Vogue Daily

Vogue Supports Local: Krystal Galaxy f. Lucie Brskovská (1994)

Třináct drobných podniků v okolí karlínské ulice Křižíkova se bude měsíc pyšnit výlohami, které pro ně vytvořili mladí talentovaní umělci. Vogue CS vybrala a oslovila obchody, bistra a restaurace a na měsíc si od nich pronajala jejich výlohy. DSC Gallery pak zvolila studenty a čerstvé absolventy uměleckých škol, kteří do nich umístili svá díla. 
Vogue Czechoslovakia s galerií umělecky spolupracuje už delší dobu. V loňském roce poskytla pomoc lokálním tvůrcům podporou módních návrhářů, ale také nákupem knih pro domovy seniorů. Letošní projekt na tuto snahu navazuje a ve složité pandemické situaci se snaží podat pomocnou ruku konkrétním drobným podnikům. Díla nainstalovaná ve výlohách upozorňují na znovuotevření a lákají kolemjdoucí k návštěvě.

Krystal Galaxy f. Lucie Brskovská (1994) – Twinkle Twinkle

Foto: Vogue CS
Krystal Galaxy f. Lucie Brskovská (1994)
Lucie Brskovská studuje v ateliéru Jiřího Černického na UMPRUM. Její obrazy fungují na principu deníkového záznamu, do kterých skrývá svůj další bohatý vnitřní svět. Kombinace různých médií, aditivní přidávání nesouvisejících objektů a lehkost i naivita zpracování vyvolává v divákovi zmatení. V reálném životě přeci růžová barva není tak růžová, jak se na první pohled může zdát. Intuitivní přístup v práci Lucie Brskovské vyvolává v percipientovi haptické dojmy – chuť, dotknout se obrazu a možná tak pochopit příběh, který se za dílem skrývá.
V Krystal Galaxy se skrývají opravdové poklady, osobní krystaly i krystaly určené ke skupinové práci pro terapeuty a léčitele a ručně vyráběné krystalové náramky i amulety. V nabídce najdete třeba Lapis Lazuli, kámen, který je součástí zlaté posmrtné masky Tutanchamona a který používala i královna Kleopatra jako prach pro své modré oční stíny.
Foto: Anna Krčková