Vogue Daily

Nahá v 56 letech: Proč média zdůrazňují věk Pavlíny Pořízkové?

Na svém Instagramu s 366 tisíci sledujícími i v médiích bojuje proti sexismu a ageismu, chytře a s nadhledem. Když se má přesto prakticky nahá objevit na obálce Vogue, dá se předpokládat, že její fotka zboří internet. A to se taky stalo.
„Všechno, co si někdo dovede představit, může někdo uskutečnit.“ Slova Julese Verna stále platí. Co se změnilo, je doba, za kterou lze uskutečnit cestu kolem světa. Osmdesát dní? Ale prosím vás, naše květnová obálka to zvládla za pár vteřin. Aby ne, když ji krášlí Pavlína Pořízková, ještě navíc oblečená pouze do průsvitného body značky The Great Eros.
Kdo Pavlínu sleduje na Instagramu, ten ví, jak umně dovede vrhat světlo, kam se jen málokdo odváží. Jedním z velkých témat, která se svou komunitou sledujících řeší, je právě to, proč by ženy od určitého věku nemohly být sexy. Proč je jí nyní vytýkáno, za co byla ve dvaceti, třiceti letech oslavována?
„Naše společnost si cení upřímnosti a pravdy, alespoň tak to říkáme, ale není to vždy pravda,“ pověděla mi během rozhovoru. Každý, kdo dobře vidí, musí uznat, že vypadá absolutně fantasticky – i bez kosmetických zákroků, retuše, make-upu. Tak kde se bere ta nenávist? Může za to puritánství? Závist? Pochopitelně jsme čekali, že obálka způsobí pozdvižení. Co nás příjemně překvapilo, bylo, jak málo negativních reakcí skutečně vyvolala. A potom, beztak se všechny ztratily ve stínu reakcí pozitivních.
Pavlínu zachycenou Marií Tomanovou okamžitě sdíleli nejen fanoušci na Instagramu, ale také desítky předních světových médií.
„Supermodelka Paulina Porizkova dokazuje, že s přibývajícím věkem je opravdu ještě lepší, a na obálce Vogue odhaluje své neuvěřitelné tělo ve věku 56 let.“ – Daily Mail
„V Česku narozená švédská supermodelka na obálce květnového vydání československé Vogue nenechává fantazii příliš. 40 let po své první, německé obálce Vogue, na Instagramu sdílí fotografii, ze které padá brada.“ – Fox News
„Nemáme slov! Paulina Porizkova na sobě nemá nic (a tím myslíme opravdu nic) než průsvitné černé body na květnové obálce československé Vogue – a tvrdit pouze to, že vypadá úžasně, jednoduše nestačí.“ – Us Weekly
„Více než 42 tisíc fanoušků, včetně Padmy Lakshmi, Lisy Rinny, Heleny Christensen a Elle MacPherson, dalo fotce like za její zjevnou krásu, ale také hloubku.“ – Yahoo! News
Atp.
Kromě oslavného tónu ovšem snad všechna média sdílela ještě jedno: V titulku jejich zprávy zaznělo, že se Pavlína ukázala nahá v šestapadesáti letech. „Všechno, co si někdo dovede představit, může někdo uskutečnit.“ A teď si představte, že jednoho dne vyjde Vogue s téměř nahou šestapadesátiletou ženou na coveru a nejenže nikdo nebude v šoku, nikomu nebude připadat zdůraznění jejího věku relevantní.
Květnové číslo československé Vogue je věnované zrání – myšlence nebo spíš víře, že krása ani smyslnost nejsou podmíněné věkem. Lepší cover star jsme si nemohli přát.
Vydání seženete na stáncích, nebo si ho můžete objednat online.