Vogue Leaders

Vypněte notifikace a zvládněte září v pohodě

Září je nový leden a spolu s předsevzetími a těmi nejlepšími úmysly často způsobuje i pořádnou dávku stresu. Úlevu přitom může přinést omezení digitálního světa ve třech jednoduchých krocích.
Foto: Evans Vestal Ward /NBCUniversal/One Voice: Somos Live!/Getty Images
Selena Gomez
Zpomalené tempo léta je už pomalu minulostí a vše, co bylo odloženo, čeká na nový zářijový rozjezd. Návraty do kanceláře a školy znamenají mimo jiné i to, že bude zapotřebí popohnat projekty a pro řadu podnikajících či firem navíc právě vrcholí příprava na vánoční prodeje. Pokud jste si během léta pořádně odpočinuli, první nápor lehce zvládnete. Můžete ovšem přidat i tři jednoduché kroky, které vám pracovní nebo studijní tempo usnadní i v dalších měsících. 

Zkroťte závislost na telefonu

V minulém roce poprvé publikovaná Zpráva o digitálních závislostech v České republice 2022 ukázala, že lidé tráví na svém telefonu až tři hodiny denně (u mladších ročníků to může být až šest hodin), z toho většinu na sociálních sítích. Scrollování a prohlížení příspěvků vám může způsobit nespavost a zhoršené soustředění, skutečný problém ale nastane, pokud vám telefon začne zasahovat do života natolik, že jej upřednostníte před rodinou či přáteli, nebo se své práci nebudete věnovat s dostatečným nasazením. Takový problém má podle zprávy už nejméně 6 % dospělé populace, což je celkem vysoké číslo. Přestože digitální závislost, resp. závislost na digitálních zařízeních (mobilu, tabletu, laptopu), není oficiálně diagnostikovaná, odborníci ji začínají rozpoznávat jako skutečný problém. Většina telefonů má přitom funkci digitální rovnováhy nebo sledování času online. Jako první krok tedy zkuste sledovat, kolik času trávíte připojení, a rovnou si nastavte omezení. Pokud máte podezření na problém, je dobré se mu postavit čelem a včas. 

Předcházejte úzkosti z notifikací

Už se vám někdy stalo, že vám pípnutí notifikace na telefonu způsobilo zrychlený tep a obavy? Telefon a zejména sociální sítě neznamenají pouze zábavu, pro mnohé jde o součást práce a důležité prostředky pro komunikaci. Hranice mezi soukromím a prací se tak stírá ještě více než dříve. Zejména pokud máte nastavené notifikace na příchozí pracovní e-maily nebo váš nadřízený rád komunikuje prostřednictvím aplikací jako Messenger nebo WhatsApp. Co by jinak většinou klidně počkalo do rána, se tváří natolik hrozivě, že vám zkazí celý večer, způsobí stres a rozhodí spánek. Také notifikace sociálních sítí lákají k rychlému nahlédnutí, a než se nadějete, ztratili jste další hodinu života prohlížením videí. Notifikace obecně podporují závislost, ať už v podobě nutkavého chování, nebo neustálých obav (FOMO). Druhý krok vám proto zabije dvě mouchy jednou ranou: jednoduše je vypněte, i když to zpočátku může být složitější, alespoň než si zvyknete. Vypněte je úplně (v případě sociálních sítí), nebo alespoň mimo pracovní dobu, pokud to povaha vaší práce umožňuje (v případě e-mailu apod.). Na urgentní situace je tu stále klasické volání a SMS. Do feedu se podíváte, jen když budete sami chtít, a pracovní komunikace má také svůj vyhrazený čas. 

Sdílejte (a sledujte) s mírou

Uživatelé na sociálních sítích nejčastěji sdílejí to, co by se dalo popsat jako nejlepší a často také nereálná verze sebe sama. Naaranžované situace, pečlivě vybrané fotografie a neustálé dokumentování toho, co se zrovna děje. Což k digitálním závislostem přidává také prokazatelný nárůst úzkostí z nezdravého srovnávání. Michelle Losekoot, spoluautorka knihy Jak na sítě, upozorňuje, že online život by nikdy neměl převážit ten skutečný, a radí stát se spíše kronikářem než zpravodajem. Tedy nekomentovat svůj život v přímém přenosu, naopak si raději právě prožívané chvíle naplno užít a na sítě až s odstupem sdílet už jen vybrané momenty, které mohou potěšit přátele nebo sledující. Cal Newport v knize Digitální minimalismus zase doporučuje sledovat pouze vlastní feed, který se může stát zvláštním způsobem záznamu výjimečných životních okamžiků, ale jinak nesledovat nic a nikoho jiného. Může se to stát poněkud radikální, ale pokud – do třetice – svůj feed omezíte alespoň do určité míry, informace o tom, že známý známého právě prochází těžkým rozvodem, vám téměř jistě chybět nebude. Důležité zprávy si vás vždy najdou a možná opět objevíte kouzlo začtení se do novin (včetně těch elektronických), užijete si listování stránkami nějaké zajímavé knihy, protože čtení na rozdíl od sociálních sítí prokazatelně posiluje mentální odolnost, nebo si opravdu a soustředěně popovídáte se svými blízkými. 
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.