Události

Grammy 2021: vše, co musíte vědět

Co přinese 63. ročník cen Grammy a proč nominace doprovází rozhořčení některých umělců? 
Foto: Hugo Comte
Večer, kdy se předávají Grammy, je jednou z nejdůležitějších událostí v oblasti populární hudby. V minulých letech jsme byli svědky úžasných vystoupení Kendricka Lamara (2016), Miley Cyrus v duetu s Dolly Parton (2019) nebo Adele, která v roce 2012 získala hned šest ocenění za jeden večer.
Ačkoliv se jedná o prestižní událost, mnohdy se neobejde bez kontroverzí. Alicia Keys v minulých letech upozorňovala na nedostatek diverzity, zatímco Tyler, The Creator kritizoval rasistický název jedné z kategorií. Vypadá to, že ani letos nebude o skandály nouze. Po oznámení nominací 24. listopadu se The Weeknd rozhořčil na sociálních sítích, že jeho mega úspěšné album nezískalo žádnou nominaci; stejně tak Halsey a Ellie Goulding.
Co vše přinese 63. ročník cen Grammy?

Grammy se budou předávat 15. 3. v noci na pondělí SEČ 

Stejně jako v předchozích letech se bude živě vysílat z losangeleského Staples Centra. Bližší detaily zatím nejsou známé a kvůli pandemii koronaviru se pravděpodobně finální podobu večera dozvíme jen pár dnů před samotným udílením cen. Alespoň tak to uvádí oficiální web Grammy.

Hvězdy večera

Očekáváme, že se v přímém přenosu objeví Beyoncé, Dua Lipa, Harry Styles a Bille Eilish, a doufáme, že budeme svědky debutu korejské skupiny BTS a zpěvačky Phoebe Bridgers.

Kdo bude moderovat

Poslední dva roky uváděla Grammy Alicia Keys. Před ní to byl James Corden. Kdo bude moderovat tentokrát, zatím přesně nevíme, žhavým kandidátem je Trevor Noah. Michelle Wolf, Chris Rock nebo Dave Chappelle by určitě také odvedli skvělou práci.

Beyoncé získala nejvíc nominací

Za své album Black Is King má Beyoncé devět nominací včetně těch nejsledovanějších. Za svůj život jich získala už dokonce 79, z toho čtyřiadvacetkrát cenu získala. V současné době je osmým umělcem v historii s největším počtem ocenění a druhým nejvíce nominovaným.
Foto: Shutterstock
Beyoncé
Foto: Getty Images
BTS

Korejská skupina se konečně dočkala

BTS jsou vůbec první korejskou kapelou s nominací na cenu Grammy za singl Dynamite, který okupoval přední příčky hitparád několik týdnů. Ve stejné kategorii byli nominovaní také Justin Bieber, Lady Gaga, Bad Bunny nebo Dua Lipa. 

Grammy opominuly The Weeknda i Halsey 

Jeho album Blind Lights bylo jedním z nejúspěšnějších a kritiky nejoceňovanějších alb uplynulého roku. Ani to nepomohlo k tomu, aby získal nominaci. A The Weeknd si to rozhodně nenechal líbit. „Ceny Grammy jsou stále zkorumpované. Dlužíte mi, mým fanouškům a celému hudebnímu průmyslu vysvětlení,“ zareagoval na svém Twitteru. Jeho kamarád Drake mu vyjádřil podporu a přidala se i Halsey. „Musíte znát ty správné lidi, vystupovat pro ně na soukromých akcích a kamarádit se s těmi nejvlivnějšími,“ napsala na Instagramu. 

V nominacích vedou ženy

Rok 2020 byl pro pop music nezapomenutelný. Dua Lipa si za své album Future Nostalgia vysloužila pět nominací, stejně tak Taylor Swift za desku Folklore a Billie Eilish za nekonvenční album Everything I Wanted. Relativním nováčkem je Phoebe Bridgers, která získala nominace hned ve čtyřech kategoriích. Lady Gaga má za album Chromatica po dvou nominacích. Jedna z nich je za duet Rain On Me s Arianou Grande. 

České šance

Bodovat může také český dirigent Jakub Hrůša. Nominovaný byl za Bohemian Tales; nahrávku Dvořákových, Sukových a Janáčkových houslových skladeb s houslistou Augustinem Hadelichem, klavíristou Charlesem Owenem a Bavorským rozhlasovým symfonickým orchestrem. Hráč na hammondky Ondřej Pivec pak uspěl hned ve dvou kategoriích, nominaci získal za nejlepší R&B album s Gregorym Porterem a za R&B performance s The Baylor Project.