Umění

Tvorba jako jeden z mála způsobů, jak dosáhnout svobody

V marseillské galerii Kolektiv Cité Radieuse situované v Unité d'habitation od Corbusiera získali rezidenturu dva ukrajinští umělci, kteří zprostředkovávají pohled na to, jak se dá aktivní tvorbou uniknout frustraci z války.
Foto: Collaboration with Jacquemus, Masha Reva, 2017
Během pouhých čtyřiceti dnů namalovali více jak sto čtyřicet obrazů. Masha Reva a Ivan Grabko pocházejí z Ukrajiny, oba vyrostli v prostředí uměleckých osobností a oba patří mezi nejprogresivnější ukrajinské umělce.

V rukopisu se inspirují evropskou modernou z první poloviny minulého století. Ač jsou jejich plátna zpravidla abstraktní, náměty zpracovávají bolestnou současnost. Ne že by vydírala, jen z nich lze místy (i přes nánosy ostrých barev) cítit tklivost. Jindy ale vyzařují pozitivní a nakažlivou energii.
Foto: Mashareva and Ivan Grabko
Když před rokem a půl započala ruská invaze na Ukrajinu, chtěla Masha včas odjet do bezpečí. Když se však dozvěděla, že by s ní Ivan odcestovat nemohl, rozhodli se, že zůstanou spolu. Přestěhovali se do nejzápadnějšího města na Ukrajině, Užhorodu, a tam začali tvořit.
To, co se na počátku zdálo jako neblahé řešení tíživé životní situace, se přetavilo do unikátní série obrazů, která dala vzniknout ještě unikátnějšímu projektu Under the Open Sky s jarní aukcí v Berlíně a stejnojmenným dokumentárním filmem natočeným Pavlem Buryakem, jenž se promítal i v Cannes.   
Foto: Joint exhibition Mashareva and Ivan Grabko 2022
Na přelomu srpna a září čeká duo desetidenní rezidentura ve zmíněné galerii Kolektiv Cité Radieuse. V ní se budou zabývat nejen vlastním původem, ale i kulturní identitou soudobé výtvarné scény na Ukrajině, kterou oba umělci dlouhodobě podporují. A to skrze platformu s názvem i am u are, kterou založili.
Oba umělce doporučujeme sledovat i pro jejich přínos módnímu průmyslu. Masha se v minulosti, v roli art directorky, podílela na kampaních značky Jacquemus a společně pak oba umělci stojí třeba za limitovanou obálkou Vogue UA.
Foto: Joint cover Mashareva and Ivan Grabko, Vogue UA, 2023