
Andy Voříšková

Jedním z vašich projektů je online fitness platforma s názvem FITFAB Strong. Vy sama se vždy cítíte fit, fabulous and strong?

Vždy určitě ne. Každý má momenty, kdy mu není dobře a nic se mu nedaří. Ale snažím se žít tak, abych se obecně cítila fit a strong a mohla také každý den zažít nějaký fabulous okamžik. Před pár lety jsem někde zaslechla krásnou myšlenku, že největší chybou je myslet si, že je štěstí něco, co musíme potkat. Štěstí je stav mysli, a fabulous se tak můžeme cítit jenom tehdy, pokud si pro to v životě vytvoříme příležitosti.

FITFAB Strong je online fitness program natočený na živou hudbu, který jste vytvářela tak, aby byl nejen kvalitní, ale i zábavný. Dá se při cvičení uplatnit také kreativita?

Myslím, že ano a naše lekce jsou toho důkazem. Ladíme na nich každý detail, od výběru zajímavých prostor přes hosty až po hudbu a finální výstupy. Spolupracujeme s kreativními lidmi, kteří pořád vymýšlejí něco nového. O totéž se snažíme i my, lektoři. Dokonce jsme už slyšeli, že si někteří lidé pouštějí naše lekce i jen tak bez cvičení, protože se na ně dobře dívá a hezky se poslouchají.

Jak podle vás vypadá skutečně zdravý životní styl?

Zdravý životní styl pojednává podle mě především o rovnováze. Znát základy výživy a pohybu, ale v ničem se neomezovat. Mnoho lidí si zdravý životní styl stále asociuje s obrázky ovoce, váhy a břišních svalů. Potom mají tendenci věřit na různé magické triky, suplementy a revoluční cvičebné techniky. Je to ale daleko jednodušší. Stačí se zaměřit na pestrý jídelníček, dostatek jakéhokoliv pohybu, spánku a regenerace a také na psychickou pohodu. A to všechno v takové míře, aby to pro nás bylo dlouhodobě udržitelné. Takže pokud najedu na nový životní styl, musím si položit otázku: Zvládnu tohle dodržovat i za rok, za dva?
Největší chybou je myslet si, že je štěstí něco, co musíme potkat. Štěstí je stav mysli.

Co byste poradila těm, kteří mají pocit, že na cestě za ním stále selhávají?

Představte si, že začnete cvičit a zdravěji jíst a po pár týdnech usilovné práce odjedete na dovolenou all inclusive. Ležíte u moře, od rána do večera jíte a popíjíte a po týdnu se vrátíte domů s pár kily navíc. V tento moment se můžete na další cvičení buď vykašlat a zahodit tak do koše veškeré své předchozí úsilí, nebo navázat tam, kde jste před týdnem přestali. Důležité je uvědomit si, že fakt, že jste si dali potřebnou pauzu, neznamená, že jste selhali. Pokrok není rovná linka mířící jen vzhůru. Je to cesta, na které se občas zaseknete, ale v dlouhodobém kontextu zvládnete dělat pokroky.

Jak se dívají vaši kolegové v advokátní kanceláři na to, že jste kromě právničky také fitness influencerkou?

Občas si ze mě dělají legraci, ale vím, že je to myšleno mile. Jinak si myslím, že moji zkušenost nakonec dost oceňují. V naší advokátce totiž pravidelně pořádám lekce prosecco jógy a ty jsou jak mezi kolegy, tak mezi našimi klienty velmi oblíbené.

V rámci svých projektů chystáte také programy pro ostatní firmy. Máte ohlasy, že by nějak přispěly k pracovní efektivitě?

Ano, skvělé ohlasy máme třeba na naše teambuildingové víkendy, na nichž se nám daří prostřednictvím různých sportovních her hezky tmelit kolektiv. Tyto akce mám osobně nejradši, protože když program baví klienty, baví to i nás. Z mnoha firem se nám také sami ozývají, že hromadně praktikují, co jsme je naučili: třeba office jóga cviky nebo cvičení na trénink mozku. Z toho mám také radost. 

Máte nějaká novoroční předsevzetí? Jak se podle vás dají udržet?

Letos si žádná předsevzetí nedávám, snad jen dál žít tak, jak žiju teď. V souladu sama se sebou. Obecný tip na udržení předsevzetí podle mě neexistuje, protože každý z nás funguje trochu jinak. Někdo přestane kouřit tak, že si na Nový rok řekne: A dost. Někomu může více vyhovovat postupné odvykání. V duševním zdraví někdy pomůže postupně si ubírat práci pro eliminaci stresu nebo naopak zcela radikálně se odstřihnout od toxických lidí. Co se ale týče cvičení a celkového zdravého životního stylu, tam je pro vytrvání vždy důležitá udržitelnost. Začínat pomalu, postupně a hlavně se netrápit. 

Nejste vyznavačkou radikálních kroků, ale spíše drobných změn, které mají nakonec velký dopad. Jaké byste doporučila zavést v novém roce, aby byl co možná nejlepší?

Foto: Anna Turková
Andy Voříšková
Pokusím se vám dát několik velmi konkrétních tipů, které sama praktikuji a které považuju za přínosné úplně pro každého: Zkuste každý den sníst alespoň dva druhy zeleniny. Všude si s sebou noste lahev s vodou nebo čajem, díky tomu budete snáz dodržovat pitný režim. Běžte se každý den alespoň na 20 minut projít ven, může to být třeba jen kousek z práce nebo na oběd. Nepijte nic kofeinového po druhé hodině odpoledne a zkuste chodit spát v pravidelnou dobu. Dejte si jeden víkend v měsíci digitální detox. A nakonec to nejdůležitější: Věnujte každý den 15 minut jen sami sobě. Čtěte si, meditujte, cvičte nebo třeba jen odpočívejte.
Andy Voříšková je zakladatelkou projektů FITFAB Strong, FitNut a Brainee akademie, které edukují ohledně cvičení, stravování a duševního zdraví. Pořádá fitness a jógové víkendy, sportovní dny i akce pro firmy a přednáší o tom, jak kriticky přemýšlet o zdravém životním stylu. Na svém instagramovém účtu učí, jak si budovat zdravé sebevědomí. Zároveň je vystudovanou právničkou a pracuje v advokátní kanceláři eLegal.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.