Vogue Leaders

Dvě generace, jeden styl: Matka a dcera v čele módní značky

Tarja Rantanen a Matilda Morelius, matka a dcera, tvoří srdce a duši průkopnické módní značky Andiata. Společně sdílí vizi navrhovat nadčasové kousky, které se stanou rodinným pokladem, předávaným z generace na generaci. „Společné podnikání nás tak baví, že nám to ani nepřipadá jako práce,” říkají.
Foto: Andiata
Tarja Rantanen a Matilda Morelius
„Každé ráno jsem s úžasem sledovala, jak se moje matka obléká. Toužila jsem se oblékat stejně jako ona. A právě ona mě inspirovala k tomu, abych se i já vydala na cestu v módním průmyslu,“ vzpomíná Matilda. 
Značku Andiata založila Tarja v Helsinkách v roce 1986, když jí bylo pouhých pětadvacet let. Od té doby si tato kombinace skandinávského minimalismu a pařížské elegance získala srdce mnoha žen, včetně švédské princezny Sofie. Královna Mary Dánská dokonce předala svůj růžový kabát Andiata své dceři, princezně Josefíně Dánské. „Od roku 1986 je naším posláním vytvářet oblečení, které se bude dědit z generace na generaci,“ říkají. „Jsme nesmírně poctěny, když vidíme, že se tato vize stává realitou, a to díky princezně Josefíně a její matce, královně Mary.“

Jakým výzvám jste čelily při budování a vedení vašeho podnikání?

Život v byznysu je jako jízda na horské dráze: plná vzestupů a pádů, s překážkami na každém rohu. Ať už jste malý startup, nebo velká korporace, klíčem k úspěchu je umění řešit problémy a nacházet inovativní řešení. Trendy přicházejí a odcházejí, ale styl je věčný. Věříme v budování nadčasového stylu, který se vyznačuje kontinuitou a konzistencí. V prostředí fast fashion, kde se oblečení stává pouhým spotřebním zbožím, zpochybňujeme status quo. Naše víra v udržitelnou a trvalou módu se střetává s průmyslem, který často upřednostňuje rychlý obrat a trendy na jedno použití. Naším posláním je vzdělávat spotřebitele o hodnotě investování do kvalitních kousků, které vydrží roky a odolávají pomíjivé povaze módy. V tomto dynamickém světě módy je pro nás klíčové najít rovnováhu mezi udržením relevance na trhu a dodržováním našeho závazku k trvalému stylu. Snažíme se o to, aby naše oblečení bylo nejen krásné a funkční, ale také etické a ekologické.

Jaké rady byste dala začínajícím podnikatelkám a ženám, které se snaží dosáhnout svých snů? 

Věřte si! Kdo jiný, když ne vy? Naslouchejte svému srdci, nohama pevně na zemi. Promyšlená rizika, čísla v hrsti. Vaše vášeň, profesionální přístup, pevné hodnoty a věrnost sama sobě. Chyby? Příležitost k růstu! Tvrdá práce, odhodlání a nikdy se nevzdávat! To je cesta k úspěchu.

Co pro vás znamená být úspěšnou podnikatelkou?

Být úspěšnou podnikatelkou není jen o titulech a penězích. Jde o to, žít si svůj sen a budovat něco, na co budete hrdí. Znamená to odmítnout stereotypy a nebát se jít proti proudu.

Jaké to je pracovat se svou matkou coby s obchodní partnerkou?

S kamarádkou si povídáte o životě, s kolegyní o práci... ale co když se tyhle role spojí v jednu? Pro mě a mou mámu je Andiata nejen kariérou, ale i životním stylem. Sdílíme každý pracovní úspěch, brainstormujeme nad novými nápady a fandíme si navzájem. Jasně, občas se stane, že „odchod z práce" se smázne a pracovní konverzace se protáhne i do kavárny. Ale když vás práce baví a naplňuje, není to žádná otrava. Naopak, je to další šance sdílet vášeň s člověkem, který vám nejvíce rozumí.
Foto: Andiata
Studio Andiata
Foto: Andiata
Studio Andiata
Foto: Andiata
Studio Andiata

Jaké jsou profesní výhody týmu matka – dcera?

