Hudba

Takhle vznikl kultovní klip George Michaela Freedom! '90

Jde o jeden z nejdůležitějších momentů současné pop-kultury. V dějinách hudby a módy se totiž dosud neobjevilo tak ikonické propojení. Přece víte, o čem je řeč: o kultovním videoklipu George Michaela Freedom! '90. 
Foto: Kevin Mazur/Getty Images
George Michael a Linda Evangelista během natáčení klipu Too Funky v Paříži, 1992
S nápadem obsadit elitu devadesátkových supermodelek, včetně Naomi Campbell, Lindy Evangelisty, Cindy Crawford, Tatjany Patitz a Christy Turlington, tehdy přišla stylistka, dnes dopisovatelka britské Vogue Camilla Nickerson. O jejich vizáž se postaral vlasový mág Guido Palau a na lipsync dohlížel známý choreograf a tanečník Louis Johnson. „Vzniklo něco nepřekonatelného, byla to skutečná hymna svobody," vzpomíná redaktor Vanity Fair Derek Blasberg. 
V jednomu z rozhovorů pro stejný titul Cindy Crawford jednou přiznala, že video považuje za jeden z důležitých milníků, ne-li vrcholů své kariéry. „Text jsem se učila, zatímco mi dělali vlasy a make-up, všechno se to dělo strašně rychle. Ani nevím, přišlo mi, jako bychom natáčeli jen pár hodin. Možná proto, jak moc jsem si to užila," řekla Linda Evangelista pro časopis People. 
„Připadalo mi, že je na place strašná tma, skoro jsem neviděla, kam šlapu, a když mi řekli, že budu ve vaně, trochu jsme si zoufala. Ostatní mají určitě lepší role, napadalo mě. Když jsem ale výsledný záběr viděla, byla jsem nadšená," vzpomíná v dokumentu Supermodels Cindy.

„Na návrh Camilly Nickersons jsme se s Georgem potkali v LA v klubu Roxbury na Sunset bulváru. Přišel k nám a řekl: ,Tak co? Co za to chcete?' ,A já jen: Hromadu peněz a cestu tam i zpět v concordu.' Pamatuji si, že odvětil: ,A to je všechno?' A já přikývla. Pak už si jen pamatuju, že sedím v letadle," vybavuje si v dokumentu Naomi Campbell. 
„Nemyslela jsem si, že nás to všechny tak vystřelí do centra pozornosti. Ale užívali jsme si to. Vrchol toho všeho? Když jsme se při defilé Versace přehlídky s holkama držely kolem pasu a zpívaly Freedom, kterou nám tehdy pustily. To bylo nezapomenutelné," dodává Linda.