Filmy

Madonna připravuje autobiografický film. Kdo si popovou královnu zahraje?

Když Madonna oznámila, že se ujímá režie filmové adaptace svého životního příběhu, vyvolala nespočet otázek. Na jaké období její velkolepé, více než čtyři desetiletí trvající kariéry se připravovaný snímek zaměří? Zazní v něm Madonnina nejnovější hudba? A hlavně — kdo popovou královnu ztvární? 
Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images
Madonna během vystoupení v rámci Sticky & Sweet Tour, 2008
Dle serveru The Hollywood Reporter se seznam kandidátek zúžil na pouhých pět jmen, která si osobně vybrala castingová ředitelka Carmen Cuba. První ze skloňovaných je Florence Pugh — britská herečka, která již svůj talent prokázala v řadě nejrůznějších snímků — od Lady Macbeth přes Midsommar až po Černou vdovu — a nově zazáří ve filmech Don't Worry Darling nebo The Wonder. Další možnou hvězdou je Julia Garner, aktérka filmů Ozark či Asistentka. O klíčovou roli se dere podle všeho i Alexa Demie, známá ze seriálu Euphorie nebo nezávislého snímku Odessa Young. Žhavou adeptkou na hlavní roli je také Emma Laird, kterou jste mohli zaznamemat díky roli vynalézavé společnice v krimi thrilleru Mayor of Kingstown. Do finále se přitom probojovaly po dlouhém hledání, během nějž se ocitla v hledáčku i celá řada slavných i nových tváří včetně hudebníků (The Hollywood Reporter zmínil, že v úvahu přicházely například Bebe Rexha nebo Sky Ferreira).
O připravovaném snímku autorského dua Madonny a dramaturgyně Erin Cressidy Wilson toho jinak víme velmi málo. Zdroje The Hollywood Reporteru ovšem prozradily, že vrcholem díla má být světové turné Blond Ambition z roku 1990, které ve světě tehdejší hudby, módy a popkultury vyvolalo hotové zemětřesení. Madonna v říjnu 2021 v pořadu The Tonight Show o filmu prohlásila, že se snímku rozhodla ujmout coby scenáristka i režisérka, a to kvůli negativním zkušenostem z minulosti: „Důvod, proč to dělám, je ten, že se o mně pokoušelo natočit film spousta různých lidí, ale vždycky šlo o muže. Dočetla jsem se, že Universal chystá scénář. Chtěli moje požehnání, a tak jsem si ho přečetla. Byla to ta nejodpornější, nejpovrchnější blbost, co jsem kdy viděla! To se stalo už několikrát. Tak jsem jim nakonec hodila rukavici.“
Je extrémně pravděpodobné, že poslední slovo v tom, kdo z pěti uchazeček si popovou ikonu nakonec zahraje, bude mít právě Madonna, ale je velká šance, že vítězka finálního castingu nebude jedinou známou tváří, která se ve filmu objeví. Již v lednu Madonna překvapila všechny, když zveřejnila fotografii, na níž je uvelebená na pohovce s latinsko-americkou herečkou Julií Fox. „Šla jsem na večeři s Julií, abychom si popovídaly o mém filmu,“ napsala zpěvačka k snímku. Časopis Entertainment Weekly uvedl, že je na programu mimo jiné obsazení Debi Mazar, Madonniny nejlepší kamarádky. Jak to nakonec celé dopadne? To je ve hvězdách.