Hudba

Návrat Lady Gaga

Popová princezna se vrací s novým albem již 10. dubna.
Říkejme tomu chytrý marketingový tah nebo jen smůla, ale kampaň na chystané šesté studiové album Lady Gaga, Chromatica, začala již v lednu, kdy na internet „unikl“ pilotní singl Stupid Love. Okamžitě se začal hrát v klubech po celém světě a byl také v doprovodném soundtracku na přehlídce Christiana Cowana během newyorského fashion weeku. Oficiální datum vydání však bylo stále opředeno tajemstvím.
Tedy až do 28. února, kdy byl singl konečně oficiálně představen společně s novým klipem. Gaga se vrací ke svým popovým kořenům, které po jazzovém albu Cheeck to Cheek, country albu Joanne a písni Shallow z filmu Zrodila se Hvězda dlouho opomíjela. 

Popová Gaga je zpět v plné síle

Odhoďte růžový klobouk, seskočte z koně a rozlučte se s autentickou Joanne, protože popová Gaga je konečně tady. Pilotní singl alba Chromatica je totiž taneční elektro-popová pecka.
Má v sobě melodii z ambiciózního alba Born This Way z roku 2011 a trochu také z desky Artpop z roku 2013. „Rozhodně budeme tancovat. Dala jsem do toho celé své srdce, veškerou bolest a všechny zprávy z jiné říše, které slyším, a to, co mi napovídají, abych řekla světu. Všechnu energii jsem dala do hudby, která je zábavná a opravdová. Chci, aby lidé tančili a byli šťastní,“ řekla Gaga v nedávném rozhovoru pro Apple Music Beats 1. 
Foto: Courtesy of Lady GaGa

Power Rangers album schvalují

Pokud jste se báli, že kultovní Power Rangers podají na Lady Gaga kvůli klipu k písni Stupid Love žalobu, můžete být v klidu. „Nejsme si jistí, jestli máme s tímhle monstrem bojovat, nebo ho podporovat. Právě jsme celou situaci konzultovali se Zordonem a nemáme jinou možnost, než ho podpořit,“ napsali Power Rangers na svůj oficiální Twitter

Co znamená Chromatica

Promo plakáty na singl Stupid Love ukazují šťavnatou růžovou pusu a metalický font ve stylu Y2K. Close-up lesklých rtů údajně souvisí také s novým uvedením rtěnky Haus Laboratories, takže se nejspíš dočkáme stejnojmenného odstínu.
Původně měla deska pracovní název LG6, který fanoušci i Gaga používali před oficiálním oznámením názvu, 2. března nakonec sama Gaga potvrdila zvěsti na svém Instagramu: „Vítejte v Chromatice, přichází 10. dubna. Předobjednávejte nyní.“
Chromatica má dvojí význam, který odkazuje na chromatickou hudební stupnici a barvu. Gaga miluje obojí. „BloodPop to navrhnul. Mluvili jsme o tom, jak je celé album plné barev a že hudba je také vytvořená z chromatické stupnice. Take je nakonec celé o všech barvách, všech stupních. Inkluzivitě a životě.“

Na albu se podílel Max Martin

Gaga na singlu Stupid Love opět spolupracovala s producentem BloodPopem, který se podílel také na albu Joanne. Předtím pracoval například s Justinem Bieberem, Madonnou a Britney Spears. Jako koproducent je uvedený DJ Tchami.
Foto: Courtesy of Lady Gaga
Art cover k singlu Stupid Love
Asi nejzajímavějším jménem z portfolia spolupracovníků je však Max Martin, který stojí za největšími hity za posledních 20 let od Baby One More Time Britney Spears, Teenage Dream Katy Perry a Can’t Feel My Face od The Weeknd. 
Gaga pochopitelně nepotřebuje Maxe Martina k tomu, aby udělala hit. V tomto ohledu je totiž dost zdatná sama. Jejich spolupráce však přináší zajímavý pohled a uvolněnější přístup. 
„Je to úžasný producent. Nikdy předtím jsem s ním nepracovala, protože jsem byla vždycky trochu mimo. Píšu si vlastní texty, produkuji si to sama. Nepotřebuju pracovat s Maxem, viďte? Přestala jsem se chovat jako kráva a rozhodla jsem se s ním alespoň setkat.“
Nakonec na novém albu spolupracovala s celým týmem. „Písničky jsem posílala různým lidem. Bylo tolik podob jednotlivých songů a nikomu nevadilo, že se na tom podílelo tolik lidí, protože jsme chtěli, aby to byla ta nejlepší možná věc, kterou dáme světu. Je autentická, má smysl a je celá podle mě.“
DJ White Shadow se na novém albu nepodílel, ale už ho slyšel. „Všechno, co dělá, je geniální. Už se těším, až to vydá. Myslím, že je nové album skvělé.“

Grimes už ho také slyšela 

DJ White Shadow není jediným fanouškem nadcházejícího alba. Zpěvačka Grimes, která je dobrou kamarádkou producenta BloodPopa, nasdílela na Instagram krátké video. „LG6 je moc dobrá! LG6 je skvělá deska!“ Ve skutečnosti bude mít s projektem možná společného daleko víc. V září 2019 sdílela fotku zadního obalu CD s fotkou Lady Gaga. Pochopitelně se nejednalo o finální podobu, ale tracklist zahrnoval píseň Tainted Love (přejmenovanou nejspíš na Stupid Love). Nechyběl ani song Real Boy, který by mohl být duetem mezi Grimes a Gaga.

Album vzniklo ve studiu Franka Zappy

Což znamená, že Gaga vlastní bývalý dům legendárního hudebníka.