Filmy

Filmové premiéry, které v lednu stojí za to vidět

Nestihli jste se v předvánočním čase sejít se všemi přáteli a kamarády? Vezměte je do kina! Na následující lednové filmové premiéry se s radostí vypraví redakce Vogue.

Ferrari

Cindy Kerberová, head of digital editorial content: Jak je to italské, stylové, z 50. let (miluju tu estetiku) a hraje v tom Adam Driver, počítejte se mnou. Driver se po roli italského módního magnáta Gucciho tentokrát představí v roli Enza Ferrariho, bývalého automobilového závodníka, který se v létě roku 1957 ocitá v krizi. Firmě zhrozí bankrot, bouřlivé manželství (jeho ženu Lauru hraje Penélope Cruz) se musí vypořádat ze ztrátou syna Dina, zároveň se musí přiznat k nemanželskému synovi. Rozhodne se vsadit všechno na jednu kartu, totiž na závod Mille Miglia. Režisér Michael Mann si zpracování tohoto příběhu plného adrenalinu a historie sportovních aut vysnil. Pracoval na projektu více než dvacet let, tak jsem opravdu zvědavá, jak se mu film povedl. 
V kinech od 4. ledna 2024

One Life

Sabrina Karasová, on-line content editor: Představte si mladého britského bankovního makléře, který si v roce 1938 místo zimní lyžovačky ve Švýcarsku zajede do Prahy, několika riskantními železničními transporty odtud vyveze 669 židovských dětí, kterým tak zachrání život, a pak o tom dlouhá desetiletí vůbec nikomu neřekne... Tak přesně tohle se skutečně stalo. Příběh sira Nicholase Wintona tvoří světlou součást moderních dějin hned několika národů. Režijně se ho ujal James Hawes, který do hlavních rolí obsadil Anthonyho Hopkinse a Helen Bonham Carterovou. Nad tímto filmem pocítíte dojetí i hrdost. Čin sira Wintona je dobré si připomenout kdykoliv, když nás zavalí pocit, že proti zlu nemůžeme nic dělat.
V kinech od 31. ledna 2024

Noční koupání

Jan Boublík, creative digital manager: James Wan, mistr soudobého hororu, se zase posadil do producentské židle a dal šanci nadějnému kanadskému režisérovi, který rozpracovává námět svého studentského krátkometrážního snímku. Ten pojednává o rodině, která se nastěhovala do domu s až moc velkým bazénem. Rodinku Bryce McGuire nevyděsí účty za elektřinu nebo za spotřebovaný chlór, nýbrž noční koupání v něm a podle prvních diváckých reakcí údajně velmi dobře postavený narativ snímku.
V kinech od 4. ledna 2024

Anyone but You

Sandra Mai Tranová, social media manager: Romatické komedie jsou mé guilty pleasures a já se tím netajím. Podle oficiálního traileru nečekejte žádná velká překvapení ve filmové zápletce. Hlavní postavy předstírají vztah, aby odvedly pozornost od svých nezdařených lásek a uklidnily dotěrné rodiče... až do okamžiku, než se do sebe skutečně zamilují. A kdo se ujal klíčových rolí? Sydney Sweeney a Glen Powell. A to už mluví za vše. Režie se ujal Will Gluck, který má za sebou populární filmy Easy A nebo Friends with Benefits. Pouštím tedy do sluchátek filmový soundtrack Unwritten od Natashy Bedingfield, zatímco trpělivě čekám na 11. ledna.
V kinech od 11. ledna 2024

To se mi snad zdá

Michaela Dombrovská, editor: Nicolas Cage podává v satiře Dream Scenario svůj životní herecký výkon, který si užiju o to víc, že se právě naplno vracím na akademickou půdu. Jako nenápadný vysokoškolský profesor Paul se totiž ze dne na den začne objevovat ve snech milionů lidí po celém světě, a stane se tak globální celebritou. Plní se mu všechna přání, poznává ale i odvrácenou cenu slávy. Jde o další ze snímků, ve kterém devadesátková filmová hvězda dokazuje, že boomers rozhodně nepatří do starého železa. Ve filmu, který nabídne odlehčenou zábavu, prvky hororu i hlubší zamyšlení, si každý najde to své. 
V kinech od 11. ledna 2024
Foto: A24
To se mi snad zdá