Vogue Leaders

Věra Jourová: Lekce, kterou potřebujeme prožít

Ve druhé polovině roku 2022 se odehrává pro Českou republiku v evropském prostoru výjimečné období. Podruhé se ujímáme předsednictví v Radě Evropské unie a máme tak možnost výrazně ovlivňovat dění nejen u nás, ale také v ostatních zemích, které nyní společně čelí ruské agresi, doznívající pandemii, energetické krizi a rostoucí inflaci. Na evropské úrovni nás přitom na vysokých postech v nejvýznamnějších institucích zastupuje řada vlivných žen, mezi nimi místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Přečtete si plný text rozhovoru se ženou, která má jasné názory, je oddaná své práci a váží si podpory své rodiny.

Předsednictví České republiky v Radě EU jsme se ujali v neobvykle složité době. Jak si vedeme?

Foto: Petr Jandera
Věra Jourová
Českému předsednictví předcházela déle než roční příprava, nástup byl ale opravdu ostrý. Řešíme energetickou krizi, inflaci a zvyšování cen potravin a řadu dalších důsledků války na Ukrajině. Zažila jsem ve své funkci už sedmnáct předsednictví, to české je zatím pod největším tlakem. Je třeba improvizovat, rychle se adaptovat a zjišťovat neustále nové skutečnosti. Zatímco některá předsednictví převzala předvídatelnou agendu a poté ji předala dále, české předsednictví je extrémně náročné. A zatím ho naši politici zvládají. 
Další otázky k předsednictví České republiky v Radě EU a našemu členství v Evropské unii, ale také k tomu, jak práci vrcholné političky vnímá její rodina, najdete v tištěném podzimním vydání Vogue Leaders, které je společně s prosincovým číslem Vogue CS právě v prodeji. 

Působíte v jedné z nejvyšších pozic v rámci EU, zkušenosti ale máte i z české vrcholové politiky. Jak se liší práce na unijní úrovni a v českých strukturách?

Práce ministra je jedna z nejnáročnějších, musíte znát svůj sektor a terén, politickou realitu, českou společnost. Pokud něco navrhete, musíte to prosadit v Parlamentu České republiky. Když se pak dostanete do vysoké pozice v EU, enormně se vám rozšíří prostor k jednání. Musíte se naučit chápat Evropu nejen jako celek, ale ve všech jejích částech. Každá země má svá specifika. Potřebujete se naučit nejen svou agendu, ale také znát například geografické souvislosti napříč celou Evropou. Co navrhnu, musím prosadit v Evropském parlamentu a v dvaceti sedmi parlamentech členských zemích. Musím si být vědoma veškerých souvislostí, včetně toho, kdo mě podpoří a kdo bude stát proti. Je to obrovská škola schopnosti dosahovat kompromisy mezi velkým množstvím silných aktérů. O to je to na evropské úrovni těžší. Pokud navíc řeknu něco, co nebude úplně přesné nebo dobře definované, co umožní různé interpretace v členských zemích, mám co napravovat. Přidejte k tomu, že se často vyjadřuji k záležitostem, které zajímají USA nebo další mimoevropské partnery. Je to velká odpovědnost. 

K vaší agendě patří také hodnoty EU, které aktuálně procházejí velkým testem. Jak si stojíme? 

Tlak na hodnoty jako právní stát, svoboda slova, lidská práva už je zvětšený posledních několik let. Více než dříve sledujeme ve společnosti konflikty, o nichž jsme dříve přímo nevěděli. Vše zesílilo v době pandemie a teď i války. Vše je nasvíceno, vidíme na sebe. Je to velký tlak na systém, na uznání pravdy, na demokracii, na odvahu, na morální způsobilost. Vedeme si dobře. 

Zabýváte se také digitalizací. Řešíte prevenci šíření dezinformací? 

Technologiím rozumím podstatně méně než právě dopadům na společnost. Řeším například kybernetické zločiny, ohrožení bezpečnosti, manipulace voleb nebo manipulace davem. To je úhelný kámen, přes který zvažuji, jestli míra ohrožení, znejistění společnosti a znevážení zásadních hodnot už nevyžadují nějaký zásah. Tlačíme digitální platformy, aby investovaly takzvaně do úklidového servisu, tedy aby nevydělávaly na zločinu nebo se nepodílely na manipulaci voleb a podobně. 

Dokáže se ještě jednotlivec propagandě v digitálním světě a online platformách bránit? 

Především by měl o digitálním světě něco vědět, být nějak poučen. My sice připravujeme pravidla, ale bez znalostí a schopnosti se bránit se s ničím nedá hnout. Zavedli jsme třeba právo být zapomenut v rámci GDPR. Bez informační kampaně a bez vzdělávání by ale lidé o téhle možnosti nevěděli. Naše předpisy fungují, ale k tomu je potřeba i digitální vzdělávání. 

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Evropě skončil blahobyt. Souhlasíte s tím? 

Dočasně je to pravda. Vidíme, že procházíme hlubokou krizí. Tahle doba je a bude náročná zejména pro ty, kdo nikdy nic podobného nezažili, což je v blahobytné EU velké procento občanů. Já sama jsem nedostatek zažila, ale pro spousty lidí bude velmi těžké se adaptovat. Ale bylo by poraženecké říci, že je to napořád. V mnohém budeme muset změnit styl života, způsob cestování, zvažovat třeba plýtvání. Pandemie a válka jsou nevítaným, ale do budoucna možná užitečnými nakopnutím, abychom se zaměřili na udržitelnější způsob života a mohli se jednou podívat do očí vnoučatům, že jsme jim to tu všechno nezplundrovali. O udržitelnosti mluvíme celé dekády. To, co se teď děje, je silný impuls. Pokud přestojíme tuhle krizi, možná nás to posílí a budeme se chovat ohleduplněji k sobě, k přírodě i k budoucím generacím. Možná je to lekce, kterou potřebujeme prožít. 

Jaký je vztah EU k ostatním nadnárodním organizacím? 

Evropská unie dlouhodobě podporuje multilateralismus, což je v podstatě společná světová vláda nebo možná spíše správa, kde si vše říkáme, nepřekvapujeme se, neutočíme na sebe. Proto vznikly všechny nadnárodní organizace. Abychom byli schopni rozumného a mírového soužití. Unie nadnárodní organizace podporovala vždy a také v nich vždy byla a je silným hráčem. Podporujeme například NATO, tvoříme paralelní obrannou politiku. Jedním z důsledků války na Ukrajině je impuls pro odvahu Evropské unie se rozšiřovat. Dlouho jsme přešlapovali na místě. Teď tu máme západní Balkán, Ukrajinu, Moldávii a Gruzii. Jsem přesvědčená o tom, že ruská agrese je impulsem k tomu, abychom začali růst.

Nastal čas, aby měla Česká republika prezidentku? 

Je rozhodně čas, aby měla Česká republika ve svém čele osobnost, která bude ctít ústavu a nebude dělat ostudu v zahraničí. 
Věra Jourová je česká politička a právnička. V letech 2014 až 2019 působila jako komisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost žen a mužů, od prosince 2019 byla jmenována místopředsedkyní Evropské komise pro hodnoty a transparentnost. Předtím působila jako náměstkyně na českém ministerstvu pro místní rozvoj a čelila trestnímu stíhání, které bylo jako nepodložené zastaveno. Na jaře 2019 ji časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa, a to zejména za její podíl na prosazování pravidel na ochranu soukromí na internetu. 
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.