Vogue Daily

Revitalizace šatníku ve čtyřech krocích

Volný čas, který byste na jaře o víkendech zužitkovali cestami nebo návštěvami divadel a kin, můžete využít i jinak. A to rychlou, ale zato efektivní revizí šatníku. A nejlepší na tom je, že vám nezabere celé dny, nýbrž jedno odpoledne. Tak dopijte kávu, vypněte Netflix a chopte se dveří šatny. 
Foto: Bill Ray/The LIFE Picture Collection via Getty Images

A ven!

Ano, ano, i krutý guru úklidu Marie Kondo vždy hlásí, že prvním krokem je všechno oblečení dát na jednu hromadu a pak až třídit. Tak se do toho pusťte bez váhání i vy. Pokud si říkáte, že jste si přece v šatně uklízeli loni, ještě zdaleka netušíte, co vše tam za uplynulý rok „zabloudilo“. Bolí vás taková práce? Sklenička šampaňského do jedné ruky a do druhé plastový pytel na to, co už zde nechcete. A buďte nemilosrdní, stejně jako když komentujete Love Is Blind na Netflixu. Ano, víme, že jste se dívali. Každý se díval. A kdo říká, že ne, jde se podívat právě teď.

Magické číslo 3

Je šatna prázdná? Úžasné. Nyní je čas vytvořit si tři místa, kam začnete třídit šaty i doplňky. Na první poputují věci, co si bezpodmínečně chcete ponechat, na druhé darovat nebo prodat a na třetí vyhodit. Buďte poctiví, pečliví a zkuste třídění dodržet. A ne, opravdu si nenechávejte motivační džíny jako Miranda ze Sexu ve městě. Copak nevíte, co s nimi na konci dílu stalo?!

Péče

Ještě než oblečení vrátíte zpět do provětraného prostoru, je třeba jej uvést do původního stavu, takže to, co potřebuje čistírnu, dejte stranou a to, které potřebuje refresh, vyžehlete dohladka a vyvěste zpět na ramínka. 
NÁŠ TIP: Pro úsporu času a efektivní výsledek doporučujeme parní generátory Braun. Jsou intuitivní na manipulaci, vzhledem k velkému zásobníku na vodu nemusíte od žehlení neustále odbíhat a díky správné teplotě pro všechny druhy látek už není potřeba prádlo třídit a žehlička si poradí i s materiály, na které byste se ve spojitosti se žehlením báli jen pomyslet. 
Navíc, pokud dáváte přednost lehkým saténovým či hedvábným tkaninám, stačí nechat šaty jen na ramínku a vyžehlit párou.
Doporučujeme vyzkoušet i na pomačkané závěsy. Geniální. Důmyslný design a lehké ovládání je už jen milý bonus. Proč vám tento poklad vaše paní na úklid zatajila? 

To nejlepší nakonec

Teď už jen vrátit ponechané kusy zpět do šatny. Při opětovném plněním prostoru myslete na svoji intuici. To, po čem saháte nejčastěji, dávejte dopředu. Společenské šaty, volnočasové a oblečení do práce (pokud máte tu možnost) rozdělte, snažte se udržet jednotné barevné schéma. Doplňky vystavte tak, aby byly na očích. Pokud můžete, většinu pověste, v policích nedělejte komínky, ale stáčejte do ruliček právě jako výše zmíněná Marie Kondo. Po zhlédnutí jejích instruktážních videí budete vědět, proč máte najednou tolik prostoru k žití.
Text vznikl ve spolupráci s Braun.