Novinky

Továrna na čokoládu

Příběh Pražské čokolády společně tvoří Silvie Steinerová a Petr Kovařík, partneři v životě i podnikání. Zatímco on sbíral zkušenosti v korporátech, ona mimo jiné začínala s prodejem čokolády na pražském letišti. Setkání v roce 2011 považují za osudové, změnilo jim oběma život. Pustili se do výroby čokolády ve velkém, vybudovali značku Pražská čokoláda a také založili rodinu. Dnes se zdobením čokoládových tabulek někdy pomáhají i jejich děti.

Tradice

Foto: ARCHIV FIRMY
V období první republiky bylo Česko čokoládovou velmocí, patřilo mezi největší zpracovatele kakaa na světě a čokoládové produkty vynikaly vysokou kvalitou. Tradici přerušilo období plánovaného hospodářství a centralizovaných velkovýroben, dnes se k ní ale české značky pomalu opět vrací. Takzvaných bean-to-bar výrobců je u nás okolo dvaceti, poměrně více než třeba v Belgii, a Pražská čokoláda patří mezi ně. „Pracujeme se základními surovinami, se 100% kakaovou hmotou. Celý proces přípravy čokolády trvá až tři dny. Každou tabulku pak u nás tvarujeme a zdobíme ručně,“ vysvětlují Petr a Silvie. Kromě tabulkových čokolád v sortimentu najdete i pralinky a dražé. Vlajkovým produktem Pražské čokolády jsou Karlovy koule. „Přáli jsme si vytvořit typicky českou pralinku. Náplň z máku a švestek jsme doladili tuzemákem.“ Chuť skutečně připomíná babiččinu domácí kuchyni, ovšem podávanou navíc v té nejkvalitnější čokoládě. 
Foto: ARCHIV FIRMY
Foto: ARCHIV FIRMY

Mýty

Kolem čokolády panuje podle Silvie a Petra řada mýtů. Jedním z těch nejrozšířenějších je, že čím tmavší barva, tím vyšší obsah kakaa. Černohnědého zbarvení se přitom dosahuje alkalizací, při které se z čokolády ztrácí většina prospěšných látek, včetně antioxidantů. Kvalitní vysokoprocentní čokoláda bude mít vždy hnědou barvu, stejně jako boby, ze kterých se vyrábí. Také neplatí, že by bílá čokoláda nebyla čokoládou. Ta s vysokým podílem kakaového másla si zachovává typicky čokoládovou chuť i podstatu. A určitě není pravda, že by čokoláda nebyla zdravá, pokud si ji člověk dokáže užívat s mírou. Kakao působí dokonce jako prevence proti zubnímu kazu a může pomoci s hubnutím. „Obě naše děti s námi občas chodí do práce a samozřejmě rády ochutnávají. Nijak jim v tom nebráníme, kvalitní čokoláda jim rozhodně neublíží. S nadsázkou by se dalo říct, že naše produkty jsou testovány na dětech.“
Foto: archiv firmy
Foto: archiv firmy

Inovace

„Neustále něco vymýšlíme, baví nás to. Jednou z našich inovací jsou čokolády s mandalami. Už při jejich výrobě do nich vkládáme lásku k práci, pozitivní energii a poselství, takže pak můžete někomu darovat čokoládu s přesahem.“ Hodně péče věnuje značka také obalům. „Snažíme se vyhýbat plastům a omezujeme i papírové obaly. Ty se sice dají recyklovat, ale nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Zjistili jsme, že dárkové krabičky lidé rádi používají opakovaně. Dáváme si na nich proto záležet.“ Podporují domácí dodavatele i upcyklaci, například k výrobě měšců na Karlovy koule se používají přebytky kůže z potahů v automobilech. Vydali se také cestou fair-trade, čokoládová zrna získávají přímo od pěstitele v Kolumbii, se kterým se znají osobně a spolupracují dlouhodobě. V roce 2019 právě čokoláda z těchto bobů jako vůbec první česká čokoláda získala ocenění na světovém finále International Chocolate Awards. Dalším krokem je omezování a nahrazování mléčných produktů. „Jedním z důvodů je, že nelze zcela ohlídat, z jakých zdrojů mléko pochází, a pro nás je etický rozměr důležitý. Zkoušíme proto třeba kokosové nebo mandlové mléko.“

Budoucnost

Události spojené se šířením pandemie COVID-19 zasáhly ekonomiku a podnikání po celém světě. Pro malou továrnu na čokoládu nastalo těžké období. „Chceme naši značku udržet, ale oba si uvědomujeme, že lpět na něčem za každou cenu není řešení. Před krizí se naše firma rozrůstala, teď se budeme snažit ji především zachovat. I když budeme vyrábět v malém, nebojíme se začínat znovu od začátku.“ Už před krizí pozornost od převážně zahraniční klientely obraceli také k českým zákazníkům, odliv turismu je přesto citelně zasáhnul. Nepřestali však pomáhat ve svém okolí, přišli s iniciativou #davejber. Každý balíček, který někdo objedná lékařům do první linie, dostane ve stejném složení i on sám. Čokoláda podle nich patří k našemu kulturnímu dědictví. „Kvalitní čokoláda je přirozeně dražší, ale věříme, že právě u nás skutečnou kvalitu dokážeme ocenit. Naší největší inovací je tak v podstatě návrat k tradici,“ uzavírá za oba Silvie Steinerová.
Foto: ARCHIV FIRMY

Dávej, ber

Pražská čokoláda nejen výborně chutná, ale také pomáhá. Spolupracuje například s iniciativou #energiilekarum nebo vybranými dětskými domovy v Praze. Silvie Steinerová a Petr Kovařík navíc věří, že vše má být v rovnováze, a pustili se proto už na jaře rovněž do vlastního projektu #davejber. Rozdali už společně více než 40 tisíc čokoládových produktů. Pokud se také rozhodnete pomoci, stačí k objednávce speciálních balíčků #davejber napsat, kde či komu má udělat radost. Balíček stejného složení dorazí jako poděkování také k vám. 
Text vznikl ve spolupráci s Pražská čokoláda.