Umění

Láska k analogu

S velkou pravděpodobností jste ji v posledních 24 hodinách viděli. A taky spoustu jejích napodobenin. Fotka na analog je zpátky.
Co mají společného Kendall Jenner a Tomáš Nosek z Polagraphu? Skvělé nohy a Contax T2. Kompaktní fotoaparát je v poslední dobou vidět skoro stejně často jako býval před dvaceti/třiceti lety. Čemu vděčí za svou současnou popularitu, a jestli jde spíše o trend, nebo o úplnou analogovou renesanci, je zatím otázka bez jednoznačné odpovědi. Jasné ale je, že návrat analogu propojuje různé vrstvy společnosti – od Franka Oceana, Kendall Jenner a Cole Sprouse na MET Gala, módní profesionály, amatérské fotografy, po středoškoláky na večírcích s jednorázovým kompaktem.
Táhne nás nostalgií, nebo zajímavější vizuální stránkou? Právě obrazovost je asi nejnápadnější důvod jeho masové obliby. Onen kýžený jakoby „nedokonalý“ vzhled fotek se specifickou barevností a zrnitostí, rodící se skrz chemicky téměř dokonalý proces při focení a vyvolávání, se v digitálním provedení ztrácí: Druhá cesta ke kompaktu vede přes nedostatečnost jeho digitálních kopií – přes filtry, které při vzniku představil Instagram, VSCO Cam, nebo populární aplikaci Huji. Tyhle simulace ale cílí jen na jeho zpopularizovanou estetiku, ne na zážitek z něj.
Umělá příchuť analogu
Je to laciná, ale přijatelná náhražka, kterou se my sami (nebo značky) shodíme jen před těmi, kdo doopravdy analog znají. Možnou výjimkou je generace našich rodičů, která i když nás s ním kdysi v dětství seznámila, nejspíš nerozezná originál od fotky z Huji app.
Z nezaujatého úhlu pohledu v tom vidím obdiv: simulace reálných věcí levnějšími a kopírování originálu v dostupnějších verzích, jsou ve společnosti přirozené. Spousty ikonických věcí dostaly během historie svoje náhražky: citrón, třešeň i další ovoce známe v syntetické i opravdové verzi zároveň a říkáme jim stejně, digitální portréty modelek jsou pro nás dnes Polaroidy, a tak možná i analog právě dostává svoje dubléry jako důkaz popularity a uznání.
S chutí roste cena
Nárůst zájmu o focení je zřejmý, ale i pro profesionály ho jde jen těžko vyjádřit percentilem. Co z procentech ale vyčíst lze, je zvýšení cen zachovalých kompaktů. Ve hře zůstávají jen ty kusy, které stále výborně fungují, nebo mohou být repasovány. Po populárních modelech Olympus Mju, Yashica T série, nebo právě Contax je stále větší poptávka, protože se množství použitelných kusů stále zmenšuje a ceny tak rapidně rostou. „Za posledních pět let se cena takových fotoaparátů až zpětinásobila, a lepší už to nebude,“ dodává Tomáš Nosek, alias Tomáš Carl Allen, spolumajitel obchodu s analogovou a instantní fotografickou výbavou Polagraph, kde je selekce analogů k prodeji vytvářená přesně podle toho, co jeho majitelé doopravdy používají a chtějí je tam mít. Svoje nejoblíbenější modely má Tomáš i doma (pro jistotu) rovnou v několika kusech. 
Pokud máte sami chuť začít nebo obnovit svoji sbírku, pro nováčky i pokročilé existuje kromě Polagraphu (v Praze, Brně, online), profesionálních obchodů, bazarů, i možnost objednat si je z druhé ruky online (Japonci bývají nejspolehlivější původní majitelé). Já osobně teď testuji jednorázový kompakt od amsterdamského brandu ØLÅF.