Vogue Daily

Dánský princ Nikolai, naše prosincová cover star

Čím je dánská královská rodina překvapivější, tím je sympatičtější. Poznejte nejstarší vnouče současné královny Markéty II., hvězdu nového vydání československé Vogue.
Foto: Marco van Rijt
Bylo, nebylo, v království za bůhví kolika horami a řekami žil princ, který se rozhodl, že zkusí modeling. A nikdo mu to neměl za zlé. Tohle království totiž (na rozdíl od jiných, v nichž nervy drásající dramata z královského paláce inspirují k seriálům na Netflixu) bylo a je dost v pohodě. Vlastně je tak v pohodě, že rok co rok obsazuje přední příčky na seznamu nejšťastnějších zemí světa. Tak v pohodě, že si v něm jsou všichni plus minus rovni, a dokonce i královna občas vymění žezlo za tužku. Tu navrhla kostýmy pro balet, tamhle zase ilustrovala místní vydání Pána prstenů. A lid ji za to má snad ještě raději. Vítejte v Dánsku – zemi, kde je realita pohádkovější.
Princ se jmenuje Nikolai. Nikolai William Alexander Frederik. Protřepat? No hlavně ta jména nepomíchat. Nikolai po Nicole Baird, tetičce z máminy strany, William po pradědečkovi Williamu Manleymu, Alexander po mamince a Frederik? Tak se jmenuje jeho strýc, korunní princ, a taky je to běžné jméno dánských králů. Právě Frederik jednoho dne nejspíš nahradí Markétu II. Jednadvacetiletý Nikolai je v linii následnictví trůnu až sedmý.
Jeho rodiči jsou Joachim Dánský a Alexandra Manley, hraběnka z Frederiksborgu. (Joachim a Alexandra jsou pátým rokem rozvedení.) Nikolai má bratra Felixe a z otcova druhého manželství pak ještě nevlastní sourozence Henrika a Athenu.
Modelem se stal předloni, kdy podepsal smlouvu s agenturou Scoop Models. U ní mimochodem začínala třeba také Cara Delevingne, se kterou Nikolai sdílel své první přehlídkové molo, a to během show kolekce Burberry pro podzim 2018. Později otvíral první přehlídku Kima Jonese pro pánský Dior. Ten si ho vybral i do kampaně ke kolekci.
Foto: Marco van Rijt
Loni jste ho mohli vidět na obálce pánské edice ukrajinské Vogue, pochopitelně oblečeného do Dioru. V rozhovoru mimo jiné prohlásil, že věří v boha i v to, že recyklování zachrání svět. „U nás doma třídíme lahve, šetříme vodou a ke spotřebě jídla se snažíme přistupovat zodpovědně,“ vyprávěl. A když už je řeč o jídle – nejraději má prý kachní konfit, čínská kuchyně je jeho nejmilejší a crème brûlée umí přímo fantasticky. S oblibou nosí sametové smokingy a sleduje filmy Christophera Nolana, každý viděl hned několikrát; zvláštní místo má v jeho srdci Interstellar.
Zelenooký princ Nikolai Dánský, hrabě z Monpezat, přes svůj raketový start u modelingu zůstat nehodlá. Nevnímá ho jako vysněnou profesi, ale příležitost zkusit si během studií obchodní školy něco, co ho zajímá a k čemu by mu jinak nejspíš dveře zůstaly zavřené.
Z jakého směru o něm uslyšíme příště, zůstává ve hvězdách. Vlastní instagramový účet nevede, anebo se o tom alespoň veřejně neví, a tak ho prozatím můžeme sledovat leda skrze oficiální účet dánské královské rodiny, kde se přinejmenším jednou za rok, vždy 28. srpna, objeví jeho portrét doplněný o přání k narozeninám. Nezbývá, než čekat a mezitím listovat tam a zpátky Nikolaiovou cover story v prosincovém vydání československé Vogue.