Vogue Daily

Rok od začátku války: Mír je stále daleko, ale naději si nesmíme nikdy nechat vzít, říkají ženy z Ukrajiny

Čtyři různé osobnosti, čtyři odlišné profese, jiné životní cesty i ideály. Jedno ale všechny tyto ženy spojuje: Ukrajina a válka, která jim změnila život, vnímání světa, rozebrala rodiny, vzala domovy. Co jim však nedokázala vzít, je chuť do života, touhu po míru a naději v zítřky beze strachu.
Uplynul rok od začátku války Ukrajiny s Ruskem. Rok od toho, co se Evropa začala ze dne na den měnit a vypluly na světlo světa krutosti, které pamatovali už jen pamětníci druhé světové války. A protože v naší zemi, společně s námi, žije přes 600 tisíc ukrajinských spoluobčanů, bylo více než na místě zeptat se jich, jak tento rok vnímají oni. 
Oslovila jsem proto čtyři ženy, Ukrajinky, aby zhodnotily předešlý rok. Jejich odpovědi přišly téměř okamžitě a byly plné emocí, obav i střízlivého nahlížení na situaci. Co jsem však u všech cítila téměř hmatatelně, bylo odhodlání věřit, že jednou nastane mír. Zároveň jsem si při čtení jejich zpovědí musela položit otázku: Jak by to vypadalo, kdyby svět vedly ženy? Možná stejně, možná nikoliv, ve výsledku by se ale možná tohle všechno nikdy nemuselo stát.

Marina Ritz, fotografka

Foto: Osobní archiv
24. února loňského roku se pro mě, stejně jako pro všechny Ukrajince, prakticky zastavil čas. Uvědomění si, že tam, kde jsem byla šťastná, důležitá a svobodná, teď padají rakety, hroutí se domy, umírají lidé a není možné dál vést normální život.
I přes vynucené stěhování do jiné země, dlouhé období adaptace, myšlenky na to, co se stalo, jazykovou bariéru a nedostatek energie (jak životní, tak tvůrčí), jsem díky laskavosti a vstřícnosti českých lidí mohla ve své oblíbené činnosti pokračovat, a dokonce se v ní dále zlepšovat. Jsem opravdu vděčná českým lidem a umělecké komunitě za jejich otevřenost a podporu.
Umělci vždy měli velká a statečná srdce, vysoké morální zásady a Česká republika může být hrdá na svou velkou uměleckou komunitu. Jsem si jistá, že s takovými přáteli a podporou dokážeme uchovat naši kulturu, uhájit svobodu, právo volby a vyhrát tuto strašnou válku s totalitním Ruskem. Tento rok uplynul s vírou a nekonečnou nadějí ve vítězství a v to, že období míru nám dá více příležitostí k rozvoji, tvorbě, lásce a sdílení. Upřímně, doufám v pokračující podporu České republiky a celého civilizovaného světa, všichni na Ukrajině jsou vám za to vděční! 

Tetiana Babčuk, majitelka beauty studií

Foto: Osobní archiv
Náročný, neopakovatelný rok plný obrovských ztrát a objevování vnitřních sil. Pakliže se mám ohlédnout zpátky za uplynulé měsíce, můžu říct jistě, že jsem předtím neměla nejmenší tušení, co všechno jsem schopna dokázat. Když vypukla válka, ovládlo nás nutkání k sebezáchraně nebo záchraně životů našich blízkých.
Méně a méně jsem spala, a přitom byla maximálně produktivní, řešila problémy desítek uprchlíků najednou, pokračovala v denní rutině — práce, dítě... A když jsem konečně cítila, že má rodina a blízké okolí jsou v bezpečí, přemýšlela jsem nad tím, co ještě můžu udělat pro Ukrajinu. Vymyslela jsem sérii pop-upů, na kterých jsme společně podporovali ukrajinské návrháře, přispívali na potřeby armády. Tyto akce mě nakoply k dalšímu vývoji. Jenomže v druhé polovině roku se změnila ekonomická situace a já sama jsem v rámci podnikání začala bojovat.
Válka nadále pokračuje, ale myslím si, že se od jejího začátku hodně změnilo. Povědomí o Ukrajině v mezinárodním měřítku je mnohem silnější, dříve málokdo věděl něco o ní, o jejích lidech. Změnili se Ukrajinci, navždy. Navíc válka jako lakmusový papírek odhalila povahu každého z nás. U někoho pozitivně, u někoho bohužel naopak.
Nesmíme zapomínat, válka trvá a my, co žijeme v bezpečí, bychom měli podporovat Ukrajince; ty, co zůstali ve svých domovech, ale i ty, kteří byli nucení odcestovat. Každý z nich vede svůj vlastní a těžký boj s realitou.

