Vogue Leaders

Karolína Plíšková: Naše svatba asi platí jen v Monaku

Kvůli tenisu se už potkaly mnohokrát, ale takhle osobně a dlouho spolu Karolína s Martinou Navrátilovou mluvily poprvé. I když má každá jiný tenisový příběh, obě dnes žijí v zahraničí a do Česka se vracejí jen někdy. Přesto se shodly, že některých rysů přísné české výchovy se i po letech zbavují jen těžko.
Foto: Petr Jandera

Mám takovou tajnou pomůcku, jak vás dvě s Kristýnou od sebe rozeznám, když se někde potkáme. 

Vážně? Jakou?

Kristýna mi vyká, zatímco ty mi tykáš. Spolehlivě. Víš vlastně, kdy jsme se viděly poprvé?

Tehdy v Birminghamu, viď? Ty jsi tam ještě hrála double a já tam byla za juniorky.

A teď ti bylo třicet. Na čem záleží, jak dlouho budeš hrát?

Na mojí chuti k tenisu. Nechci se trápit za každou cenu, ale dokud z toho budu mít radost, chci hrát, i kdyby můj ranking nebyl úplně nejlepší.

Už jsi někdy hrát přestala?

Zrovna nedávno. Měla jsem zlomenou pravou ruku v zápěstí. Dva měsíce jsem nehrála skoro vůbec a pak se do toho pomalu vracela. Být čtyři měsíce zavřená doma bylo náročnější, než jsem čekala. Jak já se zase těšila na závody!

Jak jsi zvládala pandemii?

Mně to zas tak nevadilo, vím, že hodně lidí to snášelo hůř než já. Možná měly výhodu mladší hráčky, které netušily, jak to na turnajích chodí, a rovnou jim přišlo normální, že nikde nikdo není. My starší hráčky už jsme věděly, o co přicházíme.

Udělala bys něco zpětně jinak?

To víš, že jo. Nikdo jsme nevěděli, co bude, ze začátku to byl šok. Já do té doby skoro nevynechala turnaj, a teď najednou tři čtvrtě roku nic. Nevěděli jsme, jak to uchopit, jestli máme trénovat, nebo naopak vysadit. Takže jsme trénovali. Zpětně si říkám, že by bylo lepší, kdybych nehrála a pořádně si místo toho odpočinula.

Nenaučila ses třeba během toho vařit? Já jo!

Tak já ani omylem. My si s Michalem zásadně jídlo objednáváme. Uber Eats je náš základ.

Změnilo se ti něco v životě, když jste se vzali?

Vůbec. My jsme spolu začali poměrně brzy žít, takže jsme po dvou letech vztahu oba věděli velmi dobře, do čeho jdeme. Míša měl malou dceru, když jsme se poznali, a to nebylo vždycky lehké.

Kolik jí je?

Lindě je osm, my jsme spolu sedm let. Jsem ráda, že ji máme. Míša se za ní často vrací z našich cest dřív, aby s ní mohl být, takže nejsme pořád spolu. A to je pro nás dva taky dobře.

Je?

Určitě. Protože společně i pracujeme, jsme spolu vlastně pořád. Museli jsme si dát kvůli práci i limity, abychom pořád neřešili jenom tenis. Pro tebe byla svatba změna?

My spolu s Julií byly sedm let, když jsme se vzaly, a pro nás byla zlomová.

Braly jste se tady v Americe?

Ano. Tady se s manželstvím pojí přes tisíc zákonů, které ho ochraňují. Pro heterosexuální páry normálka, pro nás velká změna. Pro obě to bylo uvolnění, nám to změnilo běžný život zásadně. Kde jste se brali?

V Monaku. On se na mě bude zlobit, když to řeknu, ale představ si, že já se ještě nepřihlásila na českém úřadě. Takže je docela možné, že naše svatba asi platí jen v Monaku.