Vogue Leaders

Vytrvat a nebát se selhání. Sir James Dyson a jeho návod na úspěch

Vynálezce, vizionář, vládce větru. Sir James Dyson je ztělesněním toho, že když něco opravdu chcete, dokážete všechno. Exkluzivně pro Vogue Leaders hovoří o technologiích, budoucnosti, ale i o tom, proč je důležité nevzdávat se.
Foto: Dyson
Sir James Dyson

Vaše společnost patří k technologickým inovátorům, kteří mění celý svět. Mohl byste představit svou vizi budoucnosti na základě produktů, které právě vyvíjíte? 

Budeme využívat méně energie, méně pohonných hmot. Chceme se zbavit kabelů, jsem přesvědčený o tom, že je nepotřebujeme. Usilujeme o to, abychom zjednodušovali lidem život. Například abyste nemuseli studovat návody k použití. Myslím, že celkové propojení světa a umělá inteligence to umožní. Hledáme řešení, jak dosáhnout lepších vlasů rychleji, jak mít snadněji doma čistší vzduch, jak zlepšit audio. Ten seznam věcí, na nichž pracujeme, je dlouhý.

Říká se o vás, že se nikdy nevzdáváte. Určitě musely ve vašem životě nastat chvíle, kdy jste něco vzdát chtěl, ale přesto jste pokračoval.

Myslím, že to mám díky tomu, že jsem běhal na dlouhé tratě. Pořád vlastně běhám. Na trati dochází k momentům, když začínáte pociťovat únavu, a to je ta chvíle, kdy musíte zabrat. Všichni kolem vás cítí to samé. Ale neměli byste se vzdát jen kvůli tomu, že všechno hraje ve váš neprospěch. Mělo by vás to naopak mnohem více motivovat, abyste zabrali.
Foto: Dyson
Sir James Dyson

Jakou nejdůležitější lekci vám život uštědřil?

Nebát se selhání. Píšu o tom své knize Invention: A Life, kterou jsem chtěl pojmenovat A Life of Failure – Život plný selhání, ale vydavatel mi to nedovolil. Život je skutečně plný proher, což ale netušíme do doby, než opustíme školní systém. Ve škole musíte mít všechno správně na první pokus, ale ve skutečném životě a zejména, pokud chcete něco změnit a zlepšit, musíte nutně zkoušet, experimentovat a v tom samozřejmě selžete a musíte se z toho poučit. Život je mnohem víc vzrušující, když se o něco pokoušíte.

Jakou radu byste dal mladým lidem, kteří se zajímají o kariéru v designu a technologiích?

Především bych vyzdvihl to, že jde o úžasnou profesi. Výzkum jedné britské univerzity se zaměřil na to, kdo je v práci nejšťastnější. Inženýři se umístili na nejvyšší příčce. Často sice vypadáme nešťastní, protože něco nefunguje, ale překonávání frustrací přináší ve výsledku spoustu radosti.
Foto: Jean Picon
Sir James Dyson

Pokud řešení najdete.

Samozřejmě, ale jak jsem říkal, můj život je plný selhání a překážek, hledání řešení, dokud nějaké nezafunguje. Když se naučíte to překonávat, i když si ostatní mohou myslet, že jste blázen, vyhrajete. Prostě bojujte a nevzdávejte se.
Foto: Dyson
Sir James Dyson
Sir James Dyson studoval design nábytku a interiérů na Royal College of Art, během studií přešel na průmyslový design. Již během studií spolu s Jeremym Fryem vymyslel plovoucí kolo a podílel se na návrhu tzv. sea trucku – speciálního vyloďovacího plavidla. Jeho prvním originálním návrhem je Ballbarrow, trakař s velkou plastovou koulí místo kola. V roce 1983 navrhl svůj první bezsáčkový vysavač, strávil pět let ve svém domku na farmě v Cotswolds a postavil 5127 prototypů. První vysavač pod značkou Dyson nakonec uvedl na trh v Británii v roce 1993, přístroj DC01 se rychle stal nejprodávanějším vysavačem v zemi. Od té doby boří jedno pravidlo za druhým. Nejprve představil cyklonové komory, které z vysavačů odstranily sáčky; pak uvedl vysoušeč rukou s cíleným prouděním vzduchu, který je natolik účinný, že není třeba papírových ručníků; a poté zničil lopatky tradičních topných těles a ventilátorů. V roce 2016 s pomocí Supersonic změnil sekci fénů na vlasy, následovala mj. bezdrátová žehlička na vlasy, letos žehlička, která narovnává vlasy s pomocí horkého vzduchu. 
Dnes zaměstnává více než 15 000 lidí po svém světě, z toho přes 6000 inženýrů a vědců, ovládá dvacet procent světového trhu s vysavači. V roce 2002 založil nadaci James Dyson Foundation na podporu vzdělávání v oblasti designu a inženýrství s cílem podporovat mladé lidi ke studiu technických oborů. Je také správcem samostatné charitativní organizace The James and Deirdre Dyson Trust, jejímž prostřednictvím on a jeho manželka poskytují osobní dary v různých oblastech včetně školství a zdravotnictví. Jeho společnost investuje také do zemědělství, v roce 2014 se Dyson Farming zařadila mezi největší vlastníky půdy v Británii. Podle žebříčku Sunday Times Rich List 2023 je 5. nejbohatším Britem, podle Bloomberg je 109. nejbohatším mužem světa.

Celý rozhovor si můžete přečíst v nejnovějším vydání Vogue Leaders, které je společně s červnovou Vogue CS právě v prodeji.