Julia Silajdžić, stylistka

Foto: Osobní archiv
Hodnotit rok 2022 je pro mě emocionálně velmi těžké, považuji ho totiž za jeden z nejnáročnějších. Můj život v Čechách se sice nezměnil nijak drasticky (ačkoli sdílet s jinými lidmi půl roku domácnost nebylo vždy zrovna lehké), avšak moje osobní obzory se rozšířily velmi — uvědomila jsem si spoustu věcí o sobě samé, o lidech i o vztazích, mezilidských i těch mezinárodních. 
První měsíce jsem fungovala jako jediný komunikační kanál mezi známými z Ukrajiny a Čechy, pořád mi zvonil telefon, pomáhala jsem všem — své rodině, ženám s dětmi, které potřebovaly pomoct s výjezdem ze střední Ukrajiny směrem na západ, až po úplně cizí lidi, kteří tu nikoho neměli. Jsem neskutečně vděčná za veškerou podporu, které se mi dostávalo od mojí rodiny, známých i českých občanů.
Dnes žijeme v jiné realitě. Muži z mojí rodiny bojují na frontě, strach o ně je naprosto paralyzující, ovšem stejně tak strašné je, jak jsme si na to zvykli. Naštěsti si voláme, vtipkujeme a tak nějak pořád čekáme na vítězství, konec všeho. Neustále si připomínám, jaké tu máme štěstí, že můžeme pomáhat, že si můžeme v klidu žít. Trhá mi srdce, že se na Ukrajinu v nejbližší době nejspíše nepodívám, doufám ale, že ta možnost jednou přijde a já se znovu projdu ulicemi, kde jsem vyrůstala, potkám lidi, které znám z minulosti. Také sním o tom, že ukážu svým dětem, odkud napůl pochazejí. Jakmile zavládne mír. 

Olena Zavhorodnya, režisérka, herečka, učitelka

Foto: Osobní archiv
Jsme v Praze od poloviny března. Já, moje dcera Oleksanda, moje matka Valentina a má neteř Masha. S sebou jsme měly jen malé batůžky a karimatky. Kouzelné a zarážející bylo, že naše první tramvajová zastávka se jmenovala Krymská. Ulice, kde jsme bydlely, zase nesla název Sevastopolská. A já se narodila na Krymu, ve městě Sevastopol. 
Válka však pokračovala. Cítila jsem, že v Praze musíme zůstat. Jakmile jsme se takto rozhodly, Praha nám začala otevírat svoji náruč. Od začátku jsem měla to štěstí, že jsem se zde stala uměleckou ředitelkou, zakladatelkou, režisérkou a herečkou ukrajinského divadla. Moje dcera navštěvuje českou školu, oblíbila si zdejší učitele i učení a navíc se jako herečka podílí na všech našich dětských a profesionálních produkcích, dokonce se už ke mně někdy přidává coby asistentka režie.
Můžu říct, že ač byl tento rok děsivý, přinesl mi do života řadu kouzelných změn, které ze mě udělaly sebevědomějšího, profesionálnějšího a upřímnějšího člověka. A musím zmínit i lidi, které jsem v Praze potkala — dali mi nové životní zkušenosti a zůstali po mém boku. Také jsem vděčná těm, kteří mi důvěřují. To vše mi dává křídla a sílu poděkovat, neupadnout do deprese a žít dál.