Filmy

Na co do kina v červnu? Tipy na nejzajímavější premiéry podle redakce Vogue

Horory, animované drama i životopisné filmy o umělcích... Jaké filmy si vyberete coby kulisy ke svým červnovým romantickým schůzkám?
Foto: Warner Bros. Pictures
Film Strážci (The Watchers)

Strážci

Kateřina Špičáková, online editor: Miluju horory a letos se s novými žánrovými přírůstky roztrhl pytel. Strážce, adaptaci stejnojmenné knihy A. M. Shine, vyhlížím už delší dobu. Je to totiž folk horor a ty mám vůbec nejradši. Mysteriózní příběhy, v nichž se protagonista ocitá v izolované komunitě, kde neplatí pravidla současného moderního světa tam venku. Je to i případ osmadvacetileté Miny (Dakota Fanning), která žije v západním Irsku a jednoho dne se při projížďce autem ztratí v hustém lese. Od prvních momentů cítí, že s tím místem je něco špatně, a když ji temný porost začne doslova pohlcovat, schová se do podivného úkrytu, kde potká tři cizince. Od nich se dozví, že je skrze velké okno každou noc chodí pozorovat neviditelné, nadpřirozené bytosti. Jsou to pohanská božstva? Jsou to mimozemšťani? Nebo ještě něco docela jiného? Mysteriózní počin natočila Ishana Shyamalan, dcera legendárního mistra napětí a nečekaných zvratů M. Night Shyamalana (Šestý smysl, Vesnice, Znamení). Jedná se o její celovečerní debut, takže jsem opravdu zvědavá, jak daleko padlo jablko od stromu.
V kinech od 6. června 2024

Zvedá se vítr

Jana Patočková, fashion features editor: Japonské studio Ghibli získalo na letošním filmovém festivalu v Cannes čestnou Zlatou palmu jako ocenění za přínos světové kinematografii. Stojí za ním především tvůrce Hajao Mijazaki, který svými fantastickými animovanými příběhy stačil okouzlit více než jednu generaci dětí a jejich rodičů. Zvedá se vítr ohledává ovšem jiné teritorium, než je pohádka – jde o animované drama s historickým námětem, které se prostřednictvím fiktivní biografie japonského leteckého konstruktéra vrací do dob druhé světové války a ještě o trochu dále do minulosti. V Japonsku šlo v roce premiéry (2013) o vůbec nejvýdělečnější film roku a díky distribuci Aerofilms ho konečně v kinech můžeme vidět i u nás.
V kinech od 13. června 2024

Horizont: Americká sága

Sabrina Karasová, online editorka: Kevin Costner se představuje v hlavní roli i v režisérském křesle, coby spoluautor scénáře i jako producent. Do čeho že to vrazil svou energii, um, peníze a čas? Téma je hodně ožehavé pro Spojené státy, které si zakládají na své demokratické podstatě, nicméně jejich vznik provázelo uloupení země původním obyvatelům, násilné osidlování a zotročování dalších lidí. Čtyřdílná Americká sága ze starého dobrého divokého západu se odehrává za občanské války v 60. letech 19. století a popisuje boj i rozkvět americké společnosti té doby. Akcentuje fakt, že dobrovolné přistěhovalce do Ameriky, ať už pocházeli z jakýchkoliv částí světa, spojoval gen dobrodružství. Kromě Kevina Costnera se v hlavních rolích představí Sienna Miller, Jena Malone či Sam Worthington. 
V kinech od 28. června 2024

A Quiet Place: Day One 

Sandra Mai Tranová, social media manager: Ticho mě děsí snad i víc než přelidněné Staroměstské náměstí o víkendu. A co teprve ticho v hororech – to jen čekáte na moment, kdy vás náhlá lekačka zvedne ze sedadla a vysypete na sebe celý kyblík popcornu. V červnu si i přesto z premiér vybírám Tiché místo: Den první – prequel k sérii apokalyptických hororů, který se odehrává, než svět utichl. Děj sleduje Sam, kterou hraje oscarová herečka Lupita Nyong’o. Ta navštíví New York právě ve chvíli, kdy ho napadnou mimozemšťané. Spojí se s cizincem Erikem (Joseph Quinn) a zoufale se snaží dostat z města včas. Jak trailer naznačuje, můžeme očekávat akci a lekačky, které nám nedají spát. Také se těším na Josepha Quinna, jehož smrt v seriálu Stranger Things, pokud si dobře pamatuji, patřila mezi ty nejtragičtější.
V kinech od 27. června 2024

Perugino – věčná renesance

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Po roce se k nám konečně dostává historický dokument, který natočil Giovanni Piscaglia tentokrát na téma italské renesance, na níž jsou obyvatelé Apeninského poloostrova patřičně hrdí (s ohledem na současnost není divu, že se pořád vracejí ke své slavné minulosti). Režisér spolu s hercem Markem Boccim se věnující především malíři, který stojí tak trochu ve stínu slavnějších současníků a žáků, ovšem pro samotný vývoj jednoho z nejkrásnějších výtvarných stylů je zcela zásadní figurou. Pietro Perugino mj. vyzdobil stěny Sixtinské kaple v Římě a právě na jeho dílo se filmaři zaměřují do všech možných detailů. Díky tomuto dokumentu můžete pochopit, proč právě renesance byla taková, jaká byla, a proč vznikla a vzkvétala právě na přelomu 15. a 16. století. Pokud chcete porozumět renesanci, musíte zdát Perugina, a pokud chcete poznat Pegurina, tento dokument je must-see.
V kinech od 10. června 2024