Andiata je víc než jen módní značka. Je to symbol důvěry a spojení mezi generacemi. Víme, že nikdy nejsme samy a vždy máme někoho, komu můžeme zavolat, ať se děje cokoliv. Naše vícegenerační perspektiva hraje velkou roli v našem úspěchu, protože umožňuje oslovovat maminky i dcery. Jen málokterá značka se může pochlubit tak širokou věkovou skupinou spokojených zákaznic. Naším cílem je vytvářet kolekce, které chceme nosit obě. Kolekce, které mají nadčasovou přitažlivost a nikdy neslevují z kvality nebo střihu. Kvalitní materiály a precizní zpracování jsou základem filozofie Andiaty.
Moje matka, která má rozsáhlé zkušenosti v oblasti designu a od roku 1986 vede prosperující módní společnost, je základním kamenem úspěchu Andiaty. Její náročné oko pro střihy a látky nejen formovalo identitu značky, ale stalo se synonymem pro kvalitu a eleganci, pro kterou je Andiata oslavována. Na druhé straně spektra mojí role dodává společnosti nový, mezinárodní pohled. Se zaměřením na širší trendy na trhu a s velkým povědomím o globálním módním prostředí přináším současnou vizi, která doplňuje bohatou tradici a odbornost, kterou založila moje matka. Společně tvoříme soudržný tým, který nejen oceňuje odkaz značky, ale také ji posouvá na nové hranice. Spojení našich silných stránek vytváří silnou dynamiku, která je hnací silou Andiaty.
Foto: Andiata
Kolekce Andiata na jaro/léto 2024

Jak zvládáte případné neshody a konflikty?

Komunikace – to je naše mantra. I když emoce jiskří a charaktery se střetávají, s otevřenou myslí a sdílenou vizí zdoláme každou výzvu. Vzájemné pochopení roste z upřímných slov. 

Co činí váš vztah mezi matkou a dcerou tak silným?

Jsme sice matka a dcera, ale především jsme nejlepší kamarádky. Společně kráčíme životem ruku v ruce, sdílíme radosti i strasti. Práce, sny, výzvy – to vše je pro nás oblastí společné cesty, na které se vzájemně podporujeme a oslavujeme každý dosažený úspěch.
Místo honby za vnějším uznáním bychom se měli zaměřit na vnitřní spokojenost.

Co byste poradila ostatním týmům matek a dcer, které uvažují o společném podnikání?

Spojení matky a dcery je jedinečné a plné hluboké vzájemné znalosti. V profesním světě se tato vazba může stát hybnou silou, která povede k růstu a úspěchu na obou stranách. Vždy si buďte oporou. Sdílejte s úctou a otevřenou myslí své zkušenosti, ať už se jedná o triumfy, či překážky. Vzájemná motivace a povzbuzení vás posunou dál jak v profesní, tak v osobní rovině. Otevřená komunikace je základem silného partnerství. Identifikujte vzájemné silné stránky a oblasti, ve kterých se vzájemně doplňujete. Využijte různé životní fáze a zkušenosti k budování efektivní pracovní dynamiky. A nezapomeňte oslavovat! Ať už se jedná o drobné krůčky, či velké milníky, sdílejte radost z dosažených cílů. Společné oslavy posílí vaše pouto a upevní vzájemnou podporu.
Foto: Andiata
Tarja Rantanen s dcerou Matildou

Jaká je vaše definice úspěchu?

Štěstí je skutečný úspěch. Místo honby za vnějším uznáním bychom se měli zaměřit na vnitřní spokojenost.

Proč jste se rozhodly zkombinovat skandinávskou módu s francouzskou?

Francie, s pulzujícím srdcem v pařížské čtvrti St. Germain des Près a kouzelným bydlením v prvním okrsku, se stává jedním z našich největších inspiračních zdrojů pro každou kolekci. Čas strávený v této okouzlující zemi se přirozeně promítá do naší tvorby. Například v nejnovější kolekci na jaro a léto 2024 jsme se ponořily do vintage kouzla starého St. Tropez a jeho legendárních osobností. Vzpomeňte si na Brigitte Bardot, ikonický Club 55, pulzující atmosféru Sénéquier a malebné kouzlo La Ponche. Jedinečný styl této vesničky, proslulé nekonečným létem, se prolíná vším – od architektury a restaurací až po samotné lidi. Právě tato esence nás hluboce inspiruje. Touto kolekcí jsme se snažily zachytit podstatu sluncem zalitého léta na jihu Francie – uvolněnou, ženskou a nenuceně šik. Kolekce zahrnuje širokou škálu textur a látek, od bouclé a džínoviny až po len a proužky.

Jak vyvažujete kreativní vizi a obchodní prozíravost?

Módní průmysl je především byznys, a proto je nezbytné vnímat kreativní vizi v kontextu obchodních limitů. Pochopení správy rozpočtu, dostupných zdrojů a kalkulace nákladů hraje klíčovou roli v každém kroku. Zároveň je pro nás stěžejní hluboké pochopení potřeb a preferencí klienta. Na základě této znalosti můžeme kreativní vizi smysluplně adaptovat, a uspokojit tak požadavky trhu.

Jaká je vaše vize budoucnosti vaší společnosti?

I když usilujeme o mezinárodní rozmach, chceme, aby si Andiata vždy zachovala svůj rodinný charakter.