Filmy

Na co v říjnu do kina podle redakce Vogue

Návrat velké hvězdy, sci-fi romantika, zbrusu nový Scorsese — a s ním i DiCaprio a De Niro, animák ze země, z níž byste to asi nečekali, a jedna ryze česká premiéra. Kde se můžete potkat s redaktory Vogue v říjnu? V kinech — na následujících premiérách. 

Zabijáci rozkvetlého měsíce

Ondřej Lipár, managing editor: S pozdní tvorbou žijících klasiků to může být obtížné — někteří hřeší na svou dobrou pověst, jiní upadají do rutiny. Režisér a scenárista Martin Scorsese je zářnou výjimkou. Udržuje si vysoké tvůrčí tempo, a přitom pokaždé přichází s něčím jiným. Jeho nejnovější snímek se vrací do 20. let minulého století k vraždám, k nimž docházelo na území kmene Osedžů, kde se nalézají bohatá naleziště ropy. Uvidíte boj o moc, půdu a peníze. V hlavních rolích Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro a Jesse Plemons.
V kinech od 19. října 2023 

Jeanne du Barry - Králova milenka

Cindy Kerberová, fashion & beauty editor: Tento měsíc mám více premiér, které si nechci nechat ujít, ale kdybych měla jmenovat jen jednu, bude to návrat Johnnyho Deppa na filmová plátna v roli francouzské krále Ludvíka XV. Ten tu navíc mluví francouzsky, tak jsem zvědavá, jak moc sexy hlas to bude tentokrát. Historické drama už podle názvu mapuje životní příběh Jeanne Bécu, dívky z chudých poměrů, která díky své chytrosti a kráse rychle vystoupá na společenském žebříčku a stane se královou milenkou. Přestěhuje se přitom do Versailles, což ve své době vzbudí velké pozdvižení, a zbytek určitě znáte. Maïwenn, která se obsadila do hlavní role Madame du Barry, výpravný film zrežírovala a je i spoluautorkou scénáře. Na všechna tato spojení jsem opravdu zvědavá.
V kinech od 5. října 2023

Citlivý člověk

Sabrina Karasová, on-line editor: Román Jáchyma Topola Citlivý člověk vyšel v roce v roce 2017 v Torstu. Na základě pouhých několika stránek z této knihy připravilo pražské libeňské Divadlo Kámen divadelní hru Poříčská madona, která se odehrává v rychlém tempu a je plná dějových zvratů. Jsem tedy zvědavá, jak si s knižní předlohou, která je mnohem, mnohem košatější, poradil filmový režisér a spoluautor scénáře Tomáš Klein. A ještě zvědavější jsem na fakt, jak se podařilo zasadit žiletkově ostrou (a rozhodně ne veselou) hudbu Filipa Topola do road movie, kterou ČSFD označuje jako komedii.
V kinech od 12. října 2023

Generace F

Kristýna Jandová, on-line editor: Kdybych si po roce a půl mateřství mohla odskočit do kina právě teď, nenechala bych si ujít jedinečnou Emilii Clarke v komediálním a romantickém sci-fi Generace F. Umělá inteligence se stává čím dál větší součástí našeho každodenního života, a tak se snímek od režisérky Sophie Barthes zabývá vztahem mezi technologií a těhotenstvím. Manželský pár Rachel a Alvy se rozhodnou mít dítě. Rachel ale jako živitelka rodiny nemůže obětovat svůj čas změnám, které těhotenství přináší. Nová doba však přináší i nové možnosti. Jedná se o technologický pokrok, anebo se zbytečně vzdalujeme přirozenému světu? Po boku Emilie Clarke hraje ve filmu britský herec Chiwetel Ejiofor.
V kinech od 19. října 2023

Bílé plastové nebe

Jan Boublík, fashion feature editor: Už jste někdy přemýšleli nad tím, že se nechcete dožít vlastního stáří? V distopickém příběhu Bílé plastové nebe tuhle otázku řeší dost svérázně. Po dovršení padesáti let je každý občan postupně přeměněn ve strom. Když se ale hlavní postava maďarského animovaného snímku Stefan dozví, že se jeho milovaná žena Nora dobrovolně přihlásila k darování vlastního těla dávno před vymezeným věkem, vydává se na dobrodružnou cestu, aby ji zachránil. Za každou cenu.
V kinech od 12. října 2023