Péče

James Dyson chce, abychom se starali o pokožku hlavy, a přichází s nejchytřejším fénem na světě

V korejském Soulu dnes sir James Dyson představil novu generaci ikonického fénu na vlasy Supersonic. Beauty redaktorka Vogue CS byla u toho. V čem je novinka přelomová a co od ní můžete čekat, se dozvíte právě tady a teď.
Foto: Sebastian Reuter/Getty Images for Dyson
James Dyson
V podání Jamese Dysona jsme už viděli několikrát revoluci na místech, která překvapila celý svět. Od luxování, vysoušení rukou, čištění vzduchu po styling vlasů. Bezdrátová žehlička Corrale, multistyler Airwrap, vysoušecí žehlička Airstrait bez horkých plátů a samozřejmě kultovní fén na vlasy Supersonic změnily způsob, jaký si upravujeme vlasy a jak o tepelném stylingu vůbec přemýšlíme.
Po osmi letech od uvedení prvního fénu, který značku nesoucí jméno geniálního inovátora katapultoval mezi největší beauty hráče na světě, přichází s dalším průlomovým vynálezem. Ten se vedle efektivního vysoušení vlasů stará také o pokožku hlavy. Novinka se jmenuje Supersonic Nural a má v sobě několik zcela nových technologií. U příležitosti světové premiéry v jihokorejském Soulu jsem vyzpovídala jednoho z inženýrů, který stojí za průlomovým nástrojem.

Fenování šetrné k pokožce hlavy

„Je to první inovace Supersoniku od jeho uvedení na trh v roce 2016 a jde o skutečně inteligentní nástroj. Chtěli jsme všechno pro uživatele zjednodušit a přinést nový zážitek z vysoušení vlasů," říká Jake Reynolds, Design Hair Care Engineering Lead ze společnosti Dyson. Typický tvar fénu zůstává, ovšem změnila se zadní strana, která je průhledná, a na první pohled je jasné, že přibyly nové technologické vychytávky. Střed fénu je osvětlený a má v sobě nově zabudovaný senzor. „Především bych rád upozornil na Scalp Protect Mode využívající senzor Time of Flight, který automaticky při blízkosti vlasové pokožky udržuje teplotu 55 °C. Původní senzor zůstává, ale přidali jsme další, který měří teplotu a vzdálenost od hlavy 2,5 milionkrát za vteřinu, což umožňuje efektivnější distribuci tepla a zaručuje konstantní teplotu blízko u vlasové pokožky zmiňovaných 55 °C."
Právě pokožka hlavy a její optimální péče se stala středobodem inovace. Jak James Dyson na prezentaci pro mezinárodní novináře uvedl, zdraví vlasové pokožky a její kondice hrají klíčovou roli v tom, jaké vlasy z ní vyrůstají. Dlouholetým výzkumem se dermatologové, kadeřníci a inženýři shodli na teplotě 55 °C, které při vysoušení nepoškozují pokožku hlavy a zároveň pořád dokonale vysuší vlasy. „Stovky lidí pracovaly na tom, aby vylepšily proces vysoušení. Čtyři roky trvalo, než jsme našli řešení. Během celého procesu vyvstaly další otázky a vznikly i další inovace," popisuje Reynolds. „Samozřejmě jsme do celého procesu zapojili trichology, abychom měli vědecky podložená data."
Proč právě 55 °C? „To je právě výsledkem intenzivního zkoumání, co se děje s pokožkou hlavy během vysoušení. Museli jsme přijít na to, jak zachovat ideální kondici vlasové pokožky, aby se nepřesušovala, udržela si ideální hladinu hydratace a nenarušovali jsme při fénování kožní mikrobiom. Nezapomínejte na to, že kůže na hlavě bývá velmi citlivá na jakékoliv změny včetně změny teploty."

Nové nástavce pro všechny typy a délky vlasů

Vedle „světelné kapsle" fénu přibyla funkce tzv. inteligentních nástavců, díky nimž vysoušeč sám rozpozná, jaký nástavec právě používá, a tomu přizpůsobí proudění vzduchu a teplotu. V neposlední řadě přibyla technologie detekující, kdy fén zrovna nepoužíváte. „Když fén položíte, automaticky se sám přepne do spořicího modu," upozorňuje Reynolds. „Nemusíte přemýšlet během fénování. Když vám někdo zavolá nebo si potřebujete něco podat, položíte fén a hotovo." Tímto překvapivým detailem Dyson aktivně reaguje na potřebu nižší spotřeby energií. „Zjednodušuje to celý proces a o to nám jde. Jednoduchost, rychlost, efektivnost." 

Kdy bude nový Supersonic Nural v prodeji?

Novinka by se měla objevit na českém a slovenském trhu na přelomu června a července. 
Foto: Dyson
Fén na vlasy Supersonic Nural, DYSON

Vogue verdikt

Supersonic Nural jsem si samozřejmě v rámci prezentace vyzkoušela na vlastní kůži a coby majitelka velmi citlivé pokožky hlavy rozhodně vítám fakt, že vysoušení vlasů u kořínků konečně nepálí a nemám hlavu v jednom ohni. Skvělé je, že když během foukání vlasů fén odložíte, automaticky se přepíná do šetřicího modu. Takový malý detail, ale ruku na srdce – taky vás rozčiluje, když elektronika běží naprázdno? 
Hodně mě baví také jeden z nových nástavců, který vlasy češe a zároveň řeší problém s vlásky poletujícími kolem hlavy. Kadeřníka jsem viděla používat také nový typ difuzéru, který vytváří buď velmi přirozené vlny, nebo upravuje přirozeně kudrnaté vlasy a přidává objem od kořínků. Pořád platí, že po vyfoukání Supersonikem jsou vlasy lesklé, odrážejí světlo a časem se neničí, protože fén aktivně zabraňuje jejich přehřátí.