Vogue Leaders

Dvě osobnosti, které se doplňují jako výhodný spořicí účet se solidní platební kartou

Díky rozhovoru pro Vogue Leaders se poprvé naživo setkaly dvě osobnosti, které se doplňují jako výhodný spořicí účet se solidní platební kartou. Mají hodně společného, sdílejí způsob práce, pohled na svět i smysl pro humor. Hana Wasserburger je ředitelkou poradenských služeb společnosti Visa a Jitka Haubová první ženou v představenstvu Komerční banky.
Hana Wasserburger AUTOR: Petr Jandera
Jitka Haubová AUTOR: Petr Jandera
Jsou vysoce postavenými ženami v oboru, kterému jinak zatím stále dominují muži. Obě také věří v ženskou sounáležitost a vzájemnou podporu. Přitom si ani jedna původně nezvolila finančnictví jako svou profesní dráhu.

Přestože jste se už určitě při nějaké příležitosti setkaly, dnes spolu osobně mluvíte poprvé. Jak byste se navzájem představily?


HW: Dobrý den, moc mě těší, že se konečně setkáváme. Ve Visa mám na starosti poradenství pro banky v Česku, Slovensku a Maďarsku. Mám za sebou řadu let na manažerských pozicích, v bankovnictví i mimo něj.
JH: Dobrý den, také mám z našeho setkání radost. V Komerční bance jsem provozní ředitelkou, mám na starosti to, abyste mohla platit, aby byly plné bankomaty a aby fungovalo zpracování transakcí. Předtím jsem pracovala ve státní správě. A naším společným tématem jsou platební karty.

Je finančnictví oborem, ke kterému jste vždy směřovaly?

HW: U mě asi pomohla náhoda. Když jsem se po druhé mateřské chtěla vrátit do práce, můj bývalý šéf mě přetáhl s sebou na novou pozici v bance. Určitě rozhodlo i to, že jsem vždy chtěla pracovat v oborech, které jsou inovativní a které se rychle mění.
JH: Když jsem pracovala ve státní správě, Komerční banka byla partnerem několika konferencí. Tak jsme se propojily. Po nástupu jsem byla nejprve zodpovědná za malé a střední podnikání a obchodní část. Teď už jsem druhým rokem v části plateb a myslím si, že to má kouzlo. Prostřednictvím plateb se dá ovlivňovat svět.

Obě vaše společnosti kladou velký důraz na inovace a udržitelnost. Jak to spolu souvisí?

HW: Platby se ubírají k větší digitalizaci. Už dnes můžeme vidět, že nezanedbatelná část lidí v Česku platí prostřednictvím telefonu, takže do budoucna můžeme očekávat platby zcela bez karet. Společně s Komerční bankou jsme na trh uvedli recyklovatelnou kartu. Snažíme se o udržitelnost a do budoucna doufáme, že klienti přejdou na placení zcela bez plastů.
JH: Češky a Češi rádi testují novinky, byli jsme první postsovětskou zemí s bankomatem, máme nejvíce bezkontaktních platebních terminálů. Kromě recyklovatelné platební karty můžete zkusit i platby na recyklovatelném platebním terminálu a můžete si vybrat hotovost z bankomatu s recyklační technologií, který omezuje emise. To vše jsou současně technologické inovace, které celý obor posouvají vpřed. Aktuální novinkou je služba Click to Pay zjednodušující platby na internetu. Ty meziročně rostou o desítky procent. Nemusíte naklikat šestnáct čísel na kartě, datum a CVC kód, ale stále pracujete prostřednictvím zabezpečené platební brány a šifrované karty.
Hana Wasserburger AUTOR: Petr Jandera
Jitka Haubová AUTOR: Petr Jandera

Je pro vás udržitelnost skutečně důležitá?

HW: Udržitelnost je čím dál důležitější, ale problém je, že jí občas lidé nerozumějí a potřebují, aby jim někdo ukazoval cestu a udržitelné způsoby, například jak ekologičtěji platit. Ve Visa edukujeme držitele svých karet, banky i obchodníky v oblasti udržitelného chování a svými technologiemi a službami jim k tomu dáváme i potřebné nástroje, jejichž prostřednictvím mohou přispět k ochraně planety.
JH: Je to důležité také pro firmy. Čím větší firma, tím důležitější téma. Komerční banka i Visa jdou cestou udržitelnosti díky tomu, jaké mají vlastníky. Pro francouzskou Société Générale i pro zahraniční institucionální vlastníky je to princip života a světa. A takových firem stále přibývá. Například loni jsme poskytli dvaadvacet miliard v úvěrech s pozitivním environmentálním nebo sociálním dopadem. U nás si udržitelnost spojujeme především s kli‐ matickou změnou, ve světě je ale navíc vnímána v širším kontextu sociálních dopadů a leadershipu. Udržitelnost z pohledu standardů ESG (environmental, social, and corporate governance), je to vše dohromady. G přitom chápeme mimo jiné třeba jako ochranu klientských dat, zejména nyní v době zvýšeného rizika hrozeb kybernetických útoků. Je to důležitá priorita, do které investujeme velké prostředky. Komerční banka i Société Générale byly oceněny titulem ESG banka roku a náš Report o udržitelnosti jako nejvydařenější. Zavazuje nás to.

HANA WASSERBURGER

Je ředitelkou konzultací pro Česko, Slovensko a Maďarsko. V této roli je zodpovědná za poradenství pro klienty Visa v oblasti propozic, datové analytiky, marketingu, inovací a dalších služeb. Kromě těchto činností se zajímá také o udržitelnost a podporu žen v byznysu. Do Visa nastoupila v roce 2019 a v minulosti pracovala pro firmy jako KPMG, Moneta Money Bank nebo O2. Volný čas nejraději tráví s rodinou a na tenisových kurtech.

JITKA HAUBOVÁ

Od června 2020 je první ženou v představenstvu Komerční banky, ve které jinak působí už od roku 2006. Předtím působila ve státní správě a několik let spoluvlastnila rodinnou kavárnu a restauraci. Je Evropskou komisí certifikovanou specialistkou na strukturální fondy a také certifikovanou mezinárodní auditorkou na procesy jakosti řady ISO. Předsedá dozorčí radě Nadace Jistota. Několikrát se umístila v žebříčcích TOP 25 žen v České republice.