Vogue Daily

Proč tolik povyku kvůli dekoltu Sydney Sweeney?

Pokud přijde řeč na erotogenní zóny, určitě budete souhlasit, že prsa jsou nejoblíbenějším objektem zájmu. Nejsou to jen pytle tvořené tukem, žlázami a kanálky. Dohromady tvoří něco mnohem krásnějšího a jedinečného. Prsy se krmí miminka. Nádherně se vyjímají na obrazech v galeriích. Když jsem vystresovaná, uklidní mě, když si na ně sáhnu. Prsa jsou skvěle navržené kousky. Pořádně mě proto štve, že se prsa posledních pár týdnů ocitají v epicentru možná nejhloupější kulturní války naší doby.
Foto: Kravitz/FilmMagic
Sydney Sweeney
„Skončí éra woke kvůli ňadrům Sydney Sweene?" takhle se před pár týdny ptal pravicový kanadský titul The National Post poté, co herečka poprvé vystoupila ve vlastní show Saturday Night Live. Jestli si z tohoto novinového titulku vyvozujete, že šestadvacetiletá herečka v živě vysílaném přenosu na kanále GB News oznámila a názorně předváděla spolupráci s nějakou značkou spodního prádla, tak se pletete. Prostě jen na sobě měla šaty s hlubokým výstřihem.
Nebyl to ale jediný novinový plátek, který si do outfitu moderátorky rýpnul. Časopis The Spectator přirovnal vystoupení hvězdy filmu S tebou nikdy (Anyone But You) v jejím pořadu k návratu „chichotající se blondýnky s úžasným dekoltem… tvora, který se nachází na pokraji vyhynutí“. Znělo to tak, jako by někde existoval bunkr, v němž se ukrývají Pam Anderson a Gemma Atkinson z Hollyoaks a čekají, až ty zlé feministky přestanou mluvit o body neutralitě a o tom, že maskulinní pohled dělá z žen sexuální objekty.
„Muži se ohledně vyjadřování k ženskému zevnějšku naučili korektně tančit mezi skořápkami,“ psaly noviny a radovaly se, že tyhle doby jsou pryč díky Sydney Sweeney, která poskakuje, směje se a má pořádná prsa. Muži jsou jejím vystoupením osvobozeni od tyranské nadvlády žen, která je zdvořile žádá, aby jim necivěli na ňadra, pokud se jim to nedovolí! Už zase mohou v klidu přiznat, že se jim líbí pouze dívky s blond vlasy, proporcemi glamour modelek a ideálně ve věku 16 – 25. Staré dobré časy jsou zpět. A s nimi všechny atributy, které je provázejí – časopisy pro muže, TV reality show s prsatými modelkami skákajícími na trampolínách, aniž by se nad tím někdo pozastavoval, a zajíčci z Playboye, kteří Hugha Hefnera zásadně nekritizují.
Nalijme si ale čistého vína: Celá ta záležitost je hodně podivná. Není to poprvé, co výstřih Sydney Sweeney způsobil, že se muži středního věku chovají, jako by nikdy předtím neviděli prsa. Přitom na YouTube se dají dohledat videa, ve kterých je Sydney Sweeney nahoře bez v televizní sérii Euphoria v postavě teenagerky Cassie Howard. Když čtete jakýkoli rozhovor s ní, vždycky v něm dojde na otázky ohledně jejího hrudníku. Samozřejmě, že je to kvůli tomu, že je slavná a sexy. Je tudíž naprosto normální, že lidé mají rádi lidi slavné a sexy (vzpomeňte si, jaký mediální rozruch způsobila značka Calvin Klein, když do spodního prádla oblékla herce Jeremyho Allena Whitea). Nemůžu se ale ubránit pocitu, že v případě Sydney Sweeney jde o její téměř neustálou sexualizaci. Pokud jde o prsa, společnost se chová opravdu zvláštně.
