Vogue Leaders

Pavel Nedvěd: Tvrdě na sobě makat je jediná cesta k úspěchu

„Koncentrace.“ „Zodpovědnost.“ A „makat“. To jsou slova, která z jeho úst zaznívají velmi často. Jako špičkový fotbalista, kapitán reprezentace a nyní viceprezident turínského klubu Juventus se naučil být týmovým hráčem i lídrem. A jeho zkušenosti jsou inspirativní nejen pro sportovce.

Jednou z klíčových osobností ve vašem životě byl Josef Žaloudek, trenér Škody Plzeň, se kterým jste se setkal v době dospívání. Věnoval vám hodně času i ve svém osobním volnu. Naučil jste se od něj něco, co jste později předával svým spoluhráčům?

Byl to vůdce, který mi opravdu ukázal cestu do světového fotbalu. Byl hodně napřed. S myšlenkami, které mi předával, jsem se později setkal i během kariéry v Itálii. Ukázal mi hlavně to, kolik člověk musí pracovat, aby se někam dostal a byl úspěšný. Základy se pokládají v mladém věku. Pak už člověk celý život považuje za normální, že musí makat, aby něčeho dosáhl. Čím dřív se to naučíte, tím líp.
Foto: Getty Images

V české reprezentaci jste zastával funkci kapitána týmu. Co to konkrétně znamená? Jak kapitán vede své spoluhráče?

Kapitána volí mužstvo společně s trenérským a manažerským vedením. Je to taková spojka mezi vedením a mužstvem. Jedná za celý tým, staví se za něj. Musí to být osobnost uznávaná všemi a mít na to fotbalově, ale i lidsky. Dělat kapitána je velká radost, ale i velká zodpovědnost.

Nyní jste viceprezidentem Juventusu Turín. Co tedy vlastně děláte?

Je to pro mě obrovská čest: Juventus je nejsledovanější fotbalový klub v Itálii. Pokud možnost reprezentovat ho dostane člověk, který není Ital, je to nejen velká čest, ale i zodpovědnost. Musí dokázat, že na to má schopnosti. Pokud má úspěch, klub si ho drží. A pokud úspěch nebude, bude to těžší...

Aktuální číslo + Vogue Leaders 06/21

149 Kč / 5.99 €
První vydání Vogue Leaders vychází společně s červnovým číslem Vogue CS za cenu 149 Kč.

Koupit:

Ptá se: BARBORA ŠŤASTNÁ 
Spisovatelka a editorka Paměti národa, archivu vzpomínek pamětníků dějinných událostí 20. století. Vystudovala scenáristiku na FAMU, pracovala jako filmová publicistka a redaktorka lifestylových časopisů. Publikovala několik knih humorných esejů na téma hledání štěstí v každodenním životě. V loňském roce jí vyšel první román, dramatický rodinný příběh Hezčí svět.
Odpovídá: PAVEL NEDVĚD
Jeden z nejuznávanějších a nejoceňovanějších českých fotbalistů. V tuzemsku hrál v Dukle Praha a Spartě Praha, v Itálii reprezentoval nejprve Lazio a následně několik let Juventus Turín. V roce 2010 vstoupil do vedení tohoto legendárního fotbalového klubu – stal se jedním z jeho ředitelů. V říjnu 2015 pak byl zvolen viceprezidentem klubu. V dresu české reprezentace získal stříbro a bronz na Mistrovství Evropy.
Přidejte se k Vogue Leaders na  LinkedIn.