Vogue Daily

Zaměřeno na fashion koláže

O víkendu si v Muzeu hlavního města Prahy můžete zajít na celodenní workshop, který doprovází výstavu předních českých i zahraničních kolážistů, mezi nimi například Jana Schejbala nebo Davida Strausse. 
Jitka Kopejtková, která je jednou z vystavujících umělkyň, se zaměřuje na fashion koláže. Návštěvníky muzea provede jak výstavou, tak samotným workshopem. Podle ní koláže prodlužují život papíru, je to druhá šance pro výstřižky, které by třeba jinak skončily rovnou v koši. Namísto toho se mohou stát originální ozdobou nebo památkou na nějakou výjimečnou chvíli. A samozřejmě také uměleckým dílem. 
Módní návrháři koláže používají při tvorbě mood boardů. Zkoušejí si tak kompozice, kombinace materiálů a barev, ze kterých poté sestavují své kolekce. Mood board pak dokumentuje tvůrčí proces, ale může se stát zajímavým objektem i sám o sobě. Koláž je souhrnný název pro celou řadu výtvarných technik ve dvou i třírozměrném prostoru. Jako materiál nejčastěji slouží výstřižky z časopisů, části fotografií, kousky látek nebo menší objekty. 
Podívejte se na fashion koláže Junior Digital Creative Alexandra Bela, které jste mohli vidět ve Vogue CS. 
Zájemci si na workshopu vytvoří vlastní koláž, veškeré materiály jsou v ceně vstupenky. Vyzkouší si práci s prvotřídním knižním papírem Munken, který byl do muzea zaslán přímo ze Švédska. Své výtvory si pak mohou označit pamětním razítkem a odnést s sebou. Všichni návštěvníci si také budou moci prolistovat publikace o kolážích. 
Pojem koláž se přenesl do i dalších oborů, kde se různé oddělené části spojují v celek, například do hudby, literatury, fotografie nebo filmu. Ve výtvarném umění jí předchází dekupáž (výstřižky papíru), technika, kterou Henri Matisse stvořil své slavné modré akty. 
Workshop se koná 1. června 2019 od 9 do 18 hodin. Výstava potrvá do 12. června a ve stejné době můžete v muzeu navštívit i výstavu nazvanou 50. let se Čtyřlístkem.