Mrkněme na profil Emily Ratajkowski z roku 2018, který vyšel ve francouzské Marie Claire. Kulturní kritik Thomas Chatterton Williams popsal modelku a spisovatelku jako „obdařenou nejdokonalejšími prsy své generace“ (pardon, ale moje vlastní vnady tohle tvrzení vyvracejí), načež ho totálně zmátl fakt, že by mohla mít prsa a zároveň být fanynkou chilského spisovatele Roberta Bolaña. „Pouhá skutečnost, že znala Bolañovo jméno, se zdála neuvěřitelná,“ napsal zmateně. Christina Hendricks v době, kdy zářila v seriálu Šílenci z Manhattanu (Mad Men), neustále dostávala otázky, zda jsou její prsa opravdová. Nakonec byla nucena se vyjádřit. Časopisu Mail řekla: „Jsou očividně tak pravá, že to musí dojít každému, kdo někdy prsa viděl nebo se jich dotkl.“ K dohledání je dokonce reportáž z červeného koberce z roku 2006. V ní je návrhář Isaac Mizrahi natolik fascinován dekoltem Scarlett Johansson v modelu od módní značky Valentino, že se jí ptá, zda má na sobě podprsenku. A aniž čeká na odpověď, popadne její levé ňadro, aby si udělal vlastní názor. Žijeme v éře nahých šatů, červené koberce a módní mola jsou přeplněna malými, pevnými prsy pod úplně průhlednými topy. Když má ale někdo větší velikost prsou, tak už je to událost? Jako bychom se všichni ocitli uprostřed krvavého dramatu Carry On, jehož dusná atmosféra dává tušit, že někdo znenadání vykřikne: „To je ale šťabajzna!“
Čím to je, že prsa (a zvláště ta velká) umějí způsobit, že se mysl tolika lidí zamlží? Zajisté můžete namítnout, že to má biologický důvod. Pravděpodobně jsou k dohledání na Redditu rádoby vědecká vlákna s vysvětlením, že větší prsa signalizují plodnost. A že se muži řídí instinkty svých jeskynních předků, milují prsa, přemýšlí penisem. Prostě že si muži nemůžou pomoct. Existuje kniha The Chemistry Between Us: Love, Sex and the Science of Attraction, ve které se píše, že ti z nás, kteří byli kojeni v dětství, zažívají uvolnění hormonu štěstí oxytocinu, když se v dospělosti dotknou prs či je uvidí. Dostáváme se tak k freudiánskému vysvětlení faktu, proč jsou prsa tolik fascinující. Freud dával do souvislosti ukojení, které se dítěti dostává pitím mateřského mléka, a sexuální uspokojení.
Možná vás nepřekvapí, že se malá ňadra se nálepkují označeními jako „módní či cool“, zatímco pro velké poprsí tu máme výraz „pořádné kozy“. Za tím vším musíme do minulosti – máme za sebou celá desetiletí popkultury, ve kterých byla velká ňadra brána jako zkratka pro sexuální dostupnost. Nejlépe to asi vystihla jedna moje kamarádka: „Ukazuju prsa ne proto, abych se zalíbila mužům, ale proto, že se moje prsa prostě nevejdou do topů normální velikosti.“
Takže, co dál? Možná mají novináři z časopisu The Spectator pravdu a všichni se vracíme k morálce, která panovala v devadesátých letech 20. století. (Až mě příště uvidíte, budu mít na sobě devadesátkovou podprsenku s vycpávkami.) Nemyslím si však, že to je pravděpodobné. Proč? Nezdá se, že by Sydney Sweeney byla zrovna nadšená z mely, která se okolo ní rozpoutala. Nesouhlasí s tím, jak se z ní dělá sexuální objekt. (Šok!) V jednom z rozhovorů se vyjádřila jasně: „Lidé si zvykli o mně mluvit, jak uznají za vhodné. Mají pocit, že jsem jejich vlastnictvím, že nejsem lidská bytost.“ A tak si nechala zkrátit vlasy a obarvit je nahnědo. Americký kongresman Jared Moskowitz asi někde vzlyká...
Článek vyšel původně ve Vogue UK.