Vogue Daily

Dneska se bude tančit všude

Ať už vás láká snový svět baletu, podmanivá atmosféra tanga, nebo žhavé latinskoamerické rytmy, dnes přichází vaše chvíle. Mezinárodní den tance připadá každoročně na 29. dubna a slaví se z iniciativy Mezinárodního divadelního ústavu už od roku 1982. 
Tanec: nejvyšší inteligence ve svobodném těle. — Isadora Duncan
Spojení hudby a pohybu člověka fascinuje odedávna, tanec v jakékoliv formě a podobě v sobě nese zvláštní přitažlivost. Ne náhodou jsou tolik populární taneční filmy a muzikály jako třeba Hříšný tanec, Flashdance, La La Land či Mamma Mia, Moulin Rouge nebo Varieté. Pokud máte smysl pro humor a chuť na něco opravdu retro, prozkoumejte, odkud se vzala hláška Zítra se bude tančit všude a najděte si stejnojmenný český film z roku 1952, kdy se tancem budoval socialismus a na jehož scénáři se podílel pozdější významný samizdatový spisovatel Pavel Kohout. 
Kostýmy od Erdem pro The Royal Ballet a produkci Corybantic Games Christophera Wheeldona.
Módní návrhář Erdem Moralıoğlu vytvořil 24 kostýmů pro nový balet podle Serenády Leonarda Bernsteina s inspirací starořeckými motivy. Výsledkem je série éterických, průsvitných sukní a trikotů v barvě šampaňského, kterým kontrastuje provedení mašlí.
Nejvyšší formou tance, která dokáže přenést do světa snů a ve které tanečníci vyjadřují každým pohybem myšlenky, emoce i přání, je náročný, přitažlivý a kouzelný balet, který inspiruje také návrháře a designéry. A crème de la crème české baletní scény je bezesporu Balet Národního divadla. V programu oslav letošního Mezinárodního dne tance ho najdete i letos, a to na Střeleckém ostrově, kam se oslavy vracejí po dvou letech. Čekají vás vystoupení nejlepších českých tanečníků, workshopy, gala představení profesionálních tanečních souborů i after party. Vstup na akci je zdarma.