Události

Muzejní noc, quadriennale a putování po vinicích

Pražská muzejní noc vás přenese do příběhů Sherlocka Holmese, nabídne ochutnávku pražené kávy nebo návod na neviditelnost. Vyrazit můžete i na divadelní quadriennale nebo do vinic.
Náprstkovo muzeum letos hostí Japonský minifestival, na jeho nádvoří se odehraje několik tanečních představení, hudebních ukázek nebo workshopů. V Plynárenském muzeum si můžete zkusit, jak se v minulosti žehlilo plynem, nebo ochutnat čerstvě praženou kávu tak, jak ji kdysi připravovali v mnoha českých domácnostech. V Muzeu policie České republiky se zase ocitnete přímo uprostřed vyšetřování případu Sherlocka Holmese. 
Pokud hledáte návod na neviditelnost nebo tajemství levitace, zajděte do Rotundy sv. Václava na Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, kde koná Sci-fyzika. V historické budově Národního muzea bude kromě komentovaných prohlídek po celou akci otevřena také kavárna
V MeetFactory se na komentované prohlídce dozvíte, čím byla předtím, než se v ní usídlilo umění. V Galerii Villa Pellé si na akci nazvané Umělec v hladovění pod vedením Renáty Fučíkové můžete vytvořit vlastní komiks, zatímco Letohrádek Hvězda otevírá hodovní síň, na jejíž podlaze se kříží dvanáct os vesmíru. Do Muzea hlavního města Prahy si pod vedením Jitky Kopejtkové zajděte vyrobit fashion koláž nebo si spolu se street art umělcem Janem Mikou vyzkoušejte, co obnáší graffiti. 
Pražskou muzejní nocí vyvrcholí Festival muzejních nocí, který už po patnácté probíhá po celé České republice. Vstupy jsou většinou zdarma a program si z velmi široké a rozmanité nabídky raději sestavte předem.
Ve stejném termínu tentokrát probíhá i Pražské Quadriennale, které představuje to nejlepší z divadelního designu, scénografie a architektury. Po dvanácti letech se festival vrací na pražské Výstaviště, kde je umístěna většina expozic a kde v roce 1967 konal poprvé, navíc se zapojuje do Pražské muzejní noci. Na piazzetě před Průmyslovým palácem budou v rámci projektu Formace celý den probíhat představení a výstava Fragmenty v Lapidáriu Národního muzea představuje vždy jeden předmět – průlomové dílo z oblasti scény, kostýmu, osvětlení, projekce či zvukového designu od těch nejslavnějších scénografů z každé zúčastněné země nebo regionu. 
Pokud dostanete chuť na víno, v sobotu i v neděli jsou pro veřejnost otevřeny i jinak běžně nepřístupné části pražských vinic, s komentovanými prohlídkami a ochutnávkami. Zajděte například do nejznámější Svatováclavské vinice pod Pražským hradem nebo naopak méně známé Máchalky mezi městskými částmi Vysočany a Prosek. Pokud si ještě ze školy vybavíte slova “to víno má svůj zvláštní ráz, zprv trpké, ale milé zas”, která Jan Neruda vložil do úst Karlu IV., potěší vás degustace v Grébovce, které jsou pozůstatkem rozsáhlých vinic, jež král český a císař římský založil ve 14. století. 
Až do soboty také probíhá Veletrh vědy, kde se můžete blíže seznámit s úspěchy českých vědců, které respektuje celý svět, a v pátek a sobotu ulice města zaplaví hudba a pouliční umění v rámci akce Praha žije hudbou. Doporučení pro všechny v co nejhojnějším počtu v krásném počasí vyrážet na koncerty a do ulic přitom přichází přímo z nejvyšších míst, takže určitě nezůstávejte doma.