Novinky

Anatomie dokonalé valentýnské květiny

Trsy pivoněk větší než žena, která je nese. Osamělý střevíčník pantoflíček obalený v holografickém balicím papíru. Váza s úzkým hrdlem a v ní jedna rozkvetlá růže, ze které už pomalu opadávají okvětní plátky. Vlčí máky prohýbající se pod tíhou vlastních květů... Překrásných a originálních kytic existuje spousta, ale jen jedna je dokonalá, ta vytvořená pro československou Vogue.
Už ani nevím, jak jsem na snové květinové kreace floristky Simone Gooch narazil. Muselo to být někde na Instagramu, nebo snad v showroomu Glossier? Možná ve výloze butiku Hermès. Těžko říct. Jistě vím jen to, že mě pohled na růžový květ toulitky z jejího účtu inspiroval k tomu, abych si domů pořídil metrový keř, který teď dokonale koresponduje s mramorovým stolkem v mé ložnici. Když jsem proto přemýšlel, koho oslovit, aby pro čtenáře Vogue CS sestavil valentýnskou kytici, bylo mi jasné, že to musí být právě Simone. 
Do květin se zamilovala krátce po škole během stáže v jednom květinářství nedaleko Sydney, kde také v roce 2005 založila vlastní značku Fjura (v maltštině je to výraz pro květinu). "Inspirovala mě láska k přírodě mých prarodičů a jejich jednoduchý přístup k životu," říká s úsměvem. Poté, co si ji začaly najímat značky jako Chanel, Gucci a Jimmy Choo, se začátkem roku 2015 přestěhovala přes půlku světa do Londýna.
Na místní květinovou scénu chtěla přinést trochu minimalismu a odvrátit se od aranžmá připomínajících venkovskou anglickou zahradu. "Mým hlavním cílem je respektovat a zdůraznit přirozenou krásu květin." Ve svém studiu nedaleko stanice metra South Kensington vytváří malá umělecká díla. "Prvním krokem je výběr květin, který je dán sezonou. Vybírám pouze ty nejkvalitnější dostupné květiny s ohledem na rozpočet klienta," vysvětluje Simone. 
A co tolik omílaná květomluva? "Do určité míry ano. Věřím, že mají květiny vlastní energii. Respektuji historii květomluvy, ale rozhodně mou práci v žádném směru neovlivňuje," dodává. Materiál pro tvorbu nakupuje v New Covent Garden Market, kde tráví téměř každé ráno. Její styl bych popsal jako svobodné uspořádání květin, které nakonec vždy vyvrcholí v poetické sochy. 
Největší valentýnské klišé? "Tucet červených růží," směje se a dodává: "Nejradši mám gardénie, protože momentálně žiju v Londýně a jsou nepřekonatelné. Jejich vůně a křehkost mě pokaždé přenese do rozpálené Austrálie."
Čím se při výběru květin řídit? "Moc na svou floristku netlačte a nedávejte jí milion požadavků. Vždy trvejte na těch nejkvalitnějších květinách, které jsou pro danou sezonu dostupné. Každý den jim dopřejte čerstvou vodu a dejte je co nejdál od topení a přímého slunečního svitu," radí Gooch. 
A když není čas na hrdinství? "Vyberte krásnou vázu s úzkým hrdlem a dejte do ní jednu květinu. Výsledek je vždy ohromující."