Knihy

Knihy módou povinné

Krásné jako dekorace na stole, fascinující a bohatě ilustrované uvnitř. Které knižní novinky o módě nyní zahrnout do sbírky?
V nepřeberném množství knih o módě nemusí být snadné vybrat takové, které jsou nejen krásné, ale také hodnotné. S následující trojicí novinek chybu neuděláte. Nejenže se v nich dočtete, co jste možná ani netušili, ale dost možná je budete zavírat inspirování. A – a to hlavně – se k nim pravděpodobně budete rádi vracet…
Zdá se to být téměř překvapující, když si člověk uvědomí, že značka Louis Vuitton s kořeny sahajícími až do poloviny devatenáctého století vyrábí oděvy teprve od roku 1998. Od té doby se ale ledacos změnilo. Tradiční dům je dnes známý nejen pro špičkově zpracovaná zavazadla, ale i progresivní módou a spolupracemi s umělci, jako je Takashi Murakami, Richard Prince nebo Stephen Sprouse. Kniha Louis Vuitton Catwalk obsahující více než 1350 ilustrací je první souhrnnou antologií prêt-à-porter kolekcí, které pro značku navrhovali Marc Jacobs (1998–2013) a Nicolas Ghesquière (2013–současnost).
Na 500 modelů ze sbírky muzea Módního institutu technologie v New York City obsahuje titul Fashion Designers A–Z, který lidsky, zábavně vysvětluje filozofii a estetiku předních módních designérů, od Coco Chanel přes Cristóbala Balenciagu až po Vivienne Westwood. Čím byla jejich tvorba zásadní? A jaký měla vliv na směr, jímž se dnes móda ubírá? Na to vám odpoví Valerie Steele, ředitelka a hlavní kurátorka muzea, kterou Suzy Menkes trefně nazvala Freudem módy. Sama Menkes, jejíž práci můžete najít na webech mezinárodních edic Vogue, přitom ke knize napsala předmluvu.
Uznávaný couturiér Azzedine Alaïa byl výjimečný. Třeba tím, že si navzdory dnešnímu turbulentnímu stavu módy uchoval „pomalé“ tempo a tvorbu představoval až ve chvíli, kdy si byl jistý, že ji představit chce. Třebaže to znamenalo dvě kolekce sezonně, anebo klidně žádnou – pro obchodní dům Barneys jednou pouze upravil kolekci předchozí. Své klientky si vybíral na základě jejich osobnosti. V médiích byste ho také často nenašli, téměř nevycházel z domu. A v časopisech nejenže neinzeroval, příliš své modely ani nepůjčoval na focení. Letos, rok po jeho smrti, znovu vychází kniha, kterou Assouline vydalo již před šestadvaceti lety. Ta odhaluje intenzivní přípravu přehlídky jeho kolekce na jaro a léto 1992. Prosper Assouline, zakladatel nakladatelství, publikaci označuje za „poctu skutečnému géniovi a příteli.“