Vogue Leaders

Petbot Jaroslava Cibulky, který pomáhá nejen lidem s demencí

Petbot. Co si pod tím slovem představíte? Hračku, která se pohybuje, vydává zvuky a imituje živé domácí zvíře? To je jedna možnost. Druhou, daleko sofistikovanější, nabízí Jaroslav Cibulka z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky na ČVUT, který vyvíjí robotického mazlíčka, který vás či vaše blízké ochrání. Ne štěkáním, ale skutečnou komunikací v jazyce. Hlídá, zda jste vypnuli vodu, zavřeli okna nebo neměli nějaký domácí úraz.

Jak jste se k vlastnímu projektu petbota jako vystudovaný konstruktér strojního inženýrství dostal? 

Během své kariéry jsem se postupně posunul od průmyslu k řešení multidisciplinárních společenských problémů. Než jsem se vrátil do Česka, pracoval jsem jako výzkumný inženýr asistivních technologií na Metropolitní univerzitě v Oslu. V Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky jsem původně chtěl jen na stáž pro univerzitní zaměstnance, ale nakonec jsem nemohl vycestovat. Po určité době se mi ozvali ohledně nového mezinárodního projektu DISTINCT (Dementia: Intersectorial Strategy of Training and Innovation Network for Current Technology) a možnosti vést vlastní projekt s blízkou tematikou. Projekt je zaštítěný programem Marie Curie Skłodowska Actions, který podporuje mobilitu mladých vědců po Evropě. Neváhal jsem a přihlásil jsem se do výběrového řízení.
Foto: Vogue Leaders

Jaká byla vaše motivace pro vývoj nového petbota?

Z akademického pohledu to byla příležitost stát se členem velkého konsorcia evropských univerzit a firem, které má společný cíl, tedy použít současnou technologii v každodenním životě lidí s demencí. Je nás patnáct výzkumníků, každý v jiné zemi a se svým úkolem z různých oblastí, jako jsou antropologie, psychologie, psychosociální intervence, vliv dostupných sociálních robotů, hodnocení mobilních a webových aplikací. Já jediný vyvíjím vyloženě technické robotické řešení. Stal jsem se také členem INTERDEM Academy, což je evropská síť výzkumníků spolupracujících na výzkumu včasných a kvalitních psychosociálních intervencí proti demenci.
Z technického pohledu to byla správná výzva, jelikož zatím takové smart řešení neexistuje. Jedná se o návrh, vývoj a testování cenově dostupného petbota, napojeného na smart domácnosti, jakožto zdroj asistenčních a psychosociálních intervencí pro pacienty s demencí. Pozitivní odezvy na komerčně dostupné petboty, robůtky v podobě pejska nebo kočičky, svědčily o potřebě a aktuálnosti projektu. Klienti se uklidnili, nebo naopak byli aktivnější a veselejší. Petbot je emotivně stimuloval a rozpovídal. Zastávám názor, že věrné živé zvíře je nejlepší společník. Bohužel to už si klienti nemohou dovolit, ať už kvůli alergii, finančním nákladům, či omezené mobilitě. Kromě emoční asistivity mi přišla ještě podstatnější asistivita bezpečnostní a zdravotní. Aby hračka měla povědomí o okolí klienta, takzvanou ambientní inteligenci, a sloužila v běžném životě. Zaměřili jsme se na každodenní provoz v domácnosti a eliminaci rizik, tedy použití dostupné technologie, abychom mohli život klientům zkvalitnit, nebo dokonce zachránit. V budoucnu bychom rádi, právě pomocí ambientní inteligence petbota, odhalili příznaky počínajícího stadia demence, aby se včas provedl test a zahájila terapie. Chceme oddálit nástup do sociálního zařízení a ulevit pečovatelům i rodině.

Zajímalo by mne, proč petbot, a nikoli humanoidní robot?

Humanoidní roboti jsou velice drazí, a přitom nenabízejí o moc lepší řešení než petbot. Studie také ukázaly, že nejsou seniorními uživateli vždy dobře přijímáni. Zkrátka – bojí se jich. Známý případ se stal při testování robota Pepper, jehož silueta dokázala v noci polekat. Klienti také mají obavy z komplexních pohybů robota. Proto je náš návrh jen jednoduchý plyšák, který vrní, svítí, vydává zvuky, hlášky a užitečné rady.

Celý rozhovor si můžete přečíst v nejnovějším vydání Vogue Leaders, které je společně s červnovou Vogue CS právě v prodeji.

Ptá se

DANICA KOVÁŘOVÁ
O lifestylu píše už více než dvacet let, byla dlouholetou šéfredaktorkou časopisu Dolce Vita, aktuálně působí na volné noze jako odborná redaktorka vybraných časopisů a webů, věnuje se i marketingu. Je členkou Akademie designu CGD, poradním hlasem Asociace českého průmyslového designu. Již počtvrté byla kurátorkou Art Housu na Designbloku, spolukurátoruje i aktuální výstavní projekt českého skla a porcelánu Made by Fire.

Odpovídá

JAROSLAV CIBULKA
Působí na ČVUT, kde se pod vedením prof. Olgy Štěpánkové podílí na prestižním mezinárodním projektu DISTINCT. Během své kariéry se posunul od průmyslu a strojního inženýrství k řešení multidisciplinárních společenských problémů. V minulosti například uvedl gerontooblek simulující fyzické problémy související
se seniorním věkem, nyní se zabývá vývojem sociálně asistivní robotiky. Praktické zkušenosti získal jako výzkumný inženýr asistivních technologií na Metropolitní univerzitě v Oslu. Volný čas nejraději tráví ve hvozdech Českého Švýcarska se svým psem Arnoštem.