Filmy

Co si nenechat ujít na Netflixu a HBO tento měsíc

Nejen pohádky přicházejí v prosinci na televizní obrazovky. Těšit se můžete na spoustu příběhů, které mají k realitě mnohem blíž, ale i mnohem dál než tradiční sváteční nabídka. 
Foto: Jason McDonald/Netflix
Bradley Cooper jako Leonard Bernstein ve filmu Maestro

Maestro

Cindy Kerberová, fashion & beauty editor: Bradley Cooper si napsal, zprodukoval, zrežíroval a sám sebe obsadil do hlavní role životopisného dramatu mapujícího vztah mezi skladatelem a dirigentem Leonardem Bernsteinem a Felicií Montealegre Cohn Bernstein, kterou hraje Carey Mulligan. Jsem velmi zvědavá, jak Cooper zvládl všechny role, protože po vizuální stránce to vypadá na skvělou podívanou plnou dramatické hudby a ještě dramatičtějších gest a emocí. 
Od 20. prosince 2023 na Netflixu

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně

Michaela Dombrovská, editor: Tenhle film měl být součástí příběhu Star Wars, nakonec je ale prvním v samostatném vesmírném opusu Rebel Moon režírovaném Zackem Snyderem podle scénáře, na kterém se také podílel. Tyranská moc na jedné straně, na té druhé mírumilovná planeta na okraji galaxie. Naději přináší tajemná cizinka Kora (Sofia Boutella), imperiální dezertérka ukrývající se mezi vesničany, která postaví armádu složenou z psanců, vzbouřenců a válečných sirotků. Snímek je přiznaně inspirován klasikou Sedm samurajů z roku 1954 a Sedm statečných z roku 1960, nechybí v něm proto ani samurajské a westernové prvky (navíc podbarvené tóny Children of the The Revolution) – ovšem zasazené do přitažlivého mezihvězdného prostoru plného tajemství, vizuálních efektů a akčního děje. Bude to skvělá protiváha k vánočním pohádkám s podmanivou hlavní hrdinkou v čele. 
Od 22. prosince 2023 na Netflixu

Berlin

Sandra Mai Tranová, social media manager: Fanoušci kultovní španělské série La casa de papel se mohou těšit na další dávku vzrušení. Andrés de Fonollosa, známější pod krycím jménem Berlin, se totiž vrací ve spin-off seriálu a opět se objeví v podání charismatického herce Pedra Alonse. Nové epizody nám umožní ponořit se do nejlepších let jeho kariéry zločince, odhalující období, kdy ještě nebyl obeznámen s nevyhnutelností své smrtelné nemoci a kdy ještě nespolupracoval s Profesorem. Oficiální trailer rovněž naznačuje, že se můžeme těšit na návrat bývalých policejních inspektorek Raquel Murillo (alias Lisabon) a Alicie Sierry. Jsem zvědavá, jak budou tentokrát vykresleny zmíněné tři postavy, protože jejich charaktery buď milujete, nebo nenávidíte.
Od 29. prosince 2023 na Netflixu

Squid Game: The Challenge

Radana Chlubná, finance and HR manager: Výzva pro všechny fanoušky dnes již kultovní Hry na oliheň. Jde o malou retrospektivu toho, co jsme viděli v seriálu. 456 dobrovolníků z USA a Velké Británie se nechá dobrovolně odvést na místo, které ovládají zakuklenci v růžových kombinézách. A přesto, že už jsme to jednou (či vícekrát) viděli, jde o napínavou a do poslední chvíle nervy drásající podívanou. Hry, které účastníci hrají, totiž nejsou tak úplně stejné jako v seriálu, a navíc se tu objevil jeden překvapující, hodně zpestřující prvek: Výzvy v místnosti, kde hráči vyřazují buď druhé soutěžící, nebo sebe sami. A přestože výhra 4,56 milionů USD pro jednoho šťastného výherce je lákavá, dočkáme se překvapení v podobě týmového ducha, kterého bychom zde rozhodně nečekali. Pokud jste fanoušci původního jihokorejského seriálu, určitě doporučíme počkat si do 6. prosince 2023, kdy nám emocemi a intrikami nabitá Výzva na Netflixu prozradí, kdo si pohádkovou výhru odnese.
Od 22. listopadu 2023 na Netfixu

Fargo

Milena Žuravljová, fashion director: Sleduji Fargo od první sezony. Baví mě žánr krimi-komedie-drama a také to, že každá série přenese diváky do úplně nového příběhu někde ve středu Spojených států. Těším se na Juno Temple a Johna Hamma. Pátá série se odehrává v Minnesotě a Severní Dakotě v roce 2019. Celý seriál je inspirovaný stejnojmenným filmem z roku 1996, jež nabyl kultovního statusu díky věrohodnému vyobrazení průměrného obyvatele USA. Frances McDormand získala za hlavní roli Oscara a film byl dokonce zařazen mezi sto nejlepších amerických filmů všech dob. 
Od 21. listopadu 2023 na Hulu