Vogue Leaders

Michaela Bakala: Je daleko příjemnější dávat než brát

„Královna krásy, matka čtyř dětí, která byla v politice, médiích, sama organizovala soutěž krásy, dělá byznys a zároveň podporuje studenty a odkaz Václava Havla. Můj život je mozaika mnoha darů, které mi byly svěřeny, a já je v určitém okamžiku vyzkoušela,“ říká o sobě. V jejím výčtu sebe samé je věcně obsaženo skoro všechno. Ale teprve až ji osobně potkáte, pochopíte, že každá jmenovaná kategorie je téma na samostatnou, velkou a nejednoznačnou debatu.

Jak často vy, předpokládejme skvěle zajištěná, pomyslíte na ty nezajištěné?

Jak často, to říct neumím. Ale svým způsobem to podle mě patří k životu každého. Já si vždycky říkám, neusni na vavřínech. Známe to z historie, kdy se měnily poměry, zabavovaly majetky, člověk může být jednou nahoře, jednou dole. Přirozeně si držím zdravou nezávislost. Umím žít s penězi, ale musím být i připravena na to, kdyby druhý den nebyly, kdybych ztratila to postavení, které mám. Snažím se být vnímavá k tomu, s čím se potýkají lidé, kteří nežijí podobný život jako já dnes.
Foto: Vogue CS

Když mluvíte o možné ztrátě postavení, uměla byste s ní žít?

Naštěstí jsme neprožili extrém. Ten, který zažili naši předkové. Můj dědeček byl politický vězeň. Skončil v padesátých letech ve vězení, babička zůstala sama se čtyřmi dětmi, musela se postarat, přišli o všechno, lidé se jich báli. Víme, jak to bylo. To znamená, že mým životem se tak nějak táhne – užívej si zdravě, ale nezapomeň na to, kdo jsi a co tě může potkat. Nadbytek a fakt, že na mnoho věcí máte jiné lidi, kteří vám pomáhají a mohou vás zastoupit, samozřejmě přináší riziko, že člověk zleniví a stane se zranitelným. A já se v životě snažím nestat se zranitelnou a závislou. A proto, když můj manžel přišel s možnostmi pomáhat ostatním, většina z těch projektů totiž vzešla z jeho iniciativy, uvědomili jsme si najednou, že to naplní náš život. Že je daleko příjemnější dávat než brát. Ale dávat se musí umět. Člověk se musí vnitřně kontrolovat, proč dává, poctivě si říct, jestli si tím někoho nezavazuje nebo nekupuje. Umět dávat upřímně.

Aktuální číslo + Vogue Leaders 06/21

149 Kč / 5.99 €
První vydání Vogue Leaders vychází společně s červnovým číslem Vogue CS za cenu 149 Kč.

Koupit:

Michaela Bakala je podnikatelka, manažerka a dnes především matka a filantropka. Je předsedkyní správních rad rodinných nadací Bakala Foundation v Česku a Fondation Zdenek & Michaela Bakala ve Švýcarsku. Se svým manželem Zdeňkem Bakalou se podílela na založení středoevropské pobočky Aspen Institutu, je místopředsedkyní správní rady Knihovny Václava Havla a také patronkou ankety Top ženy Česka.
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.