Umění

Nejkrásnější knihovny světa, které vás přimějí ke čtení

Studovat poučky z knih v posteli v pyžamu je zábavné, ale vydat se do jednoho z těchto chrámů moudrosti vám může otevřít úplně nové obzory. Ať už v elegantním prostředí knihovny strávíte dopoledne čtením románu, nebo hledáte něco konkrétního ke svému studiu či práci, tyto knihovny rozhodně naplní vaše literární potřeby (a fantazie o Bradavicích). Jen možná budete potřebovat letenku, než se začtete do první stránky.

Univerzitní knihovna Tama Art University, Tokyo, Japonsko

Knihovna, která se nápadně podobá vinnému sklípku, je ódou na promyšlený minimalismus. Je v ní k dispozici více než 100 000 knih a filmy uložené v barovému pultu. Vyladěný nábytek zajišťuje, že vizuální rozptýlení a duševní nepořádek nemají šanci. Ideální pro ty, kteří hledají čistou hlavu.
Foto: Instagram @beulah_international
Univerzitní knihovna Tama Art University

Stift Admont, benediktinská knihovna opatství Admont, Rakousko

Tato pohádková knihovna je světlá, bílá a vzdušná a jde o největší klášterní knihovnou na světě. Zdobí ji nádherné barokní detaily: Bartolomeo Altomonte na zlacené stropní fresce zobrazuje fáze lidského chápání. Možná se vám dokonce bude zdát, že ji poznáváte: Je totiž podobná knihovně ve filmu Kráska a zvíře z roku 1991. Prostě okouzlující.
Foto: Instagram @goldegg_residence
Stift Admont

The New York Public Library, New York, USA

Knihovna se stala dějištěm mnoha ikonických momentů na filmovém plátně. Právě tady si Carrie nevzala pana Božského v prvním filmu ze série Sex ve městě. Tady Paul Varjack dojemně vyznal lásku Holly Golightly ve Snídani u Tiffanyho. Už samotný fakt, že si Carrie Bradshaw vybrala toto místo pro svatbu, vypovídá o geniu loci této knihovny. Je to Manolo knihovnického světa.
Foto: Instagram @sekhfei
The New York Public Library

Duke Humfrey’s Library, Oxford, Velká Británie

Známá rovněž jako Bradavická knihovna, kterou navštěvovala Hermiona Granger. Nádherná knihovna je nejstarší čítárnou v jinak fotogenické Bodleian Library v Oxfordu a je tak kouzelná, jak si jen dokážete představit. Naladí vás k úspěchu ve vašem studijním oboru či profesi. 
Foto: Instagram @oxfordgradstudy
Duke Humfrey’s Library

Stadtbibliothek Stuttgart, Stuttgart, Německo

Ultramoderní prostor se nachází v monolitické betonové krychli. Knihy tu lemují bílé stěny podlah na půdorysu pera, které jsou propojeny odhalenými schodišti pod skleněným stropem. Zvláštní pozornost si zaslouží čítárna ve tvaru obrácené pyramidy, kde si můžete vypůjčit umělecká díla. Přizpůsobte svůj outfit: otevřený prostor zaručuje, že vašemu výraznému oblečení bude věnována pozornost, kterou si právem zaslouží.
Foto: Instagram @jeroenvandam
Stadtbibliothek Stuttgart, Architekt Eun Young Yi

Tchien-ťin Binhai, Tchien-ťin, Čína

Vstupte přes atrium se svítící bílou kulovou sochou do futuristického prostoru, který připomíná spíše vesmírnou loď než knihovnu. Kaskádové regály, které se tyčí od podlahy až ke stropu, pojmou více než milion knih, a pokud si budete chtít odpočinout od studia, najdete zde relaxační prostory i střešní terasy. Být ponořený v knihách ještě nikdy nebylo tak estetické. 
Foto: Instagram @mvrdv
Tchien-ťin Binhai, Architektonické studio MVRDV

Seattle Public Library, Washington, USA

Budova ze skla a oceli je výrazným prvkem panoramatu centra Seattlu. V jednom z pater je na stěnách, stropě, podlahách a schodech použito třináct různých odstínů červené barvy a jinde zase v prosvětleném prostoru vyniká smaragdově zelená. Čítárna v desátém patře nabízí výhled na zátoku Elliott Bay. A co může být lepšího než váš oblíbený román a úchvatný výhled.
Foto: Ramin Talaie/Corbis via Getty Images
Seattle Public Library, Architekt Rem Koolhaas

The British Library, Londýn, Velká Británie

Obrovské množství dokumentů, které Britská knihovna uchovává, zajistí, že ani ti nejnáruživější čtenáři nebudou mít o literaturu nouzi. Jedná se o obsahově největší knihovnu na světě. Před tím, než se pustíte do studia, posilněte se v kavárně Origin, která servíruje úžasný výběr nejen kávových nápojů.
Foto: Instagram @britishlibrary
The British Library
Původní článek vyšel v originálu na vogue.co.uk