Filmy

Prosincové filmové premiéry, které byste si rozhodně neměli nechat ujít

Beyoncé, Willy Wonka, Aquaman, Caravaggio, Perinbaba či nový Polanski jsou jen malým výčtem toho, co se objeví v kinech v prosinci 2023. Na co půjde redakce Vogue? Inspirujte se našimi tipy. 
Foto: Jaap Buittendijk/Warnes Bros. Pictures
Timothée Chalamet ve filmu Wonka

Wonka

Sabrina Karasová, on-line editor: Roald Dahl patří mezi mé nejoblíbenější autory. Jeho dílo Karlík a továrna na čokoládu, které vydal roku 1964, je úlet. Právem se stalo jednou z nejprodávanějších knih pro děti na světě, podle níž vznikl i muzikál a doposud dvě filmová zpracování. Těžko si představit, že by mrazivě úchylné pojetí role Willyho Wonky v podání vynikajícího Johnnyho Deppa z roku 2005 mohl někdo překonat. Nemožné je si jen pomyslet, že by vizuální zpracování kouzelného světa továrny, na něž i dospělí zírali s upadlou čelistí, mohl udělat někdo ještě lépe a překvapivěji než Tim Burton. Jaká bude realizace v podání režiséra Paula Kinga, který má už v portfoliu fantastického Paddingtona? A jak se hlavní role zhostí roztomilý Timothée Chalamet? Těžkého srovnávání budu naštěstí ušetřena – Wonka je prequelem Karlíka a továrny na čokoládu, takže Chalamet bude hrát Wonku v dětství a zamlada ještě dřív, než se vůbec potkal s Karlíkem. 
V kinech od 14. prosince 2023

Aquaman a ztracené království

Michaela Dombrovská, editor: Ve světě DC se chystá další novinka. Aquaman se sice usadil a nadšeně se věnuje rodičovským povinnostem, záchrana celého světa se ale naštěstí brzy přihlásí o slovo a zvítězí nejen dobro, ale hlavně vizuálně zajímavá a pořádně akční podívaná. Arthur (Jason Momoa s typicky uhrančivým pohledem) musí požádat o pomoc svého nevlastního bratra Orma (Patrick Wilson tak dostává druhou šanci), aby ochránil Atlantidu před Black Mantou (v podání oslnivého Yahyy Abdul-Mateena II), který v posedlé snaze pomstít smrt svého otce vypustil ničivou zbraň. Tuhle speciální lahůdku si nechám na dobu mezi svátky, až budu přeslazená cukrovím. A opět doporučuji originální znění (případně s titulky).
V kinech od 21. prosince 2023

Caravaggiův stín

Cindy Kerberová, fashion & beauty editor: Protože miluju Caravaggia, určitě si nenechám ujít životopisné drama (a z dětství crush na Michela Placida, který tento film režíroval, napsal scénář a také v něm hraje) popisující život tohoto neskutečně talentovaného malíře. Anotace k filmu slibuje pohled do mysli geniálního umělce, jehož složité vnitřní rozpory a hluboká traumata výrazným způsobem ovlivnily jeho estetiku. Placido ukazuje Michelangela Merisiho (skutečné jméno Caravaggia) jako rockovou hvězdu, rebela bez příčiny čelícího důsledkům svých bezohledných životních rozhodnutí v době, kdy nad životem a smrtí každého člověka vládla všemocná církev. Skvělou volbou je určitě i obsazení Riccarda Scamarcia do hlavní role, jeho vzhled a zejména oči se sem skvěle hodí. Plusové body a dalším důvodem, proč jít na tento film, představují i Isabelle Huppert a Louis Garrel. 
V kinech od 14. prosince 2023

Jagna

Magda Žůrková, head of creative digital content: Polský film Jagna podle knihy Sedláci od Władysława Reymonta, který za toto dílo získal Nobelovu cenu, míří do kin. Motiv zakázané lásky v rurálním Polsku konce 19. století je na plátně vyprávěn technikou animované malby, kterou můžeme znát z filmu od dvojice stejných režisérů (DK Welchmana a Hugh Welchmana) S láskou Vincent, jež byl nominovaný na Oscara. Zároveň jsou do filmu zapracované obrazy významných představitelů hnutí Mladé Polsko z přelomu 19. a 20. století, ovlivněné hlavně romantismem a secesí. Strhující vizuální podívanou podkresluje tradiční folklorní hudba. Věřím, že tato slovanská tematika může zaujmout díky svému krásnému zpracování i publikum, které folklor běžně neoslovuje.
V kinech od 9. listopadu 2023

Renaissance: A Film by Beyoncé

Sandra Mai Tranová, social media manager: Na jejích koncertech vždy dominuje extatická radost davu, akrobatická choreografie a extravagantní outfity od designérů vytvořené přímo pro ni na míru. Nyní tuto energii přenáší na stříbrné plátno. Renaissance: A Film by Beyoncé tato hvězda napsala, režírovala a produkovala. Stejně jako snímek Taylor Swift: The Eras Tour představuje film lákavou náhradu pro ty, kdo neměli možnost získat vstupenky na koncerty. Současně nám Beyoncé v několika klipech dovoluje nahlédnout do svého osobního života. Koncert v kině? Zážitek je zcela odlišný, ale přesto to stojí za to, zejména pokud se publikum zapojí, zpívá a tancuje.
V kinech od 1. prosince